keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Luukku 7. Hiilihydraattitankkauksen salatut käyttötarkoitukset –näitä liikuntaravitsemuksen kirjat eivät sinulle kerro

Tässä vuosien varrella on tullut vastaan paljon oppimispaikkoja. Tässä hommassa, ja kuten elämässä yleensäkin, voi oppi onnistumisista. Mutta erityisesti voi oppia epäonnistumisista..

Niinhän sanotaan, että fiksu oppii muiden virheistä, keskiverto omistaan, ja tyhmä ei niistäkään. Itse kuulun todennäköisesti tuonne kahden viimeisen välimuotoon ;) Siksi kerron tähän erään esimerkiksi kautta yhdestä "epäoptimaalisesta"

Tässä luukussa kerron sinulle yhdestä monista "epäloogisesta", perus kirjatietoa syvemmälle menevästä jutusta, joita valmennuksessa, kehittymisen hakemisessa, treenitasanteiden murskaamisessa esiintyy.

Se liittyy hiilihydraattitankkaukseen. Tankkauksessa täytetään lihaksen hiilihydraattivarastot syömällä tyypillisesti 2-3 vrk erittäin runsaasti hiilihydraattipitoista ruokaa, kuten riisiä, leipää, perunaa, mehuja tai jopa hiilarigeelejä.

Kuva 1. Hiilihydraattitankkauksessa lihaksen hiilihydraattivarastot täytetään. Tankkaus on perinteisesti käytössä pitkissä kestävyyssuorituksissa, mutta sillä on muitakin "syvemmän tason" käyttötarkoituksia 


Hiilaritankkaus vain maratonille, jos sinnekään! Onko niin? 


Usein väitetään, että lyhytkestoisississa tai edes keskipitkissä suorituksissa hiilaritankkauksesta ei ole mitään hyötyä. Kuten vaikkapa lyhyehköissä kestävyyssuorituksissa (jopa puolimaratoniin asti).

Puhumattakaan puhtaasti niin kutsutuilla välittömillä energianlähteillä kulkevissa treeneissä, kuten voimanostossa.  

Tämä on totta, jos tuijotetaan uppiniskaisesti oppikirjatietoa...mutta.. 

Tämä ei ole totta, jos otetaan huomioon käytännön hienovaraset tilanteet. Erityisesti, jos päällä on  energiavaje kehonkoostumuksen optimoimiseki tai painoluokkalajeissa vaakapainon saavuttamiseksi.

Kyllä. Valmennus on tieteen ja taiteen hienovaraista yhdistämistä. Joskus vastauksen etsiminen uppiniskaisesti tieteestä ja "pubmed-brasailusta" ei ole optimaalinen vaihtoehto. 

Hiilihydraattitankkausta voimanostossa, jossa suorituksen kesto pisimmillään muutaman sekunnin?


Tässä kuvaava tarina eräästä asiakkaastani. Hän harrastaa voimanostoa SM-tasolla. Kovan treenaamisen ja reilun syömisen kautta kroppaa oli kertynyt vuosien varrella sen verran rasvaa, että se alkoi olla tervyesriski ja ehkä hieman suoritustakin haittaava seikka. Me ryhdyimme pudottamaan kropasta rasvaa ravitsemusvalmennuksella. Huomioimme urheiluravitsemuksen tärkeät periaatteet, 24/7 -palautumis-ja kehittymiskelloni ja treeni kulki oikein hyvin. Sitten oli ensimmäisen kisan aika.

Hän kertoi ”Ei kyllä kulkenut parhaalla mahdollisella tavalla. Lihakset olivat löysäntuntuiset”.

Tilanne piti korjata.

Seuraavaan kisaan tankkasimme hiilareita 3 päivää. Ateriat täyttyivät leivällä, puurolla, mehulla ja muilla hiilaritiheillä ruuilla. Hyvin samantyyppisesti, mitä teetän asiakkaillani ennen kestävyystyyppistä suoritusta. Seurasi kisapäivä. Palasin salilta valmentamasta ja avasin mailin. Nyt siellä odotti innostunut kommentti: ”Kisat kulki mainiosti –ennätystasolla mennään!”


Kolme selittävää tekijää: Tässä syyt, miksi hiilihydraattitankkaus toimii myös "epäloogisessa" paikassa


Tämä on vain yksi niistä hiilaritankkauksen "syvemmistä" elementeistä, joihin ei päästä kiinni silloin, jos tarkastellaan asiaa puhtaasti ja kapeasti lihaksen energiantuoton kannalta.

Tässä 3 syytä, miksi tankkaus auttaa näissä tilanteissa auttaa. Osittain tämä on spekulaatiota, sillä kaikkia päätöksiä ei voi tehdä valmennuksessa valmiiksi tutkitun valmennusopin tiedon perusteella, koska sitä ei kaikki tilanteen nyanssin huomioiden yksinkertaisesti ole olemassa! 

1) Mentaalipuoli ja itseluottamus: Hiilihydraatti varastoituu lihaksiin ja se vetää mukanaan lähes kolmikertaisen määrän vettä. Siksi paino voi nousta helposti 1,5-3+ kiloa tankkauksen aikana (tästä voit lukea lisää erittäin kattavasta artikkelistani, jossa kerron sinulle todella kattavasti painon lyhyen aikavälin heittelystä ja sahaamisesta). Tämä neste on monella tavalla hyvää nestettä. Erityisesti jos olet energiavajeessa, lihakset alkavat tuntua pikku hiljaa "tyhjiltä", ja se saa aikaan varsinkin miehillä (joskus myös naisilla) heikomman itseluottamuksen verrattuna tilanteeseen, jossa lihakset ovat todella "täydet" ja "pumpissa" 

Tankkaus myös nostaa sinut pois rasvanpoltolle välttämättömästä energiavajeesta, jolloin se tukee mentaalipuolen ja fyysisen puolen palautumista ja nostaa positiivisia tunnetiloja ennen tärkeää suoritusta 


2) Lihaspaineet ja "pakkausvaikutus" voimantuottoon. Lihasksesi ovat karkeasti ajateluna kuin napakoihin pusseihin sullottua kudosta. Vesi ja hiilari vaikuttavat nopeasti tämän kudoksen tilavuuteen ja nämä isommat "klöntit" voivat esimerkiksi liikeradan ääriasennoissa tukea voimantuottoa eräänlaisen "pakkausefektin" kautta. Jos olet joskus käyttänyt esimerkiksi polvisiteitä, tätä efektiä voi kaukaisesti verrata siihen. Menee vähän hifistelyn puolelle, syvennän tätä joskus, mutta tällainenkin pikku homma tässä voi vaikuttaa :)

3) Mukana voi olla myös jokin muu fysiologinen mekanismi. Lihakset ovat usein tyhjät ja oletettavasti keskushermoston säätelyjärjestelmillä on kyky saada infoa siitä, paljon lihaksissa on hiilarienergiaa jäljellä. Hiilarivarastojen ”feedback” –mekanismi ei ole ainakaan minun käsittääkseni vielä täysin selvillä. Voi olla, että sillä on suoraan vaikutusta mentaalipuoleen ja/tai kykyyn laittaa lihaksia töihin -siis tehostaa lihaksen hermotusta.

Tässä pari muuta hyvää syytä lähteä täysillä hiilarivarastoilla muihinkin lajeihin kuin yli 90 min koviin kestävyyssuorituksiin J

Jos kova fyysinen koetus on tiedossa, hiilarin tankaaminen voi siis olla sinulle hyvinkin hyödyllistä, vaikka sitä ei "oppikirjatietona" suositella. Erityisesti jos olet energiavajeessa. Pitkällä tähtäimellä tulee tietenkin katsoa, että tankkaukset eivät tuhoa pitkän aikavälin energiavajetta, mutta siitä joskus myöhemmin lisää :)

Joka tapauksessa hiilaritankkauksella on lukemattomia muitakin käytännön työssä erittäin toimivaksi havaitsemiani käyttöpaikkoja. Käytän niitä jatkuvasti (juuri naputtelin ohjeet kahdesta hyvin erilaisesta tankkauksesta kropanmuokkaus päätavoitteenaan treenaavalle kuntoilija-asiakkaalleni ja kovaan kisakoitokseen valmistautuvalle painoluokkalajin urheilijalleni) 

Oikein mukavaa päivää ja tankkaa vaikkapa hiilareita, ellet täyttänyt varastojasi eilen itsenäisyyspäivän lounaalla :) 

Timo Haikarainen

Tämän kaltaisia, kenttätestattuja ja toimivia juttuja vuoden ympäri saat itsellesi täältä: https://www.th-valmennus.com/timo-sisapiiri


ps. Raapaisin vain pintaa hiilareiden mielenkiintoisesta vaikutuksesta ja monista treenitehoa ja rasvanpolttoa tehostavista vaikutuksista. Valmennuksessa kerron tankkausten systemaattisesta käytöstä kropanmuokkauksessa. Käytän hiilaritankkauksessa silloin niin kutsuttua 3 porrasmalliani. Sen avulla ole selättänyt lukemattomia rasvanpolttotasanteita asiakkaillani. Tämän mallin ja tuhat muuta asiaa saat itsellesi 8.1.2018 alkavassa "Karista joulukilot 2 kuukaudessa" -valmennuksessa. Naisten valmennuksen löydät täältä ja miesten valmennukseen pääset mukaan täältä.  Nappaa itsellesi nyt Early Bird -etu, kun paikkoja on vielä jäljellä! 

Ei kommentteja: