lauantai 9. joulukuuta 2017

Luukku 9. Ethän riko polviasi? Vältä tämä yleinen treeniliike-virhe!


Moikka! 

Treeniliikkeissä on todella tärkeää pohtia kahden jutun yhdistämistä:

1) Miten niistä saa parhaan mahdollisen ärsykkeen, joka vie tehokkaasti tavoitetta kohti eli k-e-h-i-t-t-ä-ä

2) Miten liike tai liikevalinta hoituu niin, että se pitää kropan mahdollisimman hyvin kunnossa.


Näillä molemmilla osa-alueilla monet omista havainnoistani ja oppimispaikoista ovat tulleet kantapään kautta, kun olen hakannut kovaa päätäni siihen kuuluisaan "Karjalan mäntyyn".


Tänään käsittelen sisällään erästä todella tehokasta ja monikäyttöistä takareisiliikettä, joka saattaa toisaalta "epäoptimaalisesti" tehtyny saattaa polvesi turhaan ja tarpeettomaan vaaraan. 


Takareisinosto 


Takareisinosto / Kinneri /GHR on erittäin tehokas takareisien vahvistaja. Se sopii treeniliikkeeksi erityisesti silloin, kun


  • Olet tehnyt hyvä pohjat "tavallisissa" takareisiharjoitteilla, kuten polvenkoukistuksilla takareisilaitteissa
  • Haluat antaa uuden, melko "aggressiivisenkin" ärsykkeen takareisillesi
  • Jos harrastat lajia, joka sisältää erittäin nopeita spurtteja 


Tutustuin liikkeeseen jo 1990-luvulla ja aloin käyttää sitä valmennuksessa 2000-luvun alkupuolella, luettuani tieteellistä tietoa takareisivammojan ehkäisestä. Siinä liike puree hyvin. Aloin käyttämään sitä myöhemmin menestyksekkäästi myös lihasmassaliikkeenä. Melko alkuvaiheessa aloin pohtia osittain omien ja valmennettavieni "kipukokemusten" kautta, että perinteinen tapa tehdä liikettä niin, että "toinen pitää kiinni ja matto vaan polvien alle", ei ole välttämättä kovin hyvä polvien hyvinvoinnin kannalta.

Kova paine polviin -nivelpinnat huutavat hoosiannaa


Jos liikettä syynää lähempään, yksi tukipiste on polvi. Ja vaihtelevista mattopehmennyksistä huolimatta tukipisteeksi tulee polvilumpio. Kun jarrutat liikettä alaspäin tai nosta itseäsi ylös, kohdistuu polvilumpion nivelpinnoille valtava paine -vieläpä samalla kun nivelpinnat liikkuvat. Suosittelen lämpimästi, ettet altista polviasi tälle paineelle.


Kuva 1. Takareisinosto joogamatolla.. Paine polven nivelpinnoille ja lumpiolle on aika jäätävä. Paksumpikaan matto ei poista ongelmaa kovin tehokkaasti.

Aseta jalat mieluummin näin

Aseta lankku tai jokin muu 3-5 cm korkea taso maahan ja laita pehmuste sen päälle. Aseta sitten sääresi niin, että sääriluun kova etupinta on reunassa ja lumpio ja polvinivelen jänne (palellajänne) pääsevät liikkuvaan reunan ulkopuolella.


Kuva 2. Nyt tukipiste on kovan ja vahvan sääriluun yläosassa. Polvinivel ja polvilumpion jänne pääsevät kulkemaan vapaana. Polvet tykkää!
Lyhyestä virsi kaunis tänään. Mutta tämä oli tärkeä veisu. On nimittäin kriittisen tärkeää, että treenaat kovaa, mutta oikein ja järkevillä treeniliikevalinnoilla ja tekniikoilla.

Oikein mukavaa päivää, vaikkapa takareisitreenin parissa!

Timo "PT-Timppa" Haikarainen

Käynnistä kehityksesi NYT: www.th-valmennus.com

Tämän kaltaisia, kenttätestattuja ja toimivia juttuja vuoden ympäri saat itsellesi täältä: https://www.th-valmennus.com/timo-sisapiiri

Ei kommentteja: