lauantai 23. joulukuuta 2017

Luukku 24. 5 faktaa kehittymisestä -unohda yleiset "vale-uutiset"


Joulukalenteri on edennyt viimeiseen luukkuun. Tämä oli kymmenes kalenteri. Wow, mahtavia juttuja olen saanut tämän ammatin parissa tässä välissä kokea. Ja toki myös haasteita.

Tässä viimeisessä luukussa haluaisin muistuttaa sinua 5 tärkeästä asiasta.
Haluan tehdä sen siksi, että nämä 5 asiaa ovat usein aloittamisen tiellä. Niihin liittyvät ajatukset ovat unelmasi saavuttamisen tiellä. 

Voi olla, että mieleesi on hiipinyt hyvinvoinnin ja kehittymisen "vale-uutisia", jotka estävät sinua kehittymästä ja etenemästä. Nyt on aika paljastaa ne ja samalla haluan kannustaa sinua lähtemään kohti tavoitettasi! :)


k
Kuva 1. Loppu masentaville valeuutisille. Niitä uppoutuu salavalasti alitajuntaamme eri puolilta. Katsotaan mieluummin, mitä oikeasti voit saada aikaan! Toivon, että se innostaa Sinua!  


1. Tuloksia ei tarvitse odottaa vuosia, ei edes kuukausia –parhaimmillaan huomaat eron päivissä!Usein väitetään, että "Tuloksia ei kannata odottaa turhan nopeasti. Jotain näkyvää voi sitten odotella loppuvuonna". Tämä ei ole totta. Yleensä positiivisia muutoksia alkaa huomata HETI. Tutkijat ovat selvittäneet ansiokkaalla työllään, miten kroppa toimii ja millaista ärsykettä sille kannattaa tarjota. Itse laitoin missiokseni muokata tämän tiedon käytännön toiminnaksi ja auttaa mahdollisimman montaa ihmistä saamaan parempia tuloksia harjoittelussa. Tällä ristiretkellä aioin jatkaa edelleen. Tuloksia voi saada nopeasti ja järkevällä tavalla.

Jos treeni 1) täyttää tutkitusti fysiologiset periaatteet ja on 2) luovalla, innostavalla ja yksilön ominaisuudet huomioivalla tavalla saatettu hänen arkeen sopivaksi ohjelmaksi, alkaa tapahtua. Parhaillaan efekti on kuin padon murtuminen. Viimeisen parin kuukauden sisällä olen saanut seuraavia kommentteja 2-4 viikon treenin ja ruokavaliomuutosten jälkeen:

”Ai niin ne kolotukset.. Treeni on vaikuttanut niin hyvin, että en muistanutkaan niitä enää!”
”Työkaverini kysyi, miten näytän niin energiseltä, virkeältä ja hyvältä :) " 2. Voit kehittyä nopeammin kuin osasit odottaakaan!


Fiiliksessä muutoksen huomaa hyvin nopeasti. Mutta silti mahdollisesta ominaisuuksien kehitysvauhdista luodaan usein liian pessimististä kuvaa. Tämä koskee useimpia kunto-ominaisuuksia. Tässä esimerkki: Kuluneen vuoden aikana olen saanut paljon vastalauseita, jopa hyökkäyksiä esitellessäni esimerkiksi mahdollisuuksia kasvattaa lihasmassa. Yleisin kommentti on kiteytettynä: "Lihasmassaa voi hankkia vuodessa 1-2 kiloa".
Tämä ei yksinkertaisesti ole totta.  Tuon määrän voi hankkia kuukaudessa. Tutkimustieto, mitatut numeraaliset tulokset eivät tätä porukkaa vakuuta ja vasta-argumentin voi yleensä tiivistää lauseeseen: "Olen käynyt 30 vuotta salilla ja ei ole mahdollista". Minä en näistä kommenteista välitä. Mutta olen harmissani siitä, että ne saattavat. Jos olet aloittelija, tähtää 1-2 kiloon ensimmäisen treenikuukautesi aikana! :)
Kuva 1. Lihasta voi hankkia 1-2 kiloa vuodessa, PÖTYÄ! Tässä yksi sadoista asiakkaistani, joka on osoittanut tämän hölynpölyksi. Tämä asiakkaani kasvatti 3,4 kiloa lihasmassaa 2 kk ainana ja poltti samalla rasvaa 5,5 kg. Molempia asioita (nopea lihaskasvu ja lihaskasvu ja rasvanpoltto samaan aikaan) väitetään usein mahdottomuuksiksi. Älä anna näiden väitteiden rajoittaa itseäsi! 

Älä siis anna kehitys-pessimistien vale-uutisten vallata mieltäsi. Näytä itsellesi ja muille, mihin pystyt! Se voimaannuttaa! :)

 3. Kokenutkin voi saada ihmeitä aikaanUskotko kenties, että ole niin sanotussa "geneettisessä limitissäsi", eli kehitystä on tullut mutta enää sitä ei voi saada aikaan. Turhauttava tasanne on tullut jäädäkseen? Olen lähes varma, että näin ei ole. Käytännössä aina löytyy keinot kehittyä. Voi olla, että kiviä pitää kääntään 1-2. Tai 6-7, mutta keinot löytyy. Itse kartoitan asiakkaani lähtötasoa 7 osaisella hermolihasjärjestelmä-analyysilläni. Käytännössä aina löydän iskunpaikkoja. Alla saattaa olla vuosia tosi hyvää työtä ja kehitystä, mutta silti voit tehdä itsestäsi hieman paremman version ja nauttia tästä. Vaikkapa tällaisten, eilen mailiin tippuneiden fiilisten tapaan: 

"Paino tullut todella mainiosti alaspäin! Treeneissä ja arjessa vieläkin energiatasot todella hyvällä mallilla. Tuntuisi, että tuo yhden päivän suurempi energiamäärä viikossa tuo hyvin lisäpotkua treeneihin ja painonpudotukseen. Viime perjantaina itse asiassa kevyen viikon päätteeksi hetken mielijohteesta testasin penkkipunnerruksessa 1RM.

Treenipainon ollessa kymmenen kiloa vähemmän, kuin projektin aloitusvaiheessa pystyin silti pukata vielä vanhalla 1RM -kuormalla ykkösen (1x135kg). Eli voimatasot eivät ole tulleet ainakaan penkkipunnerruksen osalta yhtään alaspäin ja suhteellinen voimataso on kasvanut melko paljon, kun kevyempänä pystyy liikutella samoja kuormia. Fiilis tästä dieetistä on todella hyvä! Treeni kulkee ja rasva palaa sekä lihasmassa ja voimatasot tuntuisivat pysyvän erinomaisesti!"

Hylkää siis limitti-ajatukset. Mieti, mitä voisit tehdä eri tavalla? Mitä voisit tehdä paremmin? Tarvitsetko lisätietoa? Tarvitsetko ulkopuolista näkemystä? Yritä vielä kerran! :) 

4. Ikä ei ole este - "Ikä on este" on päämme sisään ujutettu valeuutinen! 


Usein on kyse rajoitteesta, joka hiipii salakavalasti mieleesi, sillä kaikki "jauhavat" siitä. Epätodesta tulee "tosi". Mutta onneksi voit ottaa oman suuntasi ja lähteä hommiin! :) 

Fiilikset ovat kehittymisestä ovat mainioita silloin, kun nämä esteet alkavat murtua omassa mielessä. Muiden yllättävät kommentit ovat usein se lopullinen herätys:  

"Olen osallistunut kahteen nettivalmennukseesi loistavin tuloksin ja nyt vedin omatoimisesti yhden valmennuksesi uudestaan lihaskasvatuksen näkökulmasta (aikaisemmin poltin rasvaa). Kun rasvaa ei ollut enää kuin 16%. Ja taisipa tämäkin toimia ainakin muiden ihmisten kommenteista päätellen :) En ole koskaan ollut näin hyvässä kunnossa ja ikääkin on jo 42!"

Tässä kalententerissakin olen esitellyt nelikymppisen ja  50+ treenaajan ja blogista löytyy usein tarinoista 40, 50, 60 jopa 70- ja 80 vuotiastiaista asiakkaistani, jotka ovat mullistaneet terveystulevaisuutensa!

Tämä argumentti siis joutaa romukoppaan ja kun takuulla kuulet sitä kahvipöytäkeskustelussa, sulje korvasi naurahtaen! :)

5. Pomppuja tulee aina matkan varrelle –mutta pääset niistä yli!
Muista, että kaikki jutut tässä elämässä eivät mene koskaan kuin "Strömsössä"! Ei sinulla, ei minulla, ei "super-elämää" somessa viettävällä tutulla tai tuntemattamalla. Minulla yksi suurimmista hyvinvointipompuistani tapahtui, kun olin hieman alle parikymppinen. Sen pompun ja siihen liittyneet hankalat tunnelmat kuvaan täällä.

Matkat kohti ruohonjuuritason hyvinvointitavoitteesta haastavaan urheilusuorituksen kehittämiseen sisältävät KAIKKI pomppuja ylös ja alas. Tämä mielikuva kuvaa tätä hyvin: Jos lähdet ajamaan Helsingistä Rovaniemelle ja Jyväskylän kohdalla autosta puhkeaa rengas, mitä teet? Hyppäätkö penkan sivuun ja puhkot muutkin renkaat? Vai nousetko rauhallisesti autosta, vaihdat vararenkaan ja jatkat matkaa? Aivan! Hollannissa asuva Kristiinakin teki niin, kun hyvinvointimatkalla tuli välillä kompastelua J


"Tänään se tapahtui! Shortsien vetoketju jonka olin ajatellut sulkea ensi kesänä, nitisi kiinni , hieman venyttäen mutta kiinni meni. En ihan uskonut ensin että olisi ollut mahdollista mutta puolen vuoden treeni (aloitin kirjasi avulla heinäkuun eka pv) on todella tuottanut tulosta vaikka kaikki on ollut uuden opettelua ja kompastelua. YES!" 


Jep, pomppuja on matkassa, kompasteluakin. Mutta kun jatka, olet pian pidemmällä kuin ikinä osasit arvatakaan!

Haastan sinua lopuksi
Nyt on aika nauttia pyhistä. Mutta ota sen jälkeen katse tulevaisuuteen? Mitä sinä haluaisit saavuttaa vuonna 2017? Lähde rohkeasti tätä tavoitetta kohti. Hyvin todennäköisesti geenit, ikäsi, treenipaikkojen saatavuus tai mahdolliset kiputilat eivät lopulta ole este kehittymisellesi. Sinä pystyt siihen ja sinulla on oikeus unelmasi tavoittelemiseen. Ensi vuonna tähän aikaan voit katsoa peiliin taputtaa itseäsi olallesi ja sanoa, "Olipa mainiota, että lähdin tekemään muutoksia". Ja jo sitä ennen.. 

Yllättävän nopeasti ihmiset voivat alkaa kysellä sinultakin, ”Vau, mitä olet oikein tehnyt itsellesi!” ;)Rauhallista joulua, kiitos ja kumarrus! 

Timo "PT-Timppa" Haikarainen 


Post Scriptum 

Toivon, että olet saanut tästä kalenterista itsellesi innostusta ja hyödyllisiä, saman tien toteutettavia vinkkejä harjoitteluusi. Minulle on tärkeintä, että kalenteri ja esimerkit auttavat sinua arjessasi kohti parempaa terveystulevaisuutta ja tuloksia harjoittelussa.

Silloin se täyttää missioni, joka on auttaa useampia ihmisiä nauttimaan harjoittelusta enemmän ja saamaan siitä parempia tuloksia irti. Jos tämä blogi on tehnyt sen Sinulle, olen enemmän kuin tyytyväinen.

Kerron kuitenkin vielä alla muutaman tavan, jolla autan ja innostan Sinua mielelläni eteenpäin, jos koet, että se voisi olla Sinulle hyyödyllistä.


-Henkilökohtaisella personal training – valmennuksella olen auttanut 17 vuoden aikana satoja ja satoja ihmisiä kovan tason kilpa- ja ammattiurheilijoista heikkokuntoisiin aloittelijoihin saamaan tehokkaasti  ja innostavasti tuloksia ilman turhauttavaa arpapeliä. Lisätietoja löydät täältä.

-Räätälöidyistä, innostavista, lukuisia käytännön esimerkkejä sekä konkreettisia konsteja sisältävistä sekä satojen esiintymisten hiomalla ammattitaidolla esitetyistä luennoistani ja koulutuksistani  sekä  vuosien "oikopolkuja" osaamistason kohottamisessa  tuotteneistahenkilökohtaseisesta konsultoinnistani personal trainereille ja muille liikunta-alan ammattilaisille voit kysyä lisätietoja
 täältä.  

-Jos haluat tutustua best-seller -listoille nouseen ja ilokseni tuhansia ja tuhansia ihmisiä jeesanneen ja innostaneen "Lihaskasvu- ja rasvanpoltto" -kirjaani, voit tilata sen esimerkiksi 
täältä tai hakea sen lähimmästä Suomalaisesta kirjakaupasta, kirjan 3. painos on jo hyllyissä.

2 kommenttia:

Arbiter kirjoitti...

Lasketaanko tämä valeuutiseksi: Ylipainoinen perheenisä treenasi itsensä lihaskimpuksi vain puolessa vuodessa!

Unknown kirjoitti...

I see your blog daily, it is crispy to study.
Your blog is very useful for me & i like so much...
Thanks for sharing the good information!
winwin promotion