maanantai 4. joulukuuta 2017

Luukku 5. P..kele! Tämä kikka lisää välittömästi voimaasi ja HIIT-vetojesi tehoa! Mutta uskallatko kokeilla sitä?

Moikka!
Treenin tehon ja laadun parantaminen pitäisi olla tärkeimpiä fokuskohtiasi, jos haluat kehittyä. Tämä tuore tutkimus tarjoaa jälleen yhden kikan, jolla voit tehostaa treeniäsi. 

Koska pelkillä lähdeviitteillä ei tuloksia tehdä, annan sinulle samantien muutaman vinkin, jolla voit viedä tämän luukun tietoa HETI käytäntöön -jos uskallat! :)

Ja muuten.. Tämä EI ole vitsi-luukku. Kikalla tai sen "hillityimmilläkin" sovellutuksilla on oikeasti iso merkitys treenisi tuloksille. Paljon isompi kuin useimmilla lisäravinne-litkuilla.


Tämän lukun treenikikka voi aiheuttaa tällaisia reaktioita! (mutta ehkä niitäkin voi kiertää..)

Kiroilu vs. miedot lumesana suorituksen aikana -huima ero tuloksiassa!


Mennään suoraan asiaan. Tutkijat laittoivat 29 treenaajaa (18 naista ja 11 miestä) tekemään suorituksia joko rehdisti kiroillen tai  "mietoja lumesanoja kokien. 

Treenaajat tekivät niin kutsutun Wingate –testin, eli polkivat kuntopyörää TÄYSILLÄ 30 sekuntia. Testi on raastavan kova, silloin kun se tehdään täysillä. Nämä ovat siis periaatteessa sellaisia, mitä HIIT-treenin tulisia olla (ei lankutusta 30 sekuntia), jos sillä halutaan saada HIIT-treenin ”tutkittuja” vaikutuksia (HIIT-treeniä on nimittäin tutkittu etupäässä tällaisilla menetelmillä).

  • Wingate, eli kunnon HIIT -vedon huipputeho pyörällä parani kiroilijoilla 5%
  • Puristusvoima nousi kiroilijoilla 8%. Se on oikeasti PALJON!
Kuva 1. Kiroilu suorituken aikana paransi puristusvoimatestia 8% verrattuna mietoihin "lumesanoihin". Parannus voimatuotossa on ISO. On kovin suosittua lipitellä kaiken maailman lisäravinne-litkuja, joilla ei voi unelmoidakaan vastaavista suorituskykyparannuksista. Perempikin, joskin hieman karski tapa on olemassa. Lue artikkelini loppuun, niin kerron hieman "pehmeämmistä" sovellutuksista (Lähde Stephens ym. 2017)! Miksi kiroaminen parantaa voimaasi ja "HIIT-tehoasi"? Tutkijoiden ensimmäinen olettamus oli, että kiroilu nosta niin kutsutun sympaattisen hermoston aktivaatiota. He mittasivat siihen liittyviä asioita, kuten verenpainetta, sykevälivaihtelua, mutta niissä ei ollut merkittävää eroa.

Todennäköisesti kiroilutilanteessa myös "sisäinen ääni" on sen verran voimakas, että se osaltaan ikään kuin estää väsymyksestä ja epämukavuudesta kielivien singaalejen jylläämistä aivoissasi. Tämä huuto ikään kuin hukuttaa lihaksiltasi tulevan "huudon", joka sanoo: "Äläpä nyt rääkkää meitä liikaa!"

Lihasaktivaatiota, eli "hermotuksen" tehostumista testissä ei mitattu. Joka tapauksessa lihakseen menee ”läpi” enemmän supistuskäskyjä ja saat koneestasi enemmän kierroksia irti. 

Tästä voisi jatkaa hienotason pohdintaa hermolihasjärjestelmämme (lihakset ja niitä ohjaava hermosto) toiminna perusteella vaikka puoli päivää, mutta mennään tärkeimpään asiaan, sillä pubmed-tutkimuspapereiden pyörittely ja niillä "brassailu" ei oikein tuppaa olemaan parastapa edistää sitä, mikä minua kiinnostaa valmentajana ja mikä sinua kiinnostaa treenaajana, eli kehittymistä!


Teoriasta käytäntöön: Pitääkö sinun alkaa kiroilla salilla?Tämä kiroilu-homma liittyy suoraan erääseen todella, todella keskeiseen tekijään kehittymisesi kannalta. Nimittäin treenin laatuun. Harjoittelun laadun parantaminen on ykkösasioita, joita teen asiakkaideni kanssa.

Elin treenasin 7 eri asiakkaani kanssa salilla ja löysimme pientä parannettavaa tekemisessä jokaisessa treenissä, ja jokaisessa liikkeessä. Tätä parannettavaa pitää etsi positiivisella tavalla –ensin hyvät puolet ja onnistumiset havaiten. Ja tapoja parantaa treenin laatua on todella paljon. Tämä ”kiroilu” tai sen sovellutukset ovat yksi niistä ja näin voit sitä soveltaa:

Itse olen valmennuksen ”haalari-työläinen”, joka valmentaa aamusta iltaan. Ja fiini treeniympäristö tai muut ulkoiset "kromeluurit" eivät sinänsä kiinnosta minua tipan vertaa -ne ovat sivuseikkoja. Olen kiinnostunut siitä, miten voin tuottaa asiakkailleni parhaita mahdollisia tuloksia.

Mutta ymmärrän hyvin kaikissa olosuhteissa kiroilu ja huutaminen eivät välttämättä tule kyseeseen. Eikä se sovi kaikkien "pirtaan", joten tässä 4 tasoa, joilla voit soveltaa tätä kiroilu-homma. Tämä tulee 20% kieli poskella. Mutta vain 20% :)

Taso 1. Käynsanoja läpi hiljaa mielessäsi, mutta liitä niihin voimakas ajatus tai tunnetila. Näin hyödynnät kehon ”epämukavuustuntemusta” tuovia signaaleita blokkaavaa itsepuhelu-vaikutusta. 

Taso 2. Jupise sanoja "puoliääneen". Efekti voi liittyä myös kurkunpäähän, vatsaontelon paineeseen ja sitä kautta tuleviin voimantuottoa tehostaviin vaikutuksiin. Joten voit sosiaalisesti korrektimmin supista ja jupista hammasta purren itselläsi toimivia voimasanoja.


Taso 3. Vaihda kirosanat joihinkin muihin voimakkaita tunteita mieleen tuoviin sanoihin, joita voit laukoa ilmoille myös nykyään niin yleisen ja jatkuvasti yleistyvän "rodun", eli ammatti-loukaantujien seurassa :) 

Taso 4. Perkele! Kiroa vaan rehellisesti niin paljon kuin sielu sietää! Jos olet salilla yksin tai jos et välitä pahemmin muiden mielipiteistä, pelkää porttikieltoa salilta tai vastaavaa.. Kiroa vaan rehellisesti niin paljon kuin sielu sietää ja nauti suorituskyky-hyödyistä! J
Bonusvinkki: Seuraa tätä joulukalenteria, niin opit koko ajan lisää keinoja, joilla tehostat treeniäsi, parannat sen laatua ja saat entistä parempia tuloksia!


Tästä kohti huomista luukkua.. Ja itsenäisyyden juhlavuoden juhlistamista!

Timo "PT-Timppa" Haikarainen

Käynnistä kehityksesi NYT: www.th-valmennus.com

Kenttätestattuja ja takuulla toimivia juttuja vuoden ympäri saat itsellesi täältä: https://www.th-valmennus.com/timo-sisapiiri
Lähde:

Stephens, Richard, David K. Spierer, and Emmanuel Katehis. "Effect of swearing on strength and power performance." Psychology of Sport and Exercise (2017).
Ei kommentteja: