sunnuntai 12. elokuuta 2012

Keho fitnessmalli-kuntoon kahdessa kuukaudessa!


Fitnessmalli -projektimme Kirsi Helteen kanssa jatkuu. Mitä vajaassa kahdessa kuukaudessa on tapahtunut? Tutustutaan nyt treeniprojektimme kuulumisiin. Samalla vedän yhteen muutamia vinkkejä ja periaatteita, joita sinä, hyvä lukija, voit hyödyntää treenissäsi.

Rasvanpoltto jatkuu

Heinäkuun puolivälin tilannekatsauksen jälkeen rasvapoltto on jatkunut suunnitelmien mukaan. Erityisesti suurimmat haasteemme, eli reidet, peppu ja käsivarret ovat kiinteytyneet todella mukavasti.  Kirsin lantionympärys on tullut projektimme alusta alaspäin 8 cm. Reidet ovat kaventuneet 3 cm ja käsivarsi 1,5 cm, raajoissa selkein muutos viime kerrasta oli tapahtunut lihaserottuvuudessa. Rasvan määrä kropassa on vähentynyt 7 viikossa 5,5 kg ja rasvaprosentti on tippunut 8,4%. 11 voipaketin sulaminen kropasta lihasmassan samaan aikaan lisääntyessä näkyy.


Kuva 1. Kirsin kiinteytynyt kroppa tulee oikeuksiinsa Sami Vaskolan eilen ottamissa esteettisissä kuvissa.

Paras liike on sellainen, joka tuntuu!

Kirsi on mennyt jatkuvasti eteenpäin tavoitteeksi asettamillamme osa-alueilla. Mutta projekti ei ole vielä valmis. Kuntoa hiotaan vielä kuukauden verran. Muutimme harjoittelua hieman hänen henkilökohtaisten tarpeidensa mukaan.  Tämähän on Personal Training -valmennuksen periaate -valmennus on yksilölle tarkasti sovitettua, ei päinvastoin. Ruuvasimme jalkaprässin toteutusta niin, että tuntuma jalkoihin ja pakaroihin saadaan paremmaksi. Vaihdoimme esimerkiksi jalkaprässin yhden jalan versioon ja lisäsimme mukaan ”lihas-mieli” –yhteyttä parantavan lantionnostovariaation.  Kirsillä on hieman ns. etureisi-dominanssia, eli hän tuppaa käyttämään lonkan ja polven ojennusta yhdistävissä liikkeissä hieman enemmän etureisiä. Tämä ilmiö on erittäin yleinen, erityisesti naisilla – tutkitustikin. Siksi monet pakaratreenit eivät mene perille hyvistä tarkoituksista huolimatta.
Vaikka sinulla olisi millainen super-pakara –ohjelma,  siitä ei ole juuri mitään hyötyä, jos et  tunne liikkeitä pakaroissasi niin, että ne suorastaan huutavat! Ensin siis tekniikka ja ajatus kohdalleen, tarvitaessa ammattilaisen avulla.

Lihas tarvitsee työtä!

Lihaksen tehokas ja tiivis aktivointi on nyt erityisen tärkeää, kun hyvästä kunnosta pyritään vielä parempaa. Siksi tehokas salitreeni on edelleen harjoittelumme kulmakivi. Kroppa on hämmästyttävän fiksu, eikä halua ylläpitää mitään ylimääräistä. Siksi kropalle on annettava säännöllisesti hommaa, jotta lihasmassa pysyy yllä ja jopa edelleen kasvaa aavistuksen verran. Lihasmassan ”helpot” kilot nappasimme jo kotiin alun tehokkaalla perusharjoittelulla.
Jos pyrit tehokiinteytykseen, tarvitset tiukkaa ja säännöllistä lihaskuntotreeniä. Pelkällä ruokavaliolla 30-40% pudottamastasi painosta on lihasta. Aerobisella treenillä menetät vain 15-20%. Oikealla salitreenin ja aerobisen treenin yhdistelmällä sulatat rasvaa ja rakennat lihasmuotoja samaan aikaan.

Treenaa järkevästi

Projektimme alkuvaiheessa noin puolitimme Kirsin treenimäärän. Jätimme pois kaiken, joka ei edistä tavoitteita parhaalla mahdollisella tavalla. Nyt projektin edetessä olemme lisänneet hieman treenimäärää, kun kropan toiminta ensin palautettiin lievästä ylirasitustilasta sellaiseksi, että se ottaa treeniä hyvin vastaan. Silti harjoittelu pitää suunnitella valmennusopin ja fysiologian periaatteiden mukaan sellaiseksi, että keholla ja sen säätelyjärjestelmillä on mahdollisuus palautua.
Jos oma treenisi sisältää joka päivä erittäin kovatehoista treeniä joko salilla, intervallien parissa tai rääkkijumpissa, teet jotain väärin. Vaikka pitäisit viikossa sen pakollisen lepopäivänkin.

Nyt ujuttelemme sinne tänne rankkoja liikepatterihaasteita, niistä lisää pian. Kenties elävää kuvaakin on luvassa, joten pysy kuulolla!

Usko itseesi!

Ei, en lopeta tästä aiheesta jauhamista. Kaikki PT-Timpan tai kenen tahansa muun antamat tehokiinteytys – vinkit ovat turhia ilman positiivista itsepuhelua, innostavia välitavoitteita ja uskoa itseensä. Kirsillä nämä elementit toimivat hyvin. Olemme käyneet pientä vuoropuhelua näiden asioiden tiimoilta, mutta tällä nuorella naisella on kaikki ainekset onnistua asioissa, mihin hän vain päättääkään ryhtyä.
Silti näiden elementtien rakentaminen saattaa olla usein hankalin osa kokonaisuutta. Olen myös itse käynyt monenlaista Jaakobin painia näiden asioiden kanssa vuosien varrella: Silloin, kun 19 vuotiaana lihosin reilussa vuodessa 64 kiloisesta, kissamaisen nopeasta kilpakaratekoneesta 96 kiloiseksi pullukaksi, joka armeijan marsseilla sai kuunnella jatkuvaa, itsestään johtuvaa ”perä jää” -huutoa. Silloin, kun asiat opiskelu- tai työrintamalla olivat yhtä harhailua, vailla mitään suuntaa ja päämäärää.  Ja niin edelleen. Mutta niin kauan kuin on uskoa, on toivoa. Myös sinä pystyt muutokseen. Se alkaa ensimmäisestä askeleesta, joka on vain otettava -tarvittaessa toisen tuella.

Kuva 2. Kirsi valmiina haasteisiin!
Alkuviikon Helsingin reissuni sisälsi myös muuta mielenkiitoista. Pian katsomme, millaisia tuloksia treeni tuottaa kuukaudessa. Tutustumme myös täysin erilaiseen painonpudotus- ja elämäntapaprojektiin. Ja toki myös niiden takana oleviin harjoitusperiaatteisiin. Pysy mukana TH-Valmennuksen facebook-sivujen kautta!

Ja käy katsomassa lisää Kirsin kuulumisia ja upeita kuvia hänen suositusta fitnessmalliblogistaan!
Energistä viikkoa!
Timo
www.th-valmennus.com
Pysy ajan tasalla Facebookissa!

Ei kommentteja: