torstai 18. huhtikuuta 2013

-31,3 kg ja bikini fitness -kisoihin -Annaliisan upea muutos!

Moi ystävät!


Tuon täällä säännöllisin väliajoin esiin asiakkaideni muutostarinoita. Toivon, että ne innostavat Sinua omassa muutoksessasi ja motivoivat jatkamaan vaikkapa silloin, kun harjoittelu, terveellinen ruokavalio ja mielessä kerran niin kirkkaana ja innostavana siintäneet tavoitteet ovat alkaneet tuntua ikuisilta, saavuttamattomilta haaveilta.


Tämän tarinan päähenkilö on Annaliisa Lukas-Kyllönen, personal trainer ja ryhmäliikuntaohjaaja Espoosta. Tutustuimme Annaliisan kanssa lähemmin SAFE-Educationin personal trainer -koulutuksessa keväällä 2011, jossa toimin kouluttajana ja Annaliisa oli osa innokasta ja mainiota opiskelijajoukkoa. 

Perheen pyörittämisen arjessa ja kilpirauhasongelmien myötä Annaliisalle oli kertynyt reippaasti ylimääräistä painoa. Vaaka näytti 89,7 kg, ysikympin raja kolkutteli ovella. Alla tilanne keväällä 2011. 

PT -Timppa demoaa rasvaprosenttimittausta SAFE Personal Trainer -koulutuksessa, keväällä 2011. Annaliisa  "koekaniinina".
Annaliisa huhtikuussa 2013, muutos on mahdollinen! 


Kesäkuun loppu –projektin lähtötilanne


PT-kurssi toimi Annaliisalla alkusysäyksenä muutoksiin. Sen aikana hän ryhtyi remppaamaan ruokavaliotaan. Hän pudotti painoa 19 kiloa kevään 2011 ja 2012 välillä. Sitten kesän korvilla 2012 sain puhelun. Annaliisa soitti ja kysyi, ryhtyisinkö valmentamaan häntä, tavoitteena fitness-kisat. Hetken keskusteluamme vastasin "kyllä". 

Kun tapasimme kesäkuun loppussa 2012, minulla ei ollut selkeää kuvaa hänen sen hetkisestä, todellisesta kunnostaan. Se kävi ilmi ensimmäisellä tapaamisellamme. Tuolloin Annaliisan paino oli tippunut jo 67 kiloon ja rasvaprosentti oli 23,7%. Rasvaa oli kehossa terveyden kannalta aivan asiallinen määrä, mutta sitä olisi kisatavoitetta varten sulatettava reilusti. Rasvaa oli kertynyt erityisesti lantiolle, pepun seutuun. Siksi arvioin, että rasvaprosenttimittaus antoi aavistuksen liian ruusuisen kuvan lähtötilanteesta. Silmämääräinen fakta oli, että töitä oli edessä. Mutta hommiin lähdimme intoa puhkuen! 

Treeniin kiinni: pohjat kuntoon, haasteet huomioiden  


Koska hänellä ei ollut aikaisempaa kokemusta tavoitteellisesta kropan muokkauksesta, päätimme vetää kropan hyvään kuosiin jo syksyksi tarkkaillen samalla kehon vasteita treeniin, ruokavalioon ja tavoitteelliseen tekemiseen.

Aluksi loimme pohjaa perusharjoittelulla, koska Annaliisalla ei ollut takanaan jatkuvaa, säännöllistä kuntosaliharjoittelua. Hänen lihaskuntotreeninsä olivat pohjautuneet pitkälti ryhmäliikuntatunteihin. Alussa vältimme isoja kikkailuja niin treenissä kuin ruokavaliossa: Kalorit takuuvarmoille, mutta melko maltillisille miinuksille (ruokavalion laatunäkökohdat huomioiden) ja perusta kuntoon kuntosalilla -lisää voimaa ja harjoitettavuutta koko kehoon, lihastasapainon puutteita korjaillen.

Annaliisan polvet ja selkä aiheuttivat tiettyjä rajoitteita harjoitevalinnalle, mutta ryhmäliikuntaohjaajana hänellä toisaalta oli valttinaan keskivertoa selkeästi paremmat liiketaidot useimmissa liikkeissä. Johtava suuntaviiva oli, että treeniliike ei saa aiheuttaa kipua. Suosittelen sitä erittäin lämpimästi myös sinulle: kivun syy on poistettava tai liike hylättävä, vaikka joku "guru" kertoisi sen olevan välttämätön tulosten saavuttamiseksi. 

Ryhmäliikunnan ohjaaminen oli ja on erityisen suuri haaste harjoittelun ja ruokavalion suunnittelussa. Annaliisalla oli ohjattavanaan Les Mills Gritin kaltaisia ”helppoja” tunteja sekä bodypumpia, jotka kummatkin aiheuttavat hieman harmaita hiuksia sekä treenin että ruokavalion toteutuksessa. Siksi harjoittelussa ja ruokavaliossa oli pakko tehdä välillä isojakin kompromisseja sekä harjoittelun sisällön että esimerkiksi ruokavalion energia- ja hiilihydraattimäärän suhteen.


Marraskuussa kunnossa!


Ahkera työ tuottaa tuloksia. 4,5 kuukauden päästä Annaliisa oli jo päässyt sangen timmiin kuntoon. Rasvaprosentti oli tippunut 15,5 tasolle. Treeni kulki mukavasti, olimme jo muokanneet harjoittelua selkeästi kohti tyypillisempää fitness-harjoittelua, eli lihasryhmiä oli jaettu enemmän osiin ja niitä eristettiin voimakkaammin. Kaikki näytti erinomaiselta kunnes..

Annaliisa verrytteleen ennen treeniämme marraskuussa 2012, 4,5 kuukautta tiukkaa  treeniä ja  ruokavaliota on purrut. Kroppa on timmissä kunnossa! 


Vastoinkäymisiä -kaikki ei aina mene kuin elokuvissa


Vuodenvaihteen tienoilla Annaliisan yksityiselämässä tapahtui suuria mullistuksia ja elämänrytmin hektisyys oli melkoista. Tapaamisissamme ja keskusteluissamme kävi ilmi, että arjen kokonaiskuormitus oli tällä hetkellä sellainen, että muutoksia olisi tehtävä fyysisen ja henkisen hyvinvoinnoin ja terveyden takaamiseksi. Laitoimme treeniä ja ruokavaliota ylläpitoon. Annaliisa harjoitteli ja söi suht asiallisesti ja harjoitteli ylläpitävästi, jotta kehon ja mielen kuormitusta saatiin vähennettyä. Se, että aloitimme varmuuden vuoksi liian aikaisin kuin liian myöhään antoi vielä pelivaraa. Huhtikuun puoliväliin oli vielä aikaa. Se oli onni, sillä sekä keho että mieli tarvitsivat nyt pientä ylimenokautta harjoittelusta ja miinuskaloreihin perustuvasta ruokavaliosta.

Tammi-helmikuun puolella Annaliisan elämä oli edelleen hektistä, mutta palasimme tiukempaan ruotuun. Se oli nyt tehtävä, jos kisat pidettäisiin mielessä. Painoa oli nimittäin kertynyt lisää 3-4 kiloa. Takaisin tarkkaan toteutukseen. Tiukka aikataulu ja arjen haasteet haittasivat edelleen harjoittelua, mutta pohjatyö oli aikaisemmin tehty sen verran vahvasti, että hiukan vähäisempi harjoittelu kuntosalilla ja tiheämmät tankkaukset ruokavaliopuolella ryhmäliikuntarallista selviämiseksi olivat mahdollisia. Kisojen valmisteluviikolla Annaliisa pystyi vähentämään ryhmäliikuntakuormitusta ja viimeistely sujui suunnitellusti. Kulttuuritalon lava kutsui! 


Kisaprojektin päätös: Annaliisa kulttuuritalon lavalla Disturb Fitness Classicissa (eturivi, ensimmäinen oikealta) muiden upeiden kilpailijoiden kanssa, 13.4.2013. 


Kohti uusia haasteita


Annaliisa on päässyt todella pitkälle lähtötilanteesta, mutta mitäpä elämä olisi ilman tavoitteita? Vaikka finaalipaikkaa ei kisassa vielä irronnutkaan, ensimmäisen kisakokemuksen innoittamana Annaliisa aikoo jatkaa kilpailemista. Tulevaisuudessa odottanee vaihto enemmän lihaksia korostavan body fitnessin puolelle. Annaliisan hyvin treeniin vastaavat lihakset ja rakenne tukevat tätä ajatusta.

Haaste tulevassa harjoittelussa tulee olemaan erityisesti lantion ja pakaran alueen muokkaaminen. Erityisesti lähtötilanne ja yli 30 kg painonpudotus huomioiden Annaliisa on päässyt tällä osa-alueella todella hyvin eteenpäin, hänen lantiolta hujahti pois 10,5 cm jo ensimmäisen 4,5 kk aikana. Sivistynyt arvioni on, että Annaliisan lähtötilanteesta lantio on kaventunut vähintään 20-25 cm, joten alueen mukautuminen ottaa aikansa. Mutta keväällä ja kesällä laitamme isoa fokusta juuri tämän alueen kehittämiseen.

Oppimisen paikat


Sekä valmentaja että valmennettava kehittyvät jokaisen valmennusprojektin aikana. Mitkä olivat tämän projektin suurimmat oppimispaikat ja miettimismahdollisuuden meille kaikille?

1. Usko itseesi, muutos on mahdollinen. Korostan tätä joskus kyllästymiseen asti, mutta tämä on kriittisen tärkeää. Jos oma peilikuvasi muistuttaa tällä hetkellä Annaliisan 2011 kuvaa, tuskin ensimmäinen ajatuksesi on bikini-fitness lava tai edes kohtuullisen kiinteä olemus? Ajatus saattaa tuntua täysin mahdottomalta, naurettavalta, jopa turhauttavan ahdistavalta. Jos kuitenkin haluat muokata kroppaasi, parantaa terveyttäsi, kohentaa itsetuntoasi ja itsevarmuuttasi, miksi et tekisi sitä? Myös Sinulla on siihen mahdollisuus.

2. Tee työtä. On olemassa rentoa painonhallintaa. Se on hyvä juttu. On olemassa myös melko rentoa kiinteytystä: Suurin osa timmiin kuntoon ja tavoitteisiinsa nopeasti pääsevistä Personal Trainer-asiakkaistani ei näe nälkää, ravaa aamulenkillä tyhjin vatsoin tai edes treenaa 4-5 tuntia enempää viikossa. Joillekin harvoille on olemassa jopa rentoa timmiin bikini- tai rantakuntoon kiinteytymistä. Useimmille meistä näkyvät vatsalihakset kuitenkin vaativat tinkimätöntä työtä. Päivästä toiseen. Tietyt tavoitteet tietyssä ajassa vaativat tiettyjä toimia. Fysiologiaa ei voi huijata. 

Mutta muistetaan kuitenkin se myös se mentaalipuoli. Kyse on balanssista. Harjoittelun ja kehonmuokkauksen tulee pääasiassa voimaannuttaa ihmistä, ei syödä voimavaroja. Kehitä kykyäsi ajatella näissä asioissa järkiperäisesti, liian tunteellisuuden sijasta. Mitä yksi heikompi ateria merkitsee vaikkapa kiinteytysprojektissasi vuoden aikajaksolla? Se on vain yksi noin 1825 ateriasta vuoden aikana -niinpä niin. Asiasta ei myöskään kannata muodostaa pakkomiellettä.

3. Huomioi muut elämän osa-alueet. Hyvin tavoitteellinen harjoittelu saattaa johtaa ylilyönteihin. Elämässä pitää aina muistaa tietyt prioriteetit. Kisaprojekti ei saa uhkata terveyttä. Stressi ja kuormittuneisuus on kaikista elämän osa-alueista muodostuva kokonaisuus. Tässä kokonaisuudessa harjoittelu tai liian tiukka ruokavalio eivät saa olla korsi, joka katkaisee kamelin selän. Stressitilanteessa on uskallettava tarvitaessa keventää harjoittelua. Fyysisen stressin vaikutuksesta palautumiseen puhutaan usein kaikenlaista (joskus hieman perättömiäkin juttuja), mutta stressi vaikuttaa harjoittelusta palautumiseen ja tietyn harjoittelumäärän sietämiseen. Siitä on olemassa tieteellisiäkin todisteita.

4. Treenaa fiksusti, älä vain kovaa. Ole valmis mukauttamaan tekemisiäsi. Valmentajan unelmatilanteessa asiakkaalla ei ole muuta merkittävää fyysistä kuormitusta kuin harjoittelu (sopivan arkiaktiivisuuden lisäksi). Rankka fyysinen työ ja vaikkapa ryhmäliikunnan ohjaaminen ovat aina haaste. Usein kilpailevat fyysiset ärsykkeet ja tavoitteen kannalta jopa haitalliset harjoitukset tai kuormitus on näissä tilanteissa pakko tehdä, vaikka ne eivät tukisi tavoitetta. Siksi ruokavalion suunnittelu ja haasteellinen kropan kiristely on ongelmallisempaa ja ylikuormitusriski kasvaa. Jos sinun ei ole pakko treenata todella paljon(ainoastaan joissain taito- ja kestävyyspainotteisissa lajeissa on), treenaa suosilla mahdollisimman vähän saadaksesi haluamasi tulokset. Määrä ei treenissä koskaan korvaa laatua. Muista se. Uskalla levätä tarvittaessa. Liian moni teistäkin, hyvät lukijat, on tälläkin hetkellä jonkinasteisessa yliharjoittelutilassa. Lisää treenin keventämisestä itsesi huippukuntoon lepäämisestä voit lukea täältä ja täältä


5. Vaikeudet on tehty voitettaviksi. Vuoden vaihteen hankalissa paikoissa emme kuitenkaan unohtaneet tavoitetta. Vaikka painoa oli tullut 3-4 kiloa lisää ja harjoittelu oli epäsäännöllistä, emme menneet paniikkiin: Iso pohjatyö oli tehty. Tie tavoitteisiin ei ole koskaan suora polku. Pieni takapakki ei merkannut mitään. Itsepintainen hakkaaminen tässä tilanteessa taas olisi johtanut todennäköisesti loppuun palamiseen. Älä anna vastoinkäymisten lannistaa. Jokainen meistä tekee pieniä sivureittejä matkalla maaliin.

Kiitokset Annaliisalle tähänastisesta. Matka jatkuu kohti seuraavaa haastetta. Ja valtava kiitos myös Heidi Lipposelle Annaliisan huoltajana, poseeraus-sparraajana ja "värivastaavana" toimimisesta. Annaliisa toimii SATS Leppävaarassa Personal Trainerina, tehden mainiota duunia asiakkaidensa kanssa. Siellä päin asusteleville Annaliisa, muu Leppävaaran keskuksen tiimi, sekä PK-seudun SATSien mainiot PT:t tarjoavat taatusti tehokkaat vinkit kunnon kohotukseen ja kropan muokkaukseen.

Pian luvassa asiaa palautumisesta, harjoittelun kultaisista periaatteista, sekä esimerkki fysiologisia rajoja hipovasta, mutta hyvällä fiiliksellä toteutetusta painonpudotusprojektista. Parhaiten pysyt ajan tasalla näistä sekä liikuntatieteen uudesta tiedosta sekä työ- ja koulutusmahdollisuuksista TH-Valmennuksen Facebook-sivuilla!

Pöhinää päivään!

Timo
www.th-valmennus.com
Pysy ajan tasalla Facebookissa

2 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Annaliisa on tehnyt kyllä kovan työn ja vaikkei finaalipaikkaa irronnutkaan, niin noista tuloksista saa olla ylpeä!

Timo Haikarainen kirjoitti...

Kyllä vaan, iso työ, hieno muutos, ja treeniä jatketaan tästä eteenpäin :)