keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Luukku 6. Tämä Leonardo Da Vincin keksimä vimpain saa sinutkin liikkumaan enemmän


Viime vuosina kauppoihin on ilmestynyt monenlaisia vimpaimia, jotka mittaavat yhtä sun toista kropasta. Osa niistä voi aiheuttaa enemmän harmaita hiuksia kuin hyötyjä. Mutta askelmittarilla on näyttöjä tehostaan. Uusi vimpain se ei ole, sillä yleisnero Da Vincin kerrotaan sen keksineen. Liekö ollut Leonardolla kuntokuuri päällä. Mutta historia sikseen, tämä mittari toimii.

Tässä luukussa kerron, kuinka paljon enemmän se voi saada sinut liikkumaan kuin huomaamatta, ja kuin tämä taas vaikuttaa painoosi ja esimerkiksi verenpaineeseesi. 


Kuva 1. Leonardo DaVincin väitetään keksineen erittäin monen muun asian lisäksi myös askelmittauksen tekniikan.4 hyvää syytä mitata askelmäärää

1.       Mittari saa liikkumaan enemmän. Mittarin käyttö näyttää lisäävän tallustelua noin 2500 askeleen edestä päivittäin. Mittari on siis pieni kuntokoutsi joka motivoi SuomiMiehen lisäämään liikettä kuin itsestään. Tämä askelmäärä vastaa noin 1,5 kilometrin kävelyä.

2.       Askeleita on helppo mitata. Edullisella mittarilla saa nopeasti tietoa askelten määrästä ja suoraa “palautetta” oman liikkeen määrästä. Mittari taskuun tai ranteeseen ja menoksi.

3.       Askelmäärä on yhteydessä terveyteen. Tutkijat ovat havainneet, että yli 5000 askelta päivässä ottavilla on vähemmän esimerkiksi metabolista oireyhtymää. Ja koska mittarit näyttävät pistävän kuin itsestään liikettä niveliin, mittareita käyttävillä on myös havaittu keskimäärin 3,8 Hgmm pudotus verenpaineessa.

4.       Askelmittari auttaa polttamaan rasvaa. Askelmittareita käyttävien paino näyttää putoavan noin 1,29 kiloa 4 kuukaudessa. Pudotus saattaa kuulostaa kehnolta, mutta kannattaa muistaa, että siitä kuitenkin on apua painonpudotukseen ja tulos on samankaltainen kuin pelkkää treeniä tekevillä yleensä on –pelkkä liikunta ilman ruokavaliomuutoksia kun on surkea painonpudottaja, mutta erinomainen apukeino pitämään painonnousu kurissa.

Monta askelta kannattaa ottaa?

Ensimmäiseksi tavoitteeksi voit ottaa 9000-10 000 askelta päivässä. Kun homma etenee, tavoitetta voi hilata ylös jopa 13 000 askeleen ”ihannetasoon”. Askelia kertyy helposti vaikkapa kävelemällä kaikki 0,5-1 km matkat, ottamalla portaat hissin sijasta ja tekemällä muutaman happihyppelyn päivän aikana.  Passiivisilla äijillä askelmäärä jää helposti 3000-5000 askeleen tasoon. Jos mittasi jo melkein itsestään patistelee tähän määrään 2500 askelta lisää, ei suositusmääriin enää ole kovin pitkä matka.
Toista toisen eteen siis! 


Kuva Askelten kerääminen ei ole meille kaikille yhtä helppoa, mutta 9000-10 000 tasoon pääseen kohtalaisilla satauksilla istumatyöläinenkin. Tällainen mittaripäivä täyttyy itselläni kuin itsestään, kun kävelen salille ja vedän treenejä koko päivän. Istumatyössä se ei ole niin helppoa, ja silloin kannattaa hyödyntää vaikkapa pidemmälle parkkeeraamista ym. 


Tarvitaanko muuta kuin arkiliikuntaan, vai "riittääkö risusavotat"?


Kannattaa tehdä muutakin. Ainakin jos haluta niitä hehkutettuja vaikutuksia, mitä liikunnalla luvataan olevan. Lähden itse aina valmennuksessani seuraavista peruslähtökohdista.

1) Varmista aluksi, että arkiaktiivisuutesi on vähintään kohtailella tasolla. Siis et ainakaan jäisi noin 5000 askeleen kieppeillä pyörivään "kansalaiskeskiarvoon"; sillä se on vähänlainen määrä aktiivisuussta. Kun hoidat tämän kuntoon, saavutat siis monia positiivisia vaikutuksia, joita edellä mainitsin. Kannattaa kuitenkin suhtatua varauksella erilaisiin hehkutuksiin arkiliikkeen mullistavista vaikutuksista. Erittäin merkittävään kestävyyden ja lihaskunnon kohoamiseen sen teho ei yksinkertaisesti riitä. Mahdoton on mahdoton. Sama pätee merkittäviin kiinteytysvaikutuksiin, mitä olen mediassakin kritisoinut. 

2) Sen päälle tarvitset ehdottomasti myös spesifiä täsmäliikuntaa merkittävään kunnonkohotukseen. Riittävän kovatehoinen kestävyysharjoittelu ja lihaskunto/kuntosalitreeni yli 60% kuormilla yhdentoiston maksimistasi, eli käytännössä alle 15 toiston napakoilla sarjoilla, ovat kynnysrajat, jotka sinun pitää ylittää säännöllisesti. 

Kun nämä kaksi mainoita tekijää yhdistetään vielä terveelliseen ruokavalioon, voi painonpudostu olla tuon "askelkerääjän" 1,29 kg sijasta 12,9 kg tai enemmän. Ja verenpaineen pudotus 3,8 Hgmm sijasta 5-10 kertainen :) Mutta älä silti unohda arkiliikettä -nappaa se aina pohjaksi! :) 

Näitä täsmäliikuntakeinoja, innostavia esimerkkejä muutoksista kuntoilijoilla ja urheilijoilla jatkan taas seuraavissa vinkeissä :) 

Erinomaista itsenäisyyspäivää!

Timo Haikarainen

Käynnistä kehityksesi NYT: www.th-valmennus.com 

Kenttätestattuja ja toimivia juttuja vuoden ympäri saat itsellesi täältä: https://www.th-valmennus.com/timo-sisapiiri


Lähde:

Bassett ym. 2016. Step Counting: A Review of Measurement Considerations and Health-Related Applications. Sports Medicine. Dec. 

Ei kommentteja: