maanantai 16. joulukuuta 2013

Luukku 16. Näin saat askelkyykyn ottamaan ahteriin!

Moi!

Tänään jatketaan simppelin käytännön treenikikan parissa. Se liittyy jo aikaisemmin käsittelemääni askelkyykkyyn.

Tässä vuosien varrella treenini ovat menneet enemmän ja enemmän niin sanotun ”tekemisen meiningin” korostamiseen. Napakka treeni viilaamisen, vääntämisen, kääntämisen, nysväämisen ja näsväämisen sijasta on minulle itseisarvo. Tämä on pakottanut etsimään ja kehittämään mahdollisimman tehokkaita ja nopeita periaatteita ja opetustapoja tiettyjen liikkeiden ja liikemallien opettamiseen, ja toisaalta tiettyjen lihasten ”aktivaatiovajeen” poistamiseen. Sillä napakkuus ei saa mennä tekniikan edelle.

Treeniliikkeen on tärkeä tuntua treenattavassa lihaksessa. Jotkut treenifilosofiat ovat kyseenalaistaneet lihaksen ”hahmottamisen” ja ”löytämisen” merkitystä harjoittelussa. Tällä on oma meriittinsä, mutta myös työn aistiminen kohdelihaksessa on kriittistä. Siihen keskittymisen -toki kokonaismotoriikan huomioimisen ohella- en ole havainnut tuhansien ihmisten kokemuksen kautta johtavan mihinkään muuhun kuin parempaan tietoisuuteen kehosta, tehokkaampiin suorituksiin ”luontaisessa” ja nopeassa liikkeessä sekä romahdusmaiseen kiputilojen ja vammojen vähenemiseen.
 
Kuva 1. Askelkyykky ei aina ja automaattisesti tunnu ahterissa.
 

 

Aiheuttaako askelkyykkysi poltetta pakaroihin?

Askelkyykyssä yleinen ongelma on työn liiallinen ohjautuminen etureiden lihaksille. Liike ei siis tunnu pakaroissa, vaan etureisissä. Samalla paino ohjautuu usein päkiälle liikettä tehdessä. Siitä seuraa usein heikkoa tuntumaa pakaroissa ja jopa polvien kipeytymistä. Tämän ongelman voi helposti poistaa käyttämällä esimerkiksi 1-2 cm paksua, 1,25 kg painolevyä päkiän alla. Tämä pikku kikka auttaa ohjaamaan paino kuin itsestään enemmän kantapäälle.
Kuva 2. Päkiän korottaminen askelkyykyssä auttaa ohjaamaan painoa kantapäälle, mikä taas tehostaa pakaran työtä liikkeessä.
 

Kun tämä yhdistetään ylös-alas suuntautuvaan askelkyykkyliikkeeseen paikallaan, alkaa liike pikku hiljaa tuntua muuallakin kuin etureidessä. Tuntumaa pitää myös tietoisesti ajatella: purista pakaralla, ja kantapään kautta.


Lyhyestä virsi kaunis, tällä kertaa. Huomenna käsittelen yhtä sitkeimmistä harjoittelumyyteistä. Tänäänkin tähän virheelliseen myyttiin uskominen estää monen ihmisen tehokkaamman kehittymisen, lisää rasitusvammojen riskiä ja jopa estää useita ihmisiä parantamasta terveyttään harjoittelun avulla. Mikä tämä myytti on? Se selviää huomenna! Pysy mukana TH-Valmennuksen Facebook –sivuilla!

Mukavaa maanantaita!

PT-Timppa

Käynnistä kehitys: www.th-valmennus.com
Pysy ajan tasalla Facebookissa!

2 kommenttia:

S kirjoitti...

Kiitos askelkyykkyvinkeistä! Nämä pääsevät ehdottomasti koetukselle. Itselläni juuri polvet ovat heikko kohta kropassa, joten polviystävällinen askelkyykky paikallaan lisätään nyt saliohjelmaan.

Timo Haikarainen kirjoitti...

Eipä kestä, toivottavasti tämä auttaa sinua saamaan enemmän irti treenistäsi! :)

Timo