tiistai 26. joulukuuta 2017

Vielä kerran huippu-kuntoon! 53-vuotias nainen pudotti rasvaprosentin 33% tasolta 18,1% tasoon. Miten keho muuttui?Tämä on tarina "aloituskynnyksen" ylittämisestä. Oletko sinäkn kenties tilanteessa, jossa sanot itsellesi:"Joo, pitäisi tehdä jotain, mutta kun ei saa aikaiseksi".


Tämä on tarina siitä, mitä voi tapahtua, kun aloitat ja saat aikaiseksi. Teet systemaattisesti, mutta hyvällä fiiliksellä oikeita asioita tulosten eteen. 

Kerron tässä tarinassa myös muutamia yleisiä harhakäsityksiä kiinteytymisestä. Aloitetaan siis! 

Huhtikuussa avasin mailin ja sain viestin, joka oli lyhyt ja ytimekäs:


"Keski-ikäinen nainen teemalla: Vielä kerran huippukuntoon"


Kun tarkensimme tätä tavoitetta, lähdimme tavoittelemaan selkeää kiinteytymistä ja noin 5 kg painonpudotusta. Toinen tärkeä juttu oli ruokailu. Usein siinä herää kysymys: ”Mitä minun oikein pitäisi tarkalleen syödä, jotta saisin tuloksia? Mitä, milloin ja kuinka paljon?”. Näitä kysymyksiä lähdimme selvittämään. Ja hakemaan myös ryhtiä ja rytmiä siihen, että säännöllisyys ruokailussa pysyy yllä. 

Hypätään ensin joulukuuhun. Katsotaan ensin, mihin asiakkaani ahkera työ oli johtanut. Sen jälkeen haluan kumota tämän esimerkin kautta muutaman kiinteytymiseen liittyvän harhakuvan.

Rasvanpoltto- ja kiinteytymistulokset Touko-joulukuu (sisältäen heinäkuun ylläpitovaiheen)


Vyötärön ympärys                                -12,8 cm
Lantio ympärys                                     -7,5 cm
Reiden ympärys                                    -4,9 cm

Rasvaprosentti                                       33 %     >       18,1 %
Kuva 1. Senttien kariseminen vyötöröltä, reisistä ja lantiosta todella näkyy. Samalla ylävartaloon on tullut sporttisia lihasmuotoja.


Nyt haluan vielä oikaista muutamaa sitkeää ja mahdollisesti aloittamistasi rajoittavaa ajatusta, kiinteytykseen liittyen. Ehkä ole törmännyt tällaiseen väitteeseen:

"Jos nyt aloitat, jotain voi näkymä ensi jouluna. Jos haluat nopeasti tuloksia, se vaatii sietämätöntä rääkkiä!" Onko muka todella näin? 


Kiinteytyksestä ja painonpudotuksesta luodaan usein harhakuvaa. Suositellaan opettelemaan vedenjuontia ensimmäiset 3 kuukautta ja käsketään valmistautumaan siihen, että tuloksia kannattaa odottaa vasta vuoden päästä. Tämä ei ole totta. Seuraava maili kuvaa tilannettä hyvin. Aloitimme 8.5.2017. Jo viikon päästä, 16.5. sain mailiini seuraavat kommentit: 

”Painoa on pudonnut jo 1,5 kg. Energiataso on hyvä, ja arjessa huomaan jo nyt sen kokoamisen”. 

Ja tämä voit saada aikaan arkeen sopivalla treenimäärällä ja syömällä aivan tavallista lähikaupan ruokaa. Ehkä et treenaa lainkaan. Silloin 3-4 treenin ruksaaminen viikkokalenteriin saa ihmeitä aikaan, jos teet oikeita asioita. Ehkä treenaat jo? Silloin tekemisen optimoimisella saat parhaimmillaan hämmästyttäviä tuloksia treenaamalla 4-5 kertaa viikossa. Me aloitimme 4 kerralla. Se sopi ajankäyttöön ja arkirytmiin. Myöhemmin ajankäytön salliessa mukana oli myös viides treeni silloin tällöin. 

"Muutokset fyysisessä ulkomuodossa ovat havainneet myös muut!" -Mutta onko rasvanpoltto PELKKÄÄ estetiikkaa? 


On todella mukavaa kuulla innostavia kommentteja ja ihmettelyjä ulkomuodon muutoksesta lähipiiriltä! Ja vaihdaa vaatekoko pienempään. Mutta kehonkoostumuksella ja kiinteyttämisellä on muitakin kuin esteettisiä vaikutuksia.

Asiakkaani rakas laji on juoksu. Rasvaprosentilla on selkeä merkitys juoksuun. Tutkitusti. Kun rasvamassa pienenee ja voimaa tuottava moottori, eli lihaksistosi, vahvistuu, parhaimmillaan tuntuu kuin jalkoihisi olisi laitettu jouset.

Vaikka et harrastaisi juoksua, kropan moottorin vahvistuminen ja "peräkärryt" keveneminen helpottaa kaikkia arkiaskareitasi: Portaiden nousemista, muita liikuntalajeja ja vaikkapa lasten kanssa leikkimistä. 

Rasvaprosentilla on merkitystä myös terveyteen. Suositus naisilla on karkeasti 18-28%. Alkutilanteessa se oli 33%, joka on terveyden kannalta korkeahko. Tällä kokonaisrasvamäärällä rasvaa kertyy helposti myös esimerkiksi vatsaonteloon, jossa se altistaa esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksille ja tyypin 2 diabetekselle. Lopputilanteessa rasvaprosentti oli 18,1%, josta sitä ei tarvitse enää laskea, vaan voi nauttia kevyestä ja kiinteästä kehosta tuloksia rennosti ylläpitäen.

Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä haluaisin mainita tulosten merkityksen henkiseen puoleen. Kun näet tuloksia ja kuulet niistä myös lähipiiriltä, se antaa itseluottamusta ja buustia myös muille elämän osa-alueille:
"Eteneminen tavoitteissa tuntuu hurhan hyvälle ja vaikutus myös henkiseen kestävyyteen on ollut merkittävä!"


Pienet tauot kuuluvat asiaan


Nopeat ja tehokkaat tulokset innostavat. Niiden eteen tarvitaan systemaattista työtä, mutta ei "luostari-elämää". Esimerkiksi kesällä pidimme urheilijoilta tutun, mutta kuntoilijoille erinomaisesti sopivan "ylimenokauden". Harjoittelu ja ruokailu olivat tarkoitukselle rennompia ja vähemmän systemaattisia. Tuhoaako tämä yleensä tulokset? Ei. Ja vielä kerran ei. Rasvanpolttovaiheessa pitää olla energiavajeessa. Ylläpidossa energiaa voi heti lisätä, sillä silloin ei olla energiavajeessa vaan energiatasapainossa, eli energiansaanti vastaa kulutusta.  l
Kuva 2. Välillä tarvitaan huilia ja palautumista. On tärkeää hahmottaa, että niin rasvanpoltossa kuin kunnon kehittymisessä suurin osa kehityksestä tapahtuu levossa. Samoin treeniä on tärkeää höllätä tarkoituksella aina välillä, usein yhteenä noin 1 kk ajaksi vuodesta.
Muuten, teimme projektia kolmistaan ja mukana oli myös asiakkaani ystävä. Myös hän sai aikaan melkoisia muutoksia kehonkoostumuksessa, suorituskyvyssä ja heitti ilmaan erään todella merkittävän ajatuksen kiinteytyksestä ja kunnon kohottamisesti. Mutta se onkin sitten seuraava tarina :)
Aloita oma matkasi NYT!

Nyt on käsillä se aika, jolloin monet meistä laativat tavoitteita vuodelle 2018. Nyt on mainio paikka aloittaa se tavoitteellinen, innostava tekeminen. Lähteä seuraamaan polkua, joka vie tuloksiin ilman. Huomata vaatekoon pieneneminen, energiatasojen nouseminen jo tammikuun puolivälissä. Ei "sitten joskus.." jos silloinkaan. 


Ota katse vuoteen 2018 ja aloita oman muutoksesi suunnittelu NYT. Olet sen arvoinen! 


Erinomaista päivää! 

Timo Haikarainen

Käynnistä kehitys: www.th-valmennus.com 
Haluatko blogitekstejäkin syvemmälle, sisäpiiriin? Se onnistuu täällä: https://www.th-valmennus.com/timo-sisapiiri

Ei kommentteja: