perjantai 9. joulukuuta 2016

Joulukalenteri luukku 9. Kropanmuokkaaja: Näin saat selville tavoitepainosi (kyse ei ole paino-indeksistä)

Moi!

Minulta kysytään usein seurava kysymys: "Mihin painoon minun pitäisi tähdätä, kun lähden kiinteyttämään kroppaani ja polttamaan rasvaa?". Tässä jutussa kerron, miten voit helposti saada tämän selville.

Hypätään konstailematta asiaa. Homma on helppo laskea, kun tiedät 1) painosi, 2) rasvaprosenttisi ja rasvattoman kehonpainosi 3) tavoiterasvaprosenttisi. Tässä esimerkki:  • Paino nyt                      68 kg
  • Rasvaprosentti nyt         29%
  • Rasvaton massa nyt       48,3 kg (Tämä saadaan näin: 68kg *0,71)
  • Tavoite-rasvaprosentti     20% 

Kuva 1. Mitä vaa'an pitäisi näyttää tavoitekunnossa? Siitä saa kelpo arvioin muutamalla laskutoimituksella. 
Lähde siitä, että lihasmassaa ei häviä rasvanpolton yhteydessä -ja sitten laskemaan tavoitepaino


Oletus-arvona kannattaa yleensä aina olla, että rasvaton massasi (käytännössä lihasmassa) ei putoa rasvanpolton yhteydessä. Silloin pääsemme tästä seuraavaan laskelmaan:

Tavoitepaino 19% rasvaprosentilla =  48,3 kg/0,8 = 60,4 kg  (jakaja tulee seuraavasti 100%-tavoite rasvaprosentti eli 20% = 80% = 0,8)

Tarvittava painonpudotus = 68kg - 60,4 kg = 7,6 kg

Näin voit siis arvioida, kuinka paljon painoa pitäisi tippua, jos tähtäät tiettyy rasvaprosenttiraamiin. Kaavaa voi pyöritellä myös silloin jos haluaa tietyn määrän lisää rasvatonta massaa (lihaksia) tietyllä rasvaprosentilla.

Kertooko vaaka koko totuuden? 


Ei. Kuten olen joulukalenterissa usein todennut, äärimmäisen monimutkaisen kroppamme toimintaa ei voi selittää pelkällä yksinkertasella matematiikalla. Rasvanton massasi voi nimittäin lisääntyä reippaasti samalla kun rasva palaa, kuten tästä ja tästä täysin saman verran painavien asiakkaiden kuvista selviää. Samoin painoon vaikuttaa akuutisti useat tekijät, joista voit lukea kattavasti vaikkapa tämän vuoden joulukalenterini ensimmäisestä luukusta.

Silti voit käyttää laskelmaa lähtökohtana, kun asetat itsellesi tavoitteita. Sitten vaan laskin savuamaan! :)

Rasvaprosentista, rasvanpoltosta ja kehonkoostumuksen muutoksista luvassa reippaasti lisää asiaa seuraavissa luukuissa. Pysy ajan tasalla TH-Valmennuksen facebookissa!


Mukavaa päivää!

PT-Timppa

Käynnistä kehitys: www.th-valmennus.com
Pysy ajan tasalla Facebookissa

Voit halutessasi lukea lisää kehonkoostumuksesta, rasvanpoltosta lihasta samalla lisäten sekä muista helpoista seurantamenetelmistä joiden avulla tiedät mitä kropassasi tapahtuu,  uunituoreesta kirjastani "Lihaskasvu ja rasvanpoltto -tee tuloksia Suomen kokeneimman treenarin menetelmällä". Jos koet, että siitä voisi olla hyötyä ja iloa Sinulle tai läheisellesi vaikkapa pukinkontin kautta, kirja on nyt kampanja-hintaisena kalenteri-startin kunniaksi. Lisätiedot ja tilauslinkin löydät  täältä.


Ei kommentteja: