torstai 15. joulukuuta 2016

Joulukalenteri luukku 15. 10,4 kg rasvanpoltto, 21,2 cm vyötäröltä - 2 kiinteytysmyyttiä murtamalla

Tammikuisena tiistai-aamuna 2016 istahdin koneelle. Mailiboksissa odotti viesti 47 -vuotiaalta naiseltä, joka oli päättänyt kääntää treeni- ja terveystulevaisuuden suunnan.

Tässä mailissa oli eräs pieni lause. Lause joka on kriittisen tärkeä, suorastaan välttämätön, jos haluat saada tuloksia aikaan tai muuttaa oman terveystulevaisuutesi. Asiakaani myös osoitti 2 isoa kiinteytysmyyttiä vääriksi projektimme aikana..

Asiakkaani kertoi:  

"Tavoitteena olisi pudottaa painoa ja kiinteytyä sekä saada syöminen oikeille raiteille liikunnan kanssa. Salitreeni on jäsähtänyt ns. paikoilleen,mitään ei tapahdu kropassa. Haluaisin nyt haastaa itseni treeneissä ja ruokavaliossa,koska uskon,että tässäkin iässä voi saada vielä tuloksia aikaan!"


Tämä viimeinen lause on todella ratkaiseva. 

Jos et usko, että kehitystä voi saada aikaan missä iässä tahansa, kuinka monen masentavan epäonnistumisen jälkeen tahansa, kuinka sitkeän ja turhauttavan tasannevaiheen jälkeen tahansa –et myöskään voi saada kehitystä aikaan!
Asiakkaani uskoi, että kehitystä voi saada aikaan. Tämä oli jo puoli voittoa -tärkein tekijä. Sitten tein hänelle hermolihasjärjestelmä-analyysini ja valitsimme täsmälleen tilanteeseen sopivat treeni- ja ruokavaliotyökalut.

Ja 6 kuukauden päästä hän oli saanut erinomaista kehitystä aikaan:

Paino                                                69,8 kg > 59,4 kg

Vyötärö                                            -21,2 cm

Reisi                                                 -5,5   cm

Lantio                                              -11,7 cm

Rasvaprosentti                                   31,3%  > ´19,6%


Kuva 1. 6 kk kiinteytys ja rasvanpoltto. Kropasta suli 21 "voipakettia" ja vyötärönympärys kaventui 21,2 cm.

Usko siihen, että voit saada tuloksia on siis tärkeää. Samoin se, että unohdat muutamat sitkeät ja virheelliset kiinteytysmyytit:

Myytti 1. Tulokset vaativat rääkkiä ja kärvistelyä hämärän rajamailla -rääkkiä, jonka vain harvat sietätävä ja joka tekee arkielämän mahdottomaksi


Tämä ei ole totta. Asiakkaani kommentti projektimme lopussa kuvaa tätä hyvin: 

”Ihmeen vähällä tullut kehitystä! Kuvittelin, että hirveä nälkä koko ajan, mutta päinvastoin! Ei ole hirveästi viilattu edes syömisiä vähemmälle. Ajattelin, miten voi tämä olla mahdollista?”

Kun tällaiset fiilikset nousevat pintaan, itseluottamuksesi ja pystyvyydentunteesi hyppäävät loikan eteenpäin.

Treenissä ja ravitsemuksessa on kyse siitä, että kropasta tulee palautumispää edellä suunnitellun treenin ja tervellisen ruokavalion avulla 24/7 kovilla kierroksilla rullaava rasvanpolttokone. Siitä on kyse. Ei itsensä näännyttämisestä kitukaloreilla ja hyödyttömillä ylimääräisillä treeneillä. 

Myytti 2. Tuloksia pitää odottaa jopa vuosia 


Eräs asiakkaani tavoite oli ehkäistä ylipainosta johtuvat sairaudet. Vyötärönympärys oli kohonnut lähtövaiheessa tasolle, joka ennustaa kohonnutta sydän- ja verisuonisairauksien ja tyypin II –diabeteksen riskiä.  Lopputilanteessa vyötärönympärys ja rasvaprosentti olivat tippuneet erinomaiselle tasolle.

Terveysriskit ahdistavat usein - se on selvä. Ja vielä enemmän ahdistaa fiilis, että niihin vaikuttaminen on (muka) ikuisuusprojekti: Jos nyt aloittaa, ehkä, mahdollisesti, jonkinnäköisellä todennäköisyydellä jotain vaikutuksia voi olla plakkarissa vuonna 2020..” Mutta onko näin..?

Yksilöity harjoittelu ja ruokavalio vaikuttavat usein nopeammin kuin ikinä osasit arvata. Asiakkaani kavensi vyötäröään 10 cm ensimmäisen 7 viikon aikana. Ja tällainen kavennus vaikutta jo todella merkittävästi kalvaviin terveysriskeihin. 

Kuvittelepa, jos saavutatkin jo muutamassa kuukaudessa tavoitteen, jonka olet uskonut olevan ylipäätään mahdoton? Siitä tuleva itseluottamusbuusti on melkoinen!


Kuntoa ja jaksamista -kiinteytyksen ja rasvanpolton kivat sivutuotteet


Numerot ovat numeroita, mutta konkreettisimmin treeni- ja ravintomuutokset näkyvät arjen jaksamisessa. Asiakkaani oli kiinnostunut juoksusta. Treenasimme kestävyyttä pari kertaa viikossa projektin aikana, mitään tyhjällä mahalla tehtyjä järjettömyys-lenkkejä aamuhämärällä räntäsateessa ei harrastettu. Sen sijaan teimme tutkitusti tehokasta vaihtelevaa kestävyystreeniä.

Kropan keventyminen, jalkojen parantunut voimataso ja yli 10 kg kevyempi kroppa sai lenkit tuntumaan todella kevyiltä. Tällainen painonpudotus kohottaa jo yksin tärkeää kestävyyskunnon mittari, maksimaalista hapenottokykyä noin 15%.


Muista mahdollisuutesi -ja aloita NYT!


Vuosi 2016 lähenee loppuaan. Nyt on oiva hetki miettiä omaa tilannetta. Toivottavasti tämän asiakkaani esimerkki saa myös Sinut uskomaan ja innostumaan faktoista, että

  • Voit kehittyä missä iässä tahansa
  • Tasannevaiheesi on vain tämänhetkinen tilanne. Kuntotasosi, voimatasosi, rasvamäärä kropassasi, lihasten määrä kropassasi ja energiatasosi voivat olla täysin eri tasolla jo parin kuukauden kuluttua.


Mutta se ei tapahdu itsestään. Tarvitset tekoja. Muuten kaikki pysyy ennallaan tai kuntosi jopa taantuu.

Istu siis alas ja mieti omat tavoitteesi, mitä toimenpiteitä tarvitset ja lähde kohti kehityksen tietä! :)

Mukavaa päivää!
Timo Haikarainen 


ps. Lähiaikoina olen saanut paljon tiedusteluita esimerkiksi treeniä tehokkaasti tukevista ja tuloksia tuottavista harjoitus- ja ruokavaliokokonaisuuksista loppuvuodelle. Pahkeisen pahkeinen, vuorokaudessa on vain 24 tuntia ja, PT- ja ravintovalmennuspaikkani alkavalle koko loppuvuodelle ovat täynnä :( Ei-oota on kurja tarjota, minusta on mukavampi jeesata ihmisiä eteenpäin kohti heidän tavoitteitaan. Siksi starttaan 21.10.2019  lihaskasvuun ja rasvanpolttoon tähtäävät 2 kk nettivalmennukset miesten ja naisten ryhmille.

Jos sinua kiinnostaa tehokas, 
tavalliselle treenaajalle 18 vuoden ja 26 000 face-to-face valmennustunnin aikana optimoitu valmennuskokonaisuus jossa teemme hommat fysiologian toimivien periaatteiden mukaan, olet lämpimästi tervetullut mukaan. Miesten version valmennuksesta löydät täältäNaisten valmennukseen pääset mukaan täältä


2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Timo Haikarainen kirjoitti...

Moi Sanna!

Etusormi teki omiaan ja vastausnapin sijasta kommetti poistui! Ihan tavalliset treeenaajat pystyvät usein uskomattomiin suorituksiin! :) Tervetuloa mukaan 4 kk valmennukseneen, varmasti saat hommaa eteenpäin :) Tekemistä pikku hiljaa paremmaksi, systemaattisemmaksi ja sitä kautta tuloksia treenistä!

Palataan asiaan tammikuun alussa! :)

Timo