sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Joulukalenteri luukku 19. Näin vältät joulukilot -ilman ruokailurajoituksia!

Herkkuja notkuvat joulupöydät ovat vain neljän päivän päässä! Lauantai, sunnuntai ja maanantaikin kuluvat monella meistä sangen runsaan syömisen parissa. Herkuttelu voi vaikuttaa hieman kropan koostumukseen. PT-Timppa ei kehota lyhytkestoisista ja satunaisista herkutteluista liikaa stressaamaan. Tärkeämpää on se, mitä syöt uudenvuoden ja joulun välissä kuin joulun ja uudenvuoden välissä. Mutta jos haluat minimoida jouluherkuttelun vaikutuksen vaikkapa hyvin alkaneeseen kiinteytysprojektiisi ja nauttia silti joulun herkuista ilman rajoituksia, aloita valmistautuminen jo huomenna. Konsti ei kyllä vaa'an näyttämien kilojen kertymistä ehkäise, sen verran otsikon vierestä tässä nyt tulee kirjoitettua, mutta rasvan kertymistä se kyllä hidastaa tehokkaasti. Tee näin:

Tiistai-perjantai

-Vähennä hiilihydraattipitoisia ruokia, kuten leipää, pastaa, riisiä, perunoita sekä sokeripitoisia herkkuja. Syö etupäässä kasviksia ja proteiinipitoisia ruokia: salaatteja, hieman hedelmiä ja marjoja, lihaa, kalaa, kanaa, rahkaa, raejuustoa ja muita maitotuotteita.

-Treenaa normaalilla tavalla. Hiilihydraattien vähentäminen saattaa hieman tuntua treenitehossa, mutta se ei haittaa tässä tapauksessa mitään.

Tämä tyhjentää lihaksen ja maksan hiilihydraattivarastot. Painosi tippuu samalla, koska tämän lihassokeri, jota kroppaan on varastoitunut koostasi ja treenitaustastasi riippuen noin 400-700g, sitoo grammaa kohti 2,7 grammaa vettä. Painosi voi tippua pari kilo, jopa enemmän.

-Lauantain vapaa-valintainen tehokonsti: tee lauantaina ennen joulusaunaa ja ruokailua joko napakka, koko kehoa kuormittava kuntosalitreeni tai 45-60 minuutin melko kovatehoinen lenkki. Näillä keinoilla tyhjennät lihassokeria vielä lisää ja tehostat sen varastoitumista nautiskellessasi jouluruokaa täysin siemauksin.

Miten konsti toimii?

Kun ryhdymme nauttimaan herkkuja notkuvan joulupöydän antimista, kropan ensimmäinen prioriteetti on täyttää lähes tyhjät lihassokerivarastot. Hiilihydraattien muuttaminen rasvaksi, de novo lipogeneesi (mahtava termi!), kiihtyy vasta sitten, kun kropan hiilihydraattivarastot ovat täynnä. Kiitos viikon toimenpiteiden, sinun lihassokerivarastosi ovat jouluaattona tyhjät kuin Kreikan valtion kassa. Elimistö puskeekin perunan, leivän, suklaan, pipareiden ynnä muiden herkkujen hiilihydraatteja maksan ja lihasten varastoihin täydellä tohinalla. Paino nousee samalla, mutta se johtuu lähinnä nesteestä ja hiilihydraatista. Elimistö täyttelee näitä varastoja joulunpyhät, eikä hiilareista ehdi juuri muodostua rasvaa parin päivän aikana. Jos varastosi olisivat täynnä, muodostaisi kroppa parhaassa –tai oikeastaan pahimmassa- tapauksessa jouluruokien tuhdista hiilarikuormasta rasvaa jopa yli 100 grammaa päivässä.

Jouluruuat ovat myös rasvaisia. Ruuasta tulevaa ylimääräistä rasvaa sen sijaan laitetaan jemmaan tehokkaasti oikeastaan tilanteessa kuin tilanteessa. Rasvatasapainoon ja sitä kautta rasvasoluihin varastoitavan rasvan määrään voidaan vaikuttaa joko kuluttamalla enemmän rasvaa energiaksi tai syömällä sitä vähemmän. Lupasin kuitenkin, ettei syömisiä tarvitse rajoittaa. Kukapa jouluna haluaisi salaatilla ja kivennäisvedellä elellä. Mutta jos välttämättä haluat vähentää rasvan kertymistä, jo pari 30-60 minuutin kävelylenkkiä hidastaa rasvan kertymistä selvästi. Näitä kävelyitä ei kannata edes miettiä treeninä, vaan piristävänä ulkoiluna toivottavasti tätä maanantaita hieman talvisemmassa ulkoilmassa.Kuva 1. Piparkakkutalo on pullollaan hiilihydraatteja, joita kroppasi käyttää energiaksi. Se myös varastoi hiilihydraatteja lihaksiin ja maksaan -tai muuttaa niitä rasvaksi.


Lisää jouluun liittyvää ravinto- ja treenikikkailua luvassa myöhemmin tällä viikolla!

Mahtavaa maanantaita!
Timo

Ei kommentteja: