tiistai 13. joulukuuta 2011

Joulukalenteri luukku 13. Toinen tehokeino kuntosalille

Tuhannet kiitokset eilisistä kysymyksistä! Käyn niitä läpi tässä joulukalenterissa ja myös ensi vuoden puolella, täällä tutussa paikassa!

Meikäläinen on lihaksen maksimaalisen aktivoinnin ja sen parantamisen vankkumaton fani. Jaa, miksikö? No siksi, että olen havainnut sen olevan tehokkain tie tuloksiin asiakkaillani. Ja tulokset lopulta ratkaisevat. Eksoottisia sirkustemppuja sun muuta voi aina silloin tällöin käyttää, mutta lähinnä vaihteluna, monipuolisuusripauksena ja niin sanottuna fun-factorina –tuomaan hauskuutta treeniin. Suuri osa treeneistäni perustuu maksimaalisen aktivoinnin periaatteelle, joka hyödyntää hermolihasjärjestelmän tutkimuksen tuottamaan tietoa.

Mitä tämä maksimaalinen aktivointi tarkoittaa? Lihaksessa on sen koosta riippuen 5-2000 pientä motorista yksikköä. Näissä yksiköissä on taas suuri määrä lihassoluja. Useimmissa arkiaskareissa kaikki yksiköt eivät ole töissä, vaan lihas ikään kuin kierrättää työroolia lihaksen eri osilla, ottamatta kuitenkaan juuri koskaan töihin isoimpia ja nopeimpia yksiköitä.

Useimmissa kuntoliikuntalajeissa ja –treeneissä osa näistä motorisista yksiköistä alkaa huilimaan ja lintsaamaan viimeistään treenin alkuvaiheen aiheuttaman shokin jälkeen. Valitettavasti motorinen yksikkö ja sen sisältämät lihassolut eivät kehity, jos niitä ei aktivoida. Niitä siis kannattaa pistää töihin mahdollisimman tehokkaasti. Muuten ei treeniltä voi kummoisia tuloksia odottaa. Ai niin.. taisin ensimmäisessä luukussa luvata, ettei näistä joulukalenteriposteista tule teorialuentoja, joten mennään heti sovellettavan vinkin pariin.

Joulukalenterin toisessa luukussa mainitsemani lyhyet sarjat ovat hyvä keino lihaksen maksimaaliseen aktivointiin. Samoin on tämän päivän vinkki: nopeat toistot. Tee seuraavan 4 viikon ajan näin:
Valitse kuntosalilla kuorma, jonka jaksat nostaa 5-8 kertaa. Tee jokaisen toiston positiivinen nosto-, veto-, tai työntövaihe mahdollisimman nopeasti. Ja sitten kun teet sen mielestäsi nopeasti, pyri vieläkin nopeampaan toistoon! Tee jarruttava vaihe rauhallisesti ja lataudu seuraavaan, madollisimman nopeaa toistoon.

Ja muista: tärkeintä ei ole se, kuinka nopeasti tanko liikkuu, vaan se, että pyrit liikuttamaan sitä niin nopeasti kuin mahdollista!
Kun teet näin, saattaa tiedossa olla todella selkeä kehityspyrähdys!

Vielä muutaman tärkeä muistutus tekniikasta:

1.Varmista, että teet treeniliikkeen 100% puhtaasti
2.Älä yliojenna niveliäsi liikkeen lopussa, vaan pysäytä liike hallitusti

Jos haluat lukea lisää nopeasta liikkeestä ja lihasten maksimaalisesta aktivoinnista, tsekkaa tämä blogikirjoitukseni.Kuva 1. Kuntosalilla ei ole nopeusrajoituksia eikä peltipoliiseja. Laita siis tanko todenteolla liikkeelle!


Tehokasta tiistaita!

Timo

Ei kommentteja: