perjantai 9. joulukuuta 2011

Joulukalenteri luukku 9. Viikonloppu tulossa -näin läski lisääntyy

Pikkujouluaika vetelee viimeisiään, mutta monilla meistä saattaa olla viihdeviikonloppu edessä. Ah, niin paljon hyvää syötävää ja juotavaa. Se voi näkyä myös vaa’alla. Kuulostaako tämä tutulta: Paino perjantaina, 62,3 kiloa. Paino maanantaina 64,5 kiloa! Aarrggghhhh! Viikonloppu lihotti 2,2 kiloa! Mitä lopulta on tapahtunut ja kuinka paljon sitä silavaa on lopulta kroppaan kertynyt?

Suurin osa painonnoususta selittyy lihassokerivarastojen täyttymisellä. Kroppamme pystyy varastoimaan noin 400-700 grammaa hiilihydraatteja lihassokerin muodossa. Jokainen gramma lihassokeria vetää mukanaan noin 2,7 grammaa vettä.

Jos olet treenannut tiukasti tai vahtinut syömisiäsi tarkemmin, täyttyvät lihassokerivarastosi tehokaasti, kun tankkaat pizzaa ja irtokarkkeja. Jos kehosi pistää talteen 400 grammaan lihassokeria + 2,7 grammaa vettä jokaista lihassokerigrammaa kohti, nousee painosi noin 1,5 kiloa.

Jos olet lisäksi vielä levännyt, tankannut nestettä ja ruuansulatuselimistössäsi on enemmän ruokamassa alkaa lähes kaikki painonnousu selittyä sillä. Rasvaa ei ehdin montaa kymmentä grammaa kertyä. Yksittäinen, viihteellinen viikonloppu ei siis maata kaada.

Silti en ole säännöllisten herkkupäivien ylin ystävä. Jaa miksi? Se selviää vielä tässä joulukalenterin aikana. Kuten myös se, miten voit minimoida herkuttelun vaikutuksen kropan kiinteytyyn ja syödä silti ruhtinaallisesti, vaikkapa joulupöydässä.
Huomisiin!

Timo

ps. tänään tutustumme PT -koulutettavien kanssa eri urheilulajien oheistreeniin. Myös siihen liittyvää juttua luvassa pikapuoliin!

2 kommenttia:

Viola kirjoitti...

Tuliko muuten tähän vastaus joulukalenterin aikana.. jotenkin meni ohitse, vaikka olin lukevinani joka luukun sisällön:
"Silti en ole säännöllisten herkkupäivien ylin ystävä. Jaa miksi? Se selviää vielä tässä joulukalenterin aikana."

Timo Haikarainen kirjoitti...

Moikka Viola!

Kiitos tarkennuksesta. Ei suoranaisti tullut. Kalenterin loppuosan sisältö muuttui hieman, koska osa matskuistani oli reissukoneellani, jota en saanut auki viime ke-la.

Tässä pari syytä, miksi en ole herkkupäivien suurin fani:

1. Monet ihmiset syövät herkkupäivinä karkkia, pitsaa, hampurilaisia ym. aamusta iltaan. Silloin herkkupäivä hidastaa selväsit kiinteytymistä ja laihtumista. Olen analysoinut ruokapäiväkirjoista jopa yli 6500 kilokalorin ilotteiluita -pienehköilläkin ihmisillä.

Asiakkaani ovat saaneet hyviä tuloksia poistamalla herkkupäivä, muuttamalla sitä tai jakamalla sen kaloreita tasaisemmin viikolle.

2. Herkkupäivien aineenvaihduntaa kiihdyttävä vaikutus on hyvin lyhyt. Niillä ei voi estää "säästöliekkiä". Vaikutus on pitkälti psykologinen.

Jos herkkupäivää odottaa kuin kuuta nousevaa ja siihen varautumiseen pitää käyttää pari kauppareissua, kertoo se siitä, että ruokavalion perusteet eivät ole kohdallaan tai niistä ei ole vielä muodostunut tapoja. Silloin pitää wörkkiä kuntoon koko treeni- ja ravintokokonaisuutta.


Herkkupäivän sijasta puhuisin mieluummin parista herkkuateriasta tai hillitystä tankkauspäivästä, riippuen millainen ruokavalion kokonaisuus on.

Herkuttelu ja siihen suhtautumien riippuu myös valtavasti tavoitteesta. Painonhallintaan ja hitaampaan laihtumiseen pyrkivän kannattaa yleensä harjoitella "rentoa" painonhallintaa, jolloin kieltoja ei ole. Herkkuja opetellaan käyttämään kohtuudella ilman herkkupäiviä.

Tiukemmat kiinteytys- ja kropanmuokkaustavoitteet vaativat erilaisen lähestymistavan. Silloin nuo tankkaukset ja hillityt herkkuateriat tulevat kyseeseen tietyissä tapauksissa.

Timo