lauantai 24. joulukuuta 2011

Joulukalenterin luukku 24. Aivolepoa ja hyvää joulua!

Ajelin aamulla kohti kotikontuja ja radiosta tuli mielenkiintoista asiaa aivojen lepuuttamisesta.- Lihasten lisäksi myös niitä pitkälti ohjaavat aivot tarvitsevat huilia. Monilla meistä ne ovat melkoisessa tiltissä rankan syksyn jälkeen. Eve Mantun toimittamassa ohjelmassa työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Mikael Sallinen antoi seuraavia vinkkejä aivojen hyvinvointiin. Ne sopivat kuin mainiosti joulun pyhinä toteutettavaksi.

- Kuormittavan, univajettakin sisältäneen jakson jälkeen tarvitaan 2-4 vuorokautta hyvine yöunineen, jotta "univaje" on kuitattu. Vakavampi rasitustila ja ylikuormitus vaativat kauemmin.

- Jos tätä pidemmän ajan tekee mieli nukkua 12 h yöunia ja päiväunet päälle, on syytä epäillä, ettei unen laatu ole paras mahdollinen.

- Itseään miellyttävä puuhastelu edistää aivojen palautumista. Liikunta toimii myös. Joskus raskas liikunta on hyväksi, sillä se pakottaa unohtamaan työasiat -vaikkapa raskaan intervallin aikana miettii tasan tarkkaan sitä, miten työjakson jaksaa loppuun -ei sitä, kenelle pitä soittaa tärkeät työpuhelut.

- Aivojen energiavarastot hupevat, kun olemme valveilla. Myös aivoissa on lihassokeria, eli glykogeeniä, josta olen tässä kalenterissa aikasemminkin puhunut. Aivojen glykogeeni palautuu syvän unen aikana, jälleen yksi hyvä syy nukkua niin maan perusteellisesti.

- Sallinen suositteli läppäripaastoa. Valtava ärsykkeiden määrä netin kautta (mailit, suosikkisivustot, fb jne. jne.) nopealla tahdilla surffaillen aiheuttaa aivoihin hieman turhan paljon "kihinää". Tietotulva ja ärsykepaljous luo myös riittämättömyydentunnetta, kun kaikkeen ei ehdi reagoimaan.

Itse kokeilin läppäripaastoa sukuloidessani Kuopiossa ke-la. Itse asiassa olosuhteiden pakosta -unohdin nimittäin läppärin laturin kotiin :) Onneksi maassamme on kattava kirjastolaitos, niin sain tämän kalenterin päivitettyä! Kyllähän siinä ajatukset kieltämättä kävivät selkeämmiksi.

Tässä vielä linkki Mantun blogiin.Kuva 1. Aivot tarvitsevat lepoa siinä missä lihaksetkin!

No niin, joulukalenteri on nyt saatu loppuun. Kiitos paljon mielenkiinnosta, olen todella otettu runsaasta lukijoiden määrästä ja palautteesta, jota olen teiltä saanut!

Ensi vuonna blogi päivittyy takuulla tasaisesti. Aiheet liikkuvat liikunnan, ravitsemuksen ja valmennuksen ympärillä ja mukana on niin uutta tietoa kuin heti sovellettavia käytännön vinkkejäkin. Pysyt mukana päivityksissä liittymällä tykkäämällä facebookissa.

Kiitos kaikkille lukijoilleni, asiakkailleni ja yhteistyökumppaneille kuluneesta vuodesta ja rauhallista joulua!

Timo

Ei kommentteja: