torstai 15. joulukuuta 2011

Joulukalenteri luukku 16. Onko treeniesi taso kuin vuoristorata? Kokeile tätä!

Kulkevatko treenisi vaihtelevasti? Välillä askel on höyhenen kyvyt, toisinaan taas jaloissa tuntuu olevan lyijyä. Salilla taas raudat saattavat maanantaina liikkua kuin itsestään, mutta keskiviikkona meno on todellista tervanjuontia. Niin henkisesti kuin fyysisestikin. Niin, vaihtelevasti kulkevat treenit ovat syvältä. Ne vähentävät treeni-intoa ja saavat meidät myös epäilemään treenin toimivuutta. Treenien onnistumiseen voi kuitenkin vaikuttaa monella tavalla. Yksi vähiten käytetyistä, mutta tehokkaimmista tavoista on samaan kellonaikaan treenaaminen. Miksi tämä sitten on tärkeää?

Ihmisen suorituskyvyssä on sisäänrakennettu vuorokausirytmi. Ihminen on vahvimmillaan alkuillasta. Normaalina valveillaoloaikana heikoimmat hetkemme osuvat aamuun ja 12-14 väliin, jossa on ikään kuin sisäänrakennettu siesta. Silloin vireystila heikkenee, samoin suorituskyky. Myös aamuihmisiksi itsensä kokevilla aamutreenin tehot jäävät hieman iltatreenistä, vaikka harjoitus tuntuisi hyvin kulkevankin.

Treeni on myös harjoitusaikaspesifiä. Keho tottuu samaan treeniaikaan ja parantaa suorituskykyä juuri tässä ajankohdassa. Siksi keholle on vieraampaa käynnistyä treeniin ja suoriutua siitä, jos harjoittelu tapahtuu täysin satunaiseen aikaan.


Pyri siis seuraavan kuukauden aikana tekemään suurin osa treeneistäsi samaan aikaan.
Minuutilleen ei tarvitse aloittaa, mutta treenaa vaikkapa aina klo 17-20 välissä. Tai klo 8-10, jos olet aamutreenaaja. Pyri välttämään treenejä vaikkapa ma klo 9, ke klo 13 ja pe klo 17. Veikkaan, että treenisi onnistuvat tasaisemmin!Kuva 1. Vaihtelevasti kulkevat treenit ottavat pannuun!


Virkeää viikonloppua!

Timo

Ei kommentteja: