torstai 13. joulukuuta 2018

Luukku 13. 53-vuotias nainen karistaa kropastaan 41 "voipakettia" ja tyrmää samalla terveysriskit!

Tammikuun lopussa  istahtin koneelle, ryhdyin purkamaan mailia ja  aukaisin seuraavan yhteydenoton tulevalta asiakkaaltani:


”Ikä 53, pituus 160 ja paino 76. Kaikki laihdutusyritykset ovat epäonnistuneet parin kilon pudotuksen jälkeen. Kunto on heikentynyt muutaman vuoden aikana paljonkin.. Tarvitsen apua!”


Ryhdyimme hommiin helmi-maaliskuun vaihteessa, uuden asiakaspaikkani vapauduttua.
  • Tässä artikkelissa kuvaan sinulle, miten valmennuksemme on edennyt tähän asti.
  • Samalla kerron, mitä sinun kannattaa ottaa huomioon rasvanpoltossa, jotta etenet siinä paitsi tehokkaasti, myös kestävällä tavalla
  • Kerron myös, mitä EI kannata tehdä, vaikka se on muodikasta. Kuvaan siitä myös vähemmän mukavan esimerkin.
  • Kerron, kuinka käytimme 6 kk rasvanpolttosääntöäni etenemisen tehostamiseen.. Ja paljon muuta!Katsotaan ensin, mihin ollemme päässeet tähän mennessä, noin 10 kuukauden aikana:


Tällä viikolla katsoimme vuoden viimeisen treenin kunniaksi, mitä helmi-maaliskuun vaihteen jälkeen oli tapahtunut. Kuvaan sitten etenemistämme ja myös sitä, että väliin tulee haasteita ja joskus etenemiseen tarvitaan "nurinkurisiakin" keinoja. 

Paino                        -20,5 kg
vyötärö                     97 cm > 72 cm
Lantio                       108,5 cm > 90,5 cm
Rasvaprosentti          44% > 24,2 %

Kuva 1. 41 voipakettia kevyempi keho. Huimasti lisä-energiaa arjessa. Mukana on aina haasteitakin, mutta ne kampitetaan oikealla tiedolla ja yhdessä etenemällä! 

Kiputilat ovat yleensä pelkkä hidaste!


Asiakkaani olkapää oli alussa todella kipeä. Käytimme toispuoleisen harjoittelumme periaatetta menestyksekkäästi samalla kun hän kuntoutti kipeää puolta. Kesällä pääsimme jo tehokkaasti normaaliin harjoitteluun kahdella raajalla.

On tärkeää, ettet anna esimerkiksi kremppojen rajoittaa itseäsi liikaa. Yleensä AINA löytyy tapa harjoitella ja syödä hyvin. Vaikka rajoitteet turhauttavat, pystyt antamaan niille vastaiskun!

Lihasvenähdykset voivat säikäyttää


Jatketaan haasteilla ja vastoinkäymisillä. Mutta miksi? Siksi, että haluan osoittaa sinulle kaksi asiaa. 1) Sen, että haasteita tulee matkan varrelle AINA ja 2) sen, että lähes aina niistä päästään tosi sujuvasti eteenpäin! Vaikka ne usein vetävät mielen maahan ja aluksi tekee mieli iskeä hanskat tiskiin. Itsellenikin on käynyt niin lukemattomia kertoja! Niin..

Keväällä sain viestin asiakkaaltani. Hänen reitensä oli kipeytynyt kovasti jalkaliikkeessä. Vaikkapa jalkojen jääminen pois pelistä vetää äkkiä mielen matalaksi. Mutta pääsimme eteenpäin antamalla jalalle lepoa, keskittymällä ruokailuun ja ylävartaloon ja viilammalla liikkeen tekniikkaa.


Muista tässä keskeinen sääntöni: Älä treenaa kivun läpi! Käytännössä aina löytyy tapa joko kiertää kipualue, muokata harjoitettaa tai sen tekniikkaa ja välillä vaaditaan hetki lepoa. Näin nämä usein treeni-innon lamauttavat ja joskus pelottavatkin kohdat on helppo selättää ja voit keskittyä innostuneesti ja luottavaisin mielin kehittymiseen!

Normaalipainoon! Sitten määrään rasvanpoltto-tauon, mutta miksi? 


Asiakkaani rasvanpoltto eteni mukavasti koko kevät- ja kesäkauden. Kesän lopussa sain asiakkaaltani viestin, jossa hän kertoi ilouutisia. Hän oli saavuttanut normaalipainon. 

Kuva 2. Heinäkuun loppu ja normaalipaino. Rasvaa on palanut huimasti, ja tekisi mieli vaan jatkaa. Mutta silloin on usein fiksua hieman huilia.. 

Tuntui houkuttelevalta edetä tästä ja antaa rasvan palaa.. Mutta syksyllä ohjeistinkin asiakastani, että nyt laitetaan rasvanpoltossa pieni tauko päälle.. 

6 kuukauden rasvanpolttosäännölläni vältät tasanteet ja etenet suoraviivaisestiKuten asiakkaani esimerkki osoittaa, voit saada rasvanpolttotuloksia aikaan nopeasti. Mutta SILTI kokonaisvaltainen eteneminen, vaikkapa tuo yli 40 voipaketin karistaminen kehosta on pidempi prosessi. 

Siksi välillä pitää antaa tavoitteessa höllää. Tämä on tärkeää sekä kropan että nupin kannalta. Asiakkaani toteutti ruokailua hyvillä mielin, mutta silti mukana oli erilaisia poikkeavia päiviä, juhlia ynnä muita. Tiedätkö, kyse ei ole siitä, voiko näitä olla mukana. Kyse on siitä, millaisia nämä ovat ja miten usein niitä on. Jos kokonaisuus ei toimi, pitää ekstrojen ja poikkeamisten kanssa olla tarkempana. 

Mutta tarvitset muutakin. Asiakkaani ilmoitti minulle pari kertaa, että on vähän väsynyt olo ja treeni hieman tökkii. Tässä tilanteessa tulee usein mieleen, että "TPitää yrittää kovemmin, tsempata ja purra hammasta!" Mutta ei. Silloin pitää hellittää ruuvia.

Me käytimme jatkuvasti kolmeportaista tankkausmenetelmääni, jossa mukana oli erilaisia ja eripituisia korkeamman energian jaksoja. Näiden avulla et aja puuta päin. Näiden avulla et uuvu. Näiden avulla jatkat iloisin mielin kohti tavoitettasi. Ja ihmiset saattavat alkaa kysellä kummia. Asiakkaaltaltani alettiin loppukesästä kysellä seuraavaa kuntosalilla: 

"Hei, voisitko opettaa minulle treeniohjelmasi?" 

Kuva 4. Tietyt periaatteet toimivat kiinteyttävässä treenissä optimaalisesti. Tietyt eivät. Tämä EI ole mielipidekysymys, vaan ihmeellisen liikuntatieteen meille tuottama tieto.Tähän päälle tarvitaan valmennuksen "taidetta", jolla toimivat periaatteet muuttuvat juuri sopiviksi liikevalinnoiksi, toistomääriksi, ohjelmien optimaaliseksi vaihtamiseksi ym. Esimerkiksi tehokas voimaharjoittelu (ei kevyet kotijumpat) ovat välttämättömyys, jos et halua polttaa rasvan ohella lihaksiasi. 


Entä se 6 kk sääntö? Jep, pidempiä taukoja tarvitaan. Me otimme syksyllä yksinkertaisesti reippaan, noin kuukauden tauon rasvanpolttopyrkimyksestä ja asiakkaani söi hyvin reippaasti ruokaa ja jatkoimme tehokasta treeniä. Silti kiinteys eteni. Lihakset kasvoivat ja rasvakin hieman paloi, vaikka ruokaa oli PALJON.

Jos siis olet hakannut rasvanpolttoa eteenpäin ilman taukoja jo 6-7 kk ajan, nosta energiansaantiasi vähintään 400-600 kcal ja ota hommasta 1-2 kk luova tauko. Takaan, että se kannattaa. Niin fyysisesti kuin mentaalipuolella. Sitten olet valmis taas jatkamaan, jos se on tavoitteesi mukaista 😊


Vältä ”vääriä profeettoja” -tässä yksi juttu, jota EI kannalta tehdä Ruokavalion ja treenin markkinat ovat aika villit, ymmärrän paremmin kuin hyvin, jos sinun on vaikea suunnistaa tässä "sumussa", jossa "parhaat" tavat muuttuvat koko ajan. Usein kentällä sauhuavat ”omaan henkilökohtaiseen kokemukseen”ohjeensa perustavat koutsit.

Uusin villitys on sadistisen tiukan karppauksen paluu ”ketoosi-ihmeeksi” uudelleen paketoituna. Luulin ja toivoin, että tämä älyttömyys oli jo kuollut. Mutta se lienee niin kuin rottaongelma, jopa painuu välillä viemäreihin, tullakseen takaisin voimalla.  Jos se on toiminut valmentajalla itsellään (tähänkin kannattaa usein suhtautua varauksella), se ei vielä merkitse, että se toimii keskimäärin. Se nimittäin EI toimi keskimäärin, jos haluat poikkeuksellisia ja kestäviä kiinteytystuloksia.

Pari vuosikymmentä valmennusta aamusta iltaan, oikeasti se elävä asiakas siinä nenän edessä opettaa paljon. Kuten esimerkiksi sen, että ”suorituskykyä nostava” ja ”vireystilan kattoon vielä ja aivosumun poistava” ketoosi aiheuttaa keskimäärin tavoitteellisella kiinteyttäjällä jotakuinkin täsmälleen päinvastaisia efektejä. Tästä älyttömyydestä pois päässyt verkkovalmennusasiakkaani alla olevassa kommentissaan kuvaa.Kuva 3. Kommentti aikaisemmin ketoosilla edenneeltä verkkovalmennusasiakkaaltani: Tämä on todella tyypillinen viesti kiinteyttäjältä, joka etenee ketoosiruokavaliolla. Suhtaudu varauksella itseoppineiden ja jostainn kumman syystä tyypillisesti vain internetissä hikisten valmennussalien sijasta viihtyvien gurujen "henkilökohtaisen valaistuksen" kautta löydettyihin ruokailutapoihin. 

Tämä analyyttinen ja positiivisesti etenemiseensä suhtautuva verkkovalmennus-asiakkaani päätti kokeilla tieteeseen perustuvaa ja henkilökohtaisessa työssä viimeisen päälle vuosien varrella viilattua tapaani tämä jälkeen. Hyvä niin. Ja nämä ovat oppimispaikkoja, niitä tulee eteen meille kaikille.

Mutta tee mieluummin sitä, mikä toimii. Älä sitä, mikä on muodikasta. Olen itsekin sortunut urani alkuvaiheessa mitä ihmeellisimpiin trendeihin, mutta onneksi pään "karjalan mäntyyn" hakkaaminen opettaa tälläistä jukuripäistäkin "Jukolan Jussia". 

Vyötärölihasvuus ja viskeraalirasva -tälle terveysmyrkylle kannattaa antaa täystyrmäys!


Muutokset kropan ulkomuodossa ovat tosi kivoja asioita. Mutta tärkeämpää on terveys ja jaksaminen arjessa. Onneksi nämä eivät ole toisiaan poissulkevia asioita (kuten monet nykyään haluavat valheellsiesti väittää). 

Alussa asiakkaani vyötärönympärys oli "terveysriskikohdasta" 97 cm. Se ennustaa merkittävästi kohonnutta riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja tyypin 2 diabetekseen. Tällä viikolla se oli 72 cm, eli kaikki riskirajat on alitettu heittämällä ja vyötärö ei todellakaan rajoita enää vaikkapa vaatevalintoja. Etenkin kun ns. "jenkkis-vyötäröltä" eli lonkkaluun päältä on karissut 28 cm ja lantion kohdalta 18,5 cm.

Kuva 3. Asiakkaani takaprofiilikuva paljastaa hyvin keskivartalolihavuuden katoamisen ja tyrmäyksen sen aihauttamalle terveysriskille. Onneksi vyötärörasva vastaa hyvin oikeisiin toimenpiteisiin. Riippumatta tilanteestasi tällä hetkellä, mahdollsuuksia takuulla on! 


Jälleen loistava esimerkki, että voit vaikuttaa tilanteeseen! Tämän hetken tilanne voi olla turhauttava ja pelottavakin, ymmärrän sen hyvin. Vyötärö tuntuu paisuvan, vaikka mitä tekisi. Eikä se ainakaan kavennu. Mutta toivoa on, voin taata sen! Sinun tarvitsee yhdistää tiede ja valmennuksen taide -ja pääset eteenpäin! 


Yritä vielä kerran. Tee suunnitelma, ryhty toteuttamaan sitä positiivisin mielin! 


Muuten, jos haluat päästä hyödyntämään HETI (keväällä 2021) alkaen samoja oikeasti toimivia kiinteytys-periaatteita, joita asiakkaani kanssa käytimme, huomaamaan esimerkiksi tankkausperiaatteideni tehon, päästen vielä kysymään askarruttavat kysymykset minulta henkilökohtaisesti, olet lämpimästi tervetullut mukaan "Superkiinteytys"(naiset) ja "Läskit pois ja lihasta tilalle" -valmennuksiini. 

Henkilökohtaiset valmennuspaikkani ovat täynnä syksyyn, ja siksi halusin tarjota tämän mahdollisuuden  hyödyntää tieteen ja "valmennuksen taiteen" yhdistelmääni verkkovalmennuksessani 😊

Löydät lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet naisten valmennukseen täältä. 

Myös miehille on oma valmennus, sen löydät täältä

Olen varma, että myös sinun sisällä asuu onnistuja. Tai etenenijä, jos olet jämähtänyt tasanteelle. Kaivetaan se esiin yhdessä, asiakkaani sanoin:

”Aivan mahtavaa! En kyllä uskonut 20 kg pudotukseen, kun aloitettiin, mutta olet ohjennut kyllä painonpudoksen epäonnistujaa kasvamaan onnistujaksi 😊 Kiitos!"

Klikkaa siis itsesi mukaan valmennukseen 😊   Ja viskaa minulle mailia täältä, jos sinulle tulee jotain mieleen valmennuksista. Ja miksi ei muustakin kiinteytykseen liittyvästä. Tämä on todella tärkeä asia, jonka edistämisen järkevillä tavoilla koen velvollisuudekseni!

Muuten, kannattaa myös liittyä maksutta sisäpiiriini. Kaikista tulevista päivityksistä, luennoistani ym. saat ensimmäisenä tiedon täältä (kymmenien super-arvokkaiden treeni- ja ravintovinkkien lisäksi) 

Mukavaa päivää!


Timo Haikarainen


Käynnistä kehitys: www.th-valmennus.com

Ei kommentteja: