tiistai 11. joulukuuta 2018

Luukku 11. Tällä konstilla kampitat lounaan jälkeisen väsymyksen -kokeile heti!

Reilu viikko sitten kävelin päivällä Jyväskylän Harjun yli kohti kirjastoa. Ylitin frisbee-golf -radan ja näin silloin tutun henkilön. Tutkija, biomekaniikan ja liikuntatieteiden loistava asiantuntija, Kallion Jouni, kaivoi siinä repustaan kiekkoja ja oli aloittelemassa treeniä. Hän kertoi tekevänsä lyhyen harjoituksen lounaan päälle ennen töiden jatkumista.

Tämä on loistava idea ja rutiini, jonka olen havainnut myös itselläni äärimmäisen toimivaksi. Siksi päätin kirjoittaa siitä tämän päivän luukkuun.

Palauttava ateria? Kyllä, hyvä homma edelleen, mutta ryhdy liikkumaan kevyesti HETI ruuan jälkeen! 


Yleensä puhutaan paljon palauttavasta ateriasta ja sen positiivisesta vaikutuksesta kehittymiseen. Mutta viime vuosina on tullut lisää tietoa, joka osoittaakin, että kevyt liikunta ruokailun päälle on loistava juttu. Tässä muutama hyvä syy liikkua ruuan jälkeen.

Treenin jälkeen tehty liikunta/liike tasoittaa verensokerin vaihtelua. Verensokeri nousee tyypillisesti aterian jälkeen. Se voi aiheuttaa väsymystä ja energianpuutetta erityisesti aterian jälkeen. Liikunta vaikuttaa sokeriaiheenvaihduntaan ja pieni liike estää tehokkaasti väsyttävää vaikutusta, joka lounaasta saattaa tulla.

Meillä on vuorokausirytmissämme muutenkin eräänlainen "sisäänrakennettu siesta" alku-iltapäivässä. Jos tähän hetkeen tulee erityisesti hieman heikkolaatuisempi ateria, ei ole ihme, jos silmäluomet muuttuvat hieman turhan raskaiksi.

Kuva 1. Liike treenin päälle vaikuttaa insuliinin toimintaan ja tasoittaa verensokerin vaihteluita. Kokeile liikuntarutiini HETI treenin jälkeen. Saatat hämmentyä sen energiasoivasta vaikutuksesta!


Pienet liikuntapätkät nostava työtehoa. Lounasliikunta ja melko lyhyetkin suoritukset vaikuttavat positiivisesti stressin kokemiseen ja kohottavat työtehoa loppupäivän aikana. Tämä on hieno homma. Päivä tuntuu helpommalta ja työ saa ajoissa pulkkaan.

Tee liikkeestä ruuan jälkeen rutiini!


Itse aloitan suurimman osan valmennuspäivistäni lounaan jälkeen. Syön joskus reippaankin lounaan. Sitten kävelen noin  25 minuttia vetämään treenejä. Pyrin myös vapaapäivänä liikkumaan vähintään 15-20 minuuttia reilumman aterian päälle. Olen havainnut, että tämä tasaa erinomaisesti energiatasoa ja pitää "nuukahdukset" kurissa.

Yrittäjänä olen tietysti hieman jäävissä asemassa neuvomaan aikatauluja vaikkapa 8-16 töissä, mutta yleensä vaikutusmahdollisuuksia löytyy. Voit pyrkiä vaikkapa kävelemään 15 min lounastunnista. Todennäköisesti koko iltapäivä sujuu silloin helpommin.

Kotioloissa ja vapaapäivinä kevyt liikunta sopii yleensä aina mainiosti pääaterian päälle. Voit hyvin kävellä saman tien, kunhan olet laittanut ulkovaatteet päälle. Matalatehoinen liikunta ja liike ei todennäköisesti aiheuta pistoksia. Ne liittyvät yleensä kovatehoiseen treeniin. (jos haluat lukea lisää pistoksista ja kuinka vältät ne, tsekkaa tämä artikkelini. Kovatehoista treeniä ei heti ruuan päälle kannata ajoittaa).

Homma on siis sikäli helppoa, ettet tarvitse hikitreeniä, peseytymistä ennen töiden tai arkiaskareiden jatkumista, vaan lyhyen pätkän matalatehoista liikettä! 

Miksipä et kokeilisi tätä energisoivaa käytäntöä heti huomenna, lyhyt sessio matalatehoista treeniä riittää!

Timo

Käynnistä kehitys: www.th-valmennus.com


Ei kommentteja: