tiistai 22. joulukuuta 2015

Luukku 23. Paino junnaa paikallaan? Lue tämä, ennen kuin stressaat!

Vaaka on eräs apuväline painonpudotuksen seurannassa. Mutta se ei kerro kaikkea

Tietyt treenimuutokset ja ruokavaliomuutokset voivat saada vaa’an lukemat hyppimään ylöspäin, mutta silti rasva palaa kropasta. Mutta milloin sinulla on syytä odottaa jotain tällaista? 

Tutkijat selvittivät, mitä laihduttajille tapahtui, kun he:

1) ensin pudottivat painoa tiukalla ruokavaliolla ja aerobisella liikunnalla ja..

2) sitten aloittivat tehokkaan kuntosalilla huhkimisen ja lisäävät samalla reippaasti syömistään.

Kestävyyslenkkiä ja naftia ruokailua –rasvaa palaa, mutta niin palaa myös lihasta


Aluksi treenaajat tekivät 10 viikon ajan 5 kertaa viikossa kevyttä kestävyystreeniä ja söivät alle kulutuksen. Tämä on yleinen laihdutus-strategia: Vähän ruokaa ja reippaasti treeniä -yleensä "rasvaa polttavaa aerobista". 

Ja mikäs siinä. Vaa’an lukemat vilistivät mukavasti alaspäin – keskimääräinen painonpudotus oli noin 5 kiloa. Mutta painosta noin kilo oli rasvatonta kehonpainoa. Näin yleensä käy, kun painoa pudotetaan ruokavalion ja aerobisen treenin avulla -rasvan lisäksi lähtee myös lihasta. 

Treeni- ja ruokavaliomuutos: paino alkaakin nousta!


Tämän jälkeen treenaajat vaihtoivat aerobisen treenin kuntosaliharjoitteluun. He tekivät 10 viikon ajan 3 kuntosaliharjoitusta viikossa reippailla painoilla, käyttäen 6-12 toiston sarjoja. 

Samalla he alkoivat syödä 1000 kaloria enemmän päivässä. Ja mitä tapahtuikaan: paino alkoi nousta ja 10 viikon päästä he olivat menettäneet lähes puolet painonpudotustuloksistaan! Aargh -hehän lihoivat -vaaka vilisti ylöspäin!

Jos tässä tilanteessa jutut tuijottamaan pelkkää vaakaa, tekee varmasti mieli turhautuneisuuden puuskassa lyödä hanskat tiskiin – tämä menetelmä ei painonpudotuksessa tehoa! Mutta sitten pääsemme mielenkiintoiseen havaintoon:

Kun treenaajien kehonkoostumusta mitattiin, kropan rasvaprosentti tippui edelleen, vaikka kaloreita lisättiin reippaasti. Samalla rasvaton paino, eli lihasten määrä, nousi voimakkaasti. Kroppaan siis tuli lihasta vielä enemmän kuin paino vaa’alla nousi. ¨


Kuva 1. Vaaka voi joskus valehdella. Tutkitulla porukalla paino (body weight) tippui, rasvaprosentti (fat%) tippui, painoindeksi (body massa index) tippu ja lihasten määrä/rasvaton kehn paino (lean body mass) tippui dieetillä ja aerobisella treenillä (pisteet 1-2). Kun syömistä lisättiin ja aloitettiin voimatreeni, paino nousi, painoindeksi nousi, lihasmassa lisääntyi, mutta rasvanpoltto jatkui! (kuva Warner ym. 2010).


Mitä tämä meille kertoo?



  • Jos olet tehnyt muutoksia treeniisi lisäämällä tehokasta salitreeniä, painosi putoaminen voi hetkeksi pysähtyä tai se saattaa jopa hieman nousta. Näin voi käydä erityisesti silloin, jos olet pudottanut painoa pelkällä ruokavaliolla tai ruokavalion ja kestävyystreenin yhdistelmällä.
  • Minulta kysyttiin erään pitämäni koulutuksen yhteydessä, onko mahdollista, että vyötärö kaventuu vaikka paino ei muutu. Ehdottomasti on. Satojen asiakas-casejeni joukosta esiin nousseissa ääritapauksissa suurimmat vyötärönympärys -muutokset kuukauden aikana ilman merkittävää painonpudotusta ovat liikkuneet 14-16,5 cm raamissa. Tätä pienemmät muutokset taas ovat lähes jokapäiväistä rutiinia.
  • Jos lihaskunto on hyvin heikko ja esimerkiksi jo-jo -laihdutus on syönyt lihasmassaa, voi jopa olla, että edeltävä treeni ja painonpudotus jopa herkistävät kroppaa kasvattamaan lihaskudosta, kun tiukka lihaskuntotreeni aloitetaan. Lihakset ovat kuitenkin pienentyneet hieman normaalitilastaan ja silloin voimatreeni on entistä kovempi kasvuärsyke niille.
  • Ei kannata huolestua vaa’an lukemista liikaa, erityisesti jos teet yllä mainittuja muutoksia treenissä ja ruokavaliossa. Kotikonstina arviointiin sopii vanha kunnon mittanauha. Saatat huomata, senttien häviävän vyötäröltä, vaikka vaa’an lukemat eivät muutu.
  • Muistutan vielä, etten missään nimessä halua tuputtaa kestävyystreenin lopettamista. Päinvastoin. Kestävyystreeni on äärimmäisen hyödyllistä terveydelle(henkiselle ja fyysiselle), työkyvylle, työkapasiteetille, ym. ym. Liikunnan vaan tulee olla lähtökohtaisesti monipuolista. Tästä lyhyestä kirjoituksestani ja kuvastani voit katsoa, miten kehonkoostumukselle keskimäärin käy, kun yhdistetään ruokavalio ja erilaiset treenimuodot.
  • Vaa'asta lisään sen verran, ettei sillä kannata kuitenkaan heittää vesilintua. Vaa'an tehosta painonhallinan tukena on selkeää näyttöä. Tärkeää tosin on, että tee vaa'asta kaverin -et stressinlähdettä ja tiedostat loogiset syyt siihen, miksi paino voi pompata nopeasti 2-3 kg ja miksi sinun ei tarvitse tällaisesta pahemmin stressata. Näistä asioista kerron lisää esimerkiksi tässä TV-haastattelussa.
  • Ja mainittakoon vielä se, että jos painoa on pudotettavaksi muutamaa hassua kiloa enemmän, tulee vaa'ankin ennen pitkää liikkua alaspäin. Lihaskudos ei kuitenkaan hillitöntä vauhtia loputtomiin kasva. 


Mukavaa aatonaattoa! Joulukalenteri aukeaa vielä huomenna! Pysy mukana viimeisen luukun aukeamisessa ja muussa mielenkiintoisessa TH-Valmennuksen facebook-sivuilla!

Mukavaa päivää!

PT-Timppa

Käynnistä kehitys: www.th-valmennus.com
Pysy ajan tasalla facebookissa!

ps. Jos kehonkoostumus ja sen todella tehokas muokkaaminen kiinnostavat sinua. 16.1. alkava ja yhteistyössä Kuntokompassin kanssa järjestämäni superkiinteytys -seminaarivalmennussisältää keinot, joilla sadat asiakkani ovat vuosien varrella tehneet poikkeuksellisia -eivät tavanomaisia - tuloksia kehonmuokkauksessa. Vilkaise seminaarivalmennuksen sisältö täältäJos koet, että homma voisi sopia sinulle, olet lämpimästi tervetullut mukaan! 

Lähde: Warner ym. 2010. The Effects of Resistance Training on Metabolic Health With Weight Regain. The Journal of Clinical Hypertension. 12:1. 

Ei kommentteja: