perjantai 18. joulukuuta 2015

Luukku 19. Stressi saa sinut treenaamaan vähemmän ja kehittymään hitaammin

Kiirettä ja stressiä löytyy useimpien arkipäivästä -allekirjoittanut mukaan lukien. Liiallisena annoksena stressi saattaa kuitenkin hidastaa tai jopa estää niin elämäntapamuutoksen onnistumisen kuin tavoitteellisessa treenissä kehittymisen. Miten stressi todella vaikuttaa harjoitteluun ja treenissä kehittymiseen?

Stressi saa sinut liikkumaan vähemmän



Tutkijat selvittelivät hiljattain, miten koettu stressitaso vaikuttaa fyysisen aktiivisuuden määrään. He kävivät läpi 168 asiasta tehtyä tutkimusta ja havaitsivat, että stressi saa erityisesti treenitaipaleensa alussa olevan ihmisen liikkumaan huomattavasti vähemmän. Vain 18,2% tapauksista stressi näytti lisäävän liikuntaa. Silloin kyseessä on yleensä kokenut liikkuja, joka käyttää liikuntaa stressinhallintakeinona.

Stressi on yhteydessä myös muihin terveydelle haitallisiin ja keventämistä hidastaviin tapoihin, kuten lisääntyneeseen alkoholinkäyttöön ja ahmimistyyppiseen, suureen kertasyömiseen.

Kuva 1. Stressi. Meille monille tuttu seuralainen. Se todelle vaikuttaa treeniaktiivisuuteesi, palautumiseesi ja kehittymiseesi. 


Stressi saa sinut palautumaan ja kehittymään hitaammin 



Stressi aktivoi kehossamme järjestelmiä, jotka kuluttavat energiavarastoja sen sijasta, että keho palautuisi lepotilassa. Treenin aiheuttama fyysisen kunnon kehittyminen tapahtuu juuri levossa. Jos stressitaso on korkea, hidastuu esimerkiksi lihasvoima palautuminen harjoituksen jälkeen. Tutkijat vertailivat kahta porukkaa. Toinen porukka koko stressitasonsa matalaksi, toinen ryhmä korkeaksi. Tunti tiukan voimatreenin jälkeen vähän stressaantuneen porukan lihasvoimasta yli 60,3% oli palautunut. Stressaantuneen porukan voimasta oli palautunut vasta 38,2%

Nopean aikavälin palautuminen on siis hitaampaa. Tämä näkyy myös kehittymisessä pidemmällä aikavälillä. Koetun, korkean stressitason on havaittu myös heikentävän kyykyn ja penkkipunnerruksen tulosten kehittymistä 3 kuukauden harjoittelujaksolla. 


Huomio stressinhallinta harjoittelussasi



Treenissä säännöllisyyden periaate on kaikkein kultaisin -ei harjoittelua, ei kunnon kohoamista. Lisäksi on mukava kehittyä hyvin ja nauttia optimaalisesta kunnon kohoamisesta. Koska stressi näyttää vaikeuttavan näitä kaikkia osa-alueita, on tärkeää, että pyrit usein ensimmäisenä vähentämään stressiäsi, jos koet itsesi stressaantuneeksi. Siis ennen kuin suunnittelet haasteellista harjoittelua. 

Järjestä aikatauluasi ja mieti prioriteettejasi. Kenties voit nostaa terveyden ja harjoittelussa kehittymisen korkeammalle jalustalle? 

Mieti myös esteitä, jotka estävät sinua elämään stressittömämpää arkea ja pura niitä luovalla ongelmanratkaisulla. Me kaikki törmäämme joskus stressaaviin jaksoihin elämässämme, vaikka tekisimme jatkuvasti edellä mainittuja asioita. Silloin on tärkeää miettiä, voisitko käyttää liikuntaa lievittämään stressiä esimerkiksi punaviinin tai herkkuaterian sijasta. 

Maltillisina annoksina liikunta lieventää tehokkaasti stressiä. Stressaavassa, akuutissa elämäntilanteessa kannattaa valita mieluiten matalatehoinen treeni. Jos pystyt tekemään sen luonnonympäristössä, kuten vaikkapa metsässä, lievittää se stressiäsi entistä tehokkaammin. Jatkuvat HIIT -hurjastelut stressaavassa tilanteessa voivat olla korsi, joka katkaisee kamelin selän.

Huomenna jatketaan, pysy mukana TH-Valmennuksen Facebook-sivujen kautta!

PT-Timppa

Käynnistä kehitys: www.th-valmennus.com
Pysy ajan tasalla facebookissa!




Lähteet:
Stults-Kolehmainen ym. 2014. The effects of stress on physical activity. Sports Medicine 44:81-121.
Stults-Kolehmainen ym. 2012. Psychological Stress Impairs Short-Term
Muscular Recovery from Resistance Exercise. Medicine & Science in Sport & Exercise.

Adam ym. 2007. Stress, eating and the reward system. Physio Behav. 91(4):449-458.

Ei kommentteja: