keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Luukku 10. 6 kuukaudessa keho uuteen kuosiin +herättäviä, mutta innostavia faktoja keskivartalolihavuudesta

Tässä luukussa kerron tarina asiakkaastani, joka sulatteli kehostaa suuren määrän rasvaa ja paransi samalla kymmenniä prosentteja voimatasojaan. Tämä esimerkki kuvaa hyvin sellaista asiakasryhmääni, jonka ensisijainen tavoite ei ole revityn kireä rantakunto tai six pack, vaan hoikempi kroppa, parempi jaksaminen, napakka suorituskyky. 

Kesän korvilla aloitimme hommat hieman kolmenkympin paremmalla puolelle päässeen herran kanssa, jolla kiireinen yrittäjän päivärytmi alkoi näkyä kehonkoostumuksessa ja päivittäisessä jaksamisessa.

Eipä siinä mitään. Härkää sarvista, ja lähdimme hommiin. Noudattaen keskeisiä prinsiipiäni "tehdään sitä, mikä on tarpeellista, ei sitä, mikä on muodikasta".

6 kk satsaus valmennusopin, ravitsemuksen sekä urheiluravitsemuksen näyttöön perustuviin prinsiipeihin yksilölle sovellettuna tuotti sangen mukavat tulokset. Ja tavalla, joka oli lähtökohtamme: Homman on sovelluttava kiireisen ja perheellisen herrasmiehen arkeen:

Hetken päästä tuossa alapuolella puhun hieman turhan korkealla nouseen rasvaprosentit ja vyötärönympäryksen riskeistä, joten tässä keskeiset muutokset näillä osa-alueilla: 

Rasvaprosentti 28,2 > 17,1Vyötärön ympärys -17 cm


 
Kuva 1.12,8 kg rasvanpolttoa tehokkaaseen treeniin yhdistettynä nostaa kummun 30 cm korkeammalle! 

Homma jatkuu positiivisten kokemusten siivittämänäOppimiskohtia kerratessamme asiakkaani kertoi tärkeän havainnon: "Aikaisemmin ajattelin, että kun syö todella vähän, laihtuu. Nyt ajatukseni ovat kääntyneet oikeastaan toisinpäin –syömällä reippaammin ja vähän muutakin kuin proteiinia se paino näyttää tippuvan kuin huomaamatta.

Erityisesti meitä herrasmiehiä huolestuttaa usein, sulattaako painonpudotus kovalla vaivalla salilla hankitut voimatulokset ja lihakset? Myös tästä nousi esiin positiivisia huomioita: ”Yllättävää oli myös se, että treeni meni koko ajan eteenpäin, vaikka paino tippui. "Ajattelin salitulosten tippuvan, mutta oli tosiaan positiivinen yllätys, että treenipainot nousivat koko ajan ja jaksoin treenata hyvin”

Ja se kaikkein tärkein minua ilahduttanut kommentti: "Fiilis on sellainen, että haluan ehdottomasti jatkaa treenaamista ja ruokavalioperiaatteita. Pari kiloa vielä pois ja siinä on sitten hyvä ylläpitää paino ja viedä treenipuolta eteenpäin!"


Vilkaistaan seuraavaksi muutamia lupailemiani juttuja, jotka liittyvät tämän projektin myötä esiin nousseisiin juttuihin, eli rasvan määrää ja sen määrään erityisesti keskivartalossa: 

Vaikutuksia vyötäröönEräs keskeisistä efekteistä kehonkoostumukseen liittyvissä asiakasprojekteissa ovat muutokset vyötärön ympärysmitassa. Merkittävän elintasosairauksiin liittyvän terveysriskin raja on miehillä 100 cm ja naisilla alle 90 cm. Lievästi kohonneesta riskistä kertoo miehillä yli 90 cm ja naisilla yli 80 cm. Nyt pääsimme 83 cm tasoon, joten matalan riskin rajan alle pääsy enteilee hyvää terveystulevaisuutta. Vyörön ympäryksessä on se hyvä puoli, että se yleensä vastaa todella vauhdilla muutoksiin treenissä ja ruokavaliossa.

Kohonnut vyörönympärys ennustaa kohonnutta sisäelinrasvan määrää. Tähän terveydelle haitalliseen rasvaan painonpudotus ilman ruokavaliota vaikuttaa karkeasti 5,9 neliösenttiä per pudotettu kilo(määrä ilmaistaan tyypillisesti pintala-arvona). Liikunnan ja ruokavalion avulla tehty painonpudotus nostaa vaikutuksen 6,9 neliösenttiin per karissut kilo. Asiakkaani paino putosi 12,8 kiloa, eli sivistynyt arvio sisäelinrasvan määrästä on siis noin 88 neliösenttiä, mikä on todella merkittävä pudotus tämän terveysmyrkyn määrässä, sillä arvon ylittäessä 100 neliösenttiä, tulisi sisäelinrasvaan viimeistään kiinnittää hieman huomiota.

Maksan rasvoittuminen on yksi keskivartalolihavuuden ikävistä sivuvaikutuksta. Se altistaa sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöille. 1-5% painonpudotus vähentää maksan rasvapitoisuutta keskimäärin yli 30%. 5-10% painonpudotus noin 65%. Jos paino tippuu 10% lähtöpainosta, vähenee maksan rasvapitoisuus jopa 80%!. Asiakkaani painonpudotus meni heittämällä yli 10%, joten oletettavat vaikutukset myös tähän terveystekijään olivat merkittävät.

Nämä terveysasiat ovat merkittäviä, mutta onhan se erinomaisen mukavaa, jos pystyt hyppäämään lempivaatteisiisi ilman kiristävää tunnetta ja usein jopa ne vanhat lempivaatteet alkavat valua yltä!
Kun rasvamassa vähenee kehon keskiosasta, kropan painopiste muuttuu ja ryhdin ylläpito on helpompaa. Kun samalla kroppaan kertyy lihasmassaa, vertauskuvallisesti "kumpu siirtyy 30 cm ylemmäs". 

Ryhdikkäämpi olemus vaikuttaa paitsi selkäsi ja niskasi hyvinvointiin myös ulkoiseen olemukseesi –viestit itse kehollasi positiivisia asioita, kehonkuvasi kohentuu, saat positiivista palautetta, kehonkuvasi ja tapasi ”kantaa” kehoasi kohenevat edellee.. Niin, positiivinen lumipallo pyörii eteenpäin!

Vararenkaasta voi siis päästä eroon –ja vieläpä ilman kärsimysnäytelmää. Toimenpiteitä se vaatii ja sen ensimmäisen askeleen kohti kevyempää kehoa. Mutta nälässä kituuttamista se ei vaadi, eikä 10 treeniä viikossa. Syö mieluummin reippaasti (mutta toki kulutustasi vähemmän, fysiologisia mahdottomuuksia lupaileva satusetä en ole) ja treenaa palautumispää edellä, 3-5 krt viikossa.

Ja mikä parasta, treenin ja ruokavalion muutokset alkavat näkyä ja tuntua heti. Aloitin eilen treeni-proggiksen tavoitteellisen herrasmiehen kanssa, joka kysäisi treenisrupeamamme päätteeksi: ”Kuinka kauan menee, ennen kuin jotain alkaa näkyä?” . Tuumasi tähän: ”Jos alle kahdessa viikossa ei näy ja tunnu jo merkittävästi, niin sitten teemme jotain väärin”.  

Kyse ei siis kärsimysten täyttämästä puolivuotisesta, jonka lopussa odottaa palkinto –jos odottaa. Siksi homma kannattaa aloittaa mahdollisimman pian. Jos aloitat tänään, olet jo huomenna paremmassa kunnossa!

Hihat siis heilumaan!


Tässä tämä tarina. Huomenna taas jatketaan. Lähitulevaisuudessa luvassa myös kuvauksia projekteistamme, joissa olemme edenneet rasvanpolton seuraavalle osa-alueelle, eli kropan kiristelyyn astetta pidemmälle. Tähän asiaan liittyy myös useita pikantteja yksityiskohtia. Niistä lisää tulevissa luukuissa. Pysy mukana TH-Valmennuksen Facebook-sivujen kautta! 

Mukavaa päivää!
PT-Timppa 

Käynnistä kehitys: www.th-valmennus.com
Pysy ajan tasalla facebookissa!
Keho kuntoon 8 viikossa: Superkiinteytys -seminaarivalmennus (16.1.2016 alkaen, yhteistyössä Kuntokompassin kanssa)


Ei kommentteja: