lauantai 12. joulukuuta 2015

Luukku 12. Konsti, jolla saat nopeasti lisätehoa treeeniin

Päämme sisällä käy melkoinen "supina" koko ajan. Ajatuksen virta tuo mieleemme positiivisia asioita, negatiivisia asioita, jaksamistamme ja suorituskykyämme tehostavia asioita sekä sitä heikentäviä asioita. 

Tämä sisäinen puhe, itsepuhelu, kannattaa huomioida omassa harjoittelussaan. Se avulla kehittymistä voi nimittäin edistää nopeasti ja tehokkaasti. Tässä eräs esimerkki:

Itsepuhelun muokkaaminen puree nopeasti


Tutkijat havaitsivat hiljattain, että treenin aikaista itsepuhelua tietoisesti muuttamalla voi jo parissa viikossa tehostaa kehittymistä ja väsymyksensietoa kestävyyssuorituksessa. He seurasivat kahta porukkaa, joista toinen muutti tietoisesti itsepuheluaan ja toinen ei.

Kestävyystreeniohjelmat olivat samanlaiset. Itsepuhelua muuttanut ryhmä jaksoi treenijakson jälkeen 113 sekuntia pidempään noin 10 min kestäneessä, uuvuttavassa kestävyystestissä. Vanhoja tapojaan seurannut ryhmä ei parantanut suoritustaan.

Tällainen parannus näin lyhyessä harjoitusjaksossa on todella suuri. Näin nopealla aikavälillä itsepuhelun muuttaminen lähinnä siirtää sivuun väsymyksentunnetta, mutta pitkällä aikavälillä tehokkaammat treenit myös saavat aikaan tehokkaampia muutoksia sekä lihaksiin että hengitys- ja verenkiertoelimistöön. Ja toki erittäin hyvin kulkeva ja kehittävä treeni pitää myös motivaation yllä.

Kuva 1. Mieli on täynnä ajatusten virtaa. Tätä virtaa voi ohjata tehostamaan treeniä ja tekemään siitä nautinnollisempaa.

 Vinkkejä itsepuhelun tehostamiseen


Itsepuhelun muokkaaminen kannattaa aloittaa miettimällä 2-3 hyvää treenifiilistä harjoituksen alkuvaiheessa tai kevyemmässä treenissä korostavaa lausetta, kuten ”Mukava harjoitus” tai ”mainio treenifiilis”. Myös kovassa puskemisessa jaksamista korostavia lauseita kannattaa miettiä. Ne voivat mennä vaikkapa näin: ”Jaksaa vielä!”, ”Kevyttä on!”.  Lauseet kannattaa kirjata paperille kokeilua ja myöhempää arviointia varten. Tämän jälkeen lauseita tulee kokeilla ja käyttää säännöllisesti treenin aikana. Säännöllisyys on avain kehittymiseen. 

Rankan treenin aikana jaksamista korostavia lauseita kannattaa toistaa mielessään jatkuvasti, erityisesti kovimpien tehopiikkien aikana. Omia lausehahmotelmia ja itse treenin aikana käytettäviä lauseita kannattaa viilata pikku hiljaa paremmiksi ja toimivammiksi. Itselleen toimivat ja motivoivat lauseet kannattaa pitää mukana ja karsia pois lauseet, jotka eivät omaa fiilistä kohota tai suoritusta tunnut parantavan.

Sitten vaan toteutus käyntiin!

Mukavaa päivää!

PT-Timppa

 


Käynnistä kehitys: www.th-valmennus.com
Pysy ajan tasalla facebookissa!
Keho kuntoon 8 viikossa: Superkiinteytys -seminaarivalmennus (16.1.2016 alkaen, yhteistyössä Kuntokompassin kanssa)

Lähde: Blancfield ym. 2014. Talking yourself out of exhaustion: the effects of self-talk on endurance performance. Medicine & Science in Sports & Exercise. 2014;46(5):998-1007

2 kommenttia:

Elina kirjoitti...

Kiitos taas hyvästä joulukalenterista!

Tämän postauksen asian sisäistin ensimmäisissä yhteistreeneissämme. Muistan, kun tein pystypynnerrusta seisten ja kehotit ajattelemaan, että keskivartaloni on rautaa. Kuulostaa hölmöltä noin kirjoitettuna, mutta toimii! Yhä yritän pitää tämän mielessä kaikissa treeneissä.

Terkuin vanha asiakas

Timo Haikarainen kirjoitti...

Moi Elina!

Hienoa kuulla, että homma toimii! Tekniseen suoritukseen liittyvä itsepuhelu on tehokas tapa vielä suoritusta eteenpäin. Mielikuvien ja itsepuhelun raja tässä häilyvä.

Hyviä treenejä ja rauhallista joulua!

Timo