torstai 4. joulukuuta 2014

Luukku 5. Auttaako kylmä kiinteyttäjää?

Kylmä saa aikaan lämpöä tuottavaa lihasvärinää ja sitä kautta energiankulutuksen nousua. Kylmää, ja erityisesti kylmävesihoitoa, tarjotaan myös konstiksi polttaa todella tehokkaasti rasvaa. Sitä suosittelee muiden muassa Tim Ferriss 4 tunnin keho (4 hour body) kirjassaan, joka sisältää treeni ja ravintovinkkejä koko skaalla laadukkaista sangen lennokkaisiin.

Auttaako kylmä kiinteyttäjää?

Mutta onko näissä kylmäprinsiipeissä perää? Kylmävesialtistus näyttää heikentävän harjoittelun positiivisia vaikutuksia kehonkoostumukseen (Nana ym. 2014) 

Kuva 1. Kylmävesihoidot eivät näytä olevan oikotie onneen kehonkoostumuksen muokkaamisessa. Harjoittelujakso, johon yhdistetään kylmäaltistus, vähentää kehon rasvamäärää selkeästi heikommin kuin harjoittelu, jossa sitä ei tehdä (Nana ym. 2014) 
Todennäköinen syy rasvamäärän lisäämiseen on, että kylmä lisää ruokahalua, sillä se vähentää ruokahalua säätelevän leptiinihormonin määrää. Mietittäväksi toki jää, mikä vaikutus on silloin, kun ruokavalio vakioidaan täysin. 

Mitä tästä opimme?


  • Tutkaile avoimin mielin kaikkea mielenkiintoista: nettiä, 4 tunnin keho –kirjaa, ym. ym.  ja napatkaa niistä treenivinkkejäkin, jos ne ovat tilanteeseen sopivia. Mutta välttäkää hötkyilyä ja perusteiden puurtamisen unohtamista. Ykis maaginen kikka ei yleensä saa aikaan ihmeitä.
  • Suhtaudu sopivalla suodattimella  terveys- ja fitness –bisneksessä, sekä treeni että ravintopuolella, esiintyviin lupauksiin. Jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se yleensä on liian hyvää ollakseen totta J


Sopivan lämmintä perjantaita!

PT-Timppa

Käynnistä kehitys: www.th-valmennus.com
Pysy ajan tasalla Facebookissa

Lähde: Nana ym. 2014. Importance of Standardized DXA Protocol for Assessing Physique Changes in Athletes. International journal of sport nutrition and exercise metabolism. Jan 2014.

Ei kommentteja: