tiistai 9. joulukuuta 2014

Juolukalenterin luukku 9. Onks se ja se hyvä liike? Hmm.. vaikea kysymys!

Moro!
Tänään kalenteri jatkuu eilisen seminaari-info -postin jälkeen. Tänään lyhyestä virsi kaunis:

Minulta on vuosien varrella kysytty satoja kertoja mielipidettä jonkinlaiseen ohjelmaan tai tiettyyn liikkeeseen. Viimeisen 5-7 vuoden aikana vastaukseni ollut yhä useammin: En tiedä.

Harjoittelusta voidaan antaa yleisiä suuntaviivoja, mutta silti erilaisten kuormitusmallien tai liikkeiden ”hyvyys” tai ”huonous” riippuu aina yksilöstä -hänen ominaisuuksistaan ja harjoitustaustastaan.

Liikkeen ”hyvyys” tulee ilmi vasta sitten, kun se toteutetaan. Mikään liike ei ole lähtökohtaisesti hyvä tai huono. Tekniikka ja tapa tehdä harjoite (nämä liittyvät taas aina kiinteästi yksilöön) vasta tekevät siitä joko äärimmäisen hyvin tilanteeseen ja tavoitteeseen sopivan tai sitten erittäin huonon ja riskialttiin tiettyyn tilanteeseen. Sama koskee jonkin ohjelman ruodintaa ilman todella tarkkaa tietoa siitä, kenelle ja mihin tarkoitukseen se on tehty. 

Kuva 1. Liikekitä on moneen lähtöön. Lähtökohtaisesti liikkeet eivät ole hyviä tai huonoja. Käyttötilanne ratkaisee tämän asian.


Muutama tärkeä pohdinta liikekysymyksen tiimoilta, joita suosittelen harrastamaan:

  • 1.     Tunnetko liikkeen siinä lihaksessa, missä sen pitäisi tuntua? > Jos et, mieti uudelleen tekniikkaan. Hae tarvittaessa apua tähän. Ihmiset kuitenkin ovat erilaisia. Kaikki liikkeet eivät vaan yksinkertaisesti sovi kaikille, anatomisen rakenteenkin takia. Älä pelkää vaihtaa liikettä sellaiseen, jossa tuntuma on parempi.
  • 2.      Onko liike kivuton? Samat sävelet. Jos tunnet liikkessä kipua, tulee liikettä vaihtaa tai muuttaa sen suoritustekniikkaa. Taustalla oleva tekijä tulee toki pyrkiä fiksaamaan, mutta silti ”sillä aikaan” liike tulee vaihtaa kivuttomaan.
  • 3.      Saako liike aikaan haluamiasi vaikutuksia? Syynään itse liikkeen lisäksi muut harjoitusmuuttuja, kuten toistomäärä (usein kiinteässä yhteydessä intensiteettiin, eli painojen prosentuaaliseen määrään maksimista), sarjamäärä, liikenopeus, harjoitettavat nivelkulmat ym. Näiden pitää myös tukea harjoitustavoitetta. Joskus myös on syytä heittää vanha tuttu liike telakalla vähäksi aikaa. Liikkeiden ohjelmasta poistaminen ja myöhempi uudelleen mukaan ottaminen voi olla myös systemaattinen, pitkän aikavälin menetelmä kehittymisen tehostamiseen. Mutta tästä myöhemmin lisää.


Siinä tämän päivän luukku, haetaan siis itsellemme toimivat liikkeet, mutta ei rakastuta niihin liikaa!

PT-Timppa

Käynnistä kehitys: www.th-valmennus.com

Pysy ajan tasalla Facebookissa!

Ei kommentteja: