maanantai 22. joulukuuta 2014

Joulukalenterin luukku 22. Lisää voimaa käsiin yksinkertaisella kikalla

Tämän päivän luukussa syynätään konstia, jolla voit tehostaa voimantuottoa esimerkiksi olkavarren alueen lihasten treenissä, eli tumppujen turvottamisessa tai vahvistamissa.

Hermosto joko tehostaa tai estää voimantuottoa


Hermosto säätelee luurankolihaksen voimantuottoa. Muskelikönttimme siis ovat ”liikkumatonta lihaa”, ellei niihin tule käskytystä motoriselta hermostolta tai ulkoisen stimulaation kautta, kuten vaikkapa ”käänteentekevältä” AbTronic-laitteelta. Jätetään sähköstimulaatio pikanttina yksityiskohtana nyt rauhaan ja keskitytään erääseen aivan oman hermostomme ominaisuuteen, joka on mukana lihasvoiman säätelyssä.

Refleksiyhteydet voivat lähtökohtaisesti joko lisätä (eli fasilitoida) tai vähentää (eli inhiboida) voimantuottoa. Mahdollisimman tehokas voimantuotto on luonnollisesti edullista, jos haluamme maksimoida kehittymisen harjoittelussa. Kukapa haluasi harjoitella käsijarru päällä?

Käsitellään tässä yksi lukuisista voimatuottoon vaikuttavista refleksiyhteyksistä. Esimerkiksi kyynärvarren ojennuksen yhteydessä vartalon ja pään ojentaminen fasilitoi, eli tehostaa ojentajien voimantuottoa. Koukistajien kohdalla tilanne on päinvastoin. Hallittu ojennussuunnan käyttäminen siis voi tehostaa voimantuottoasi ojentajaliikkeissä, ja hallittu koukistaminen hauisliikkeissä.

Kuva 1. Niskan alueen refleksiyhteydet vaikuttavat ylävartalon yläraajojen voimantuottoon. Niskan koukistus edistää koukistusliikettä, niskan ojennus ojennusliikettä. (kuva McGinnis 2013)


Tee liikkeet silti oikein!


Tätä ei pidä yhdistää tyypilliseen repimiseen ja koko kehon lihasten hyväksikäyttöön liikkeissä, jolloin hauiskääntö muistuttaa lähinnä huonolla tekniikalla ja myötäotteella tehtyä rinnallevetoa tai ojentajapunnerrus epämääräistä kehon pumppausta ylös alas. Liikkeissä tulee olla lähtökohtana, että ne tehdään oikein ja stabiilissa asennossa. Silloin ne paitsi iskevät kohdelihakseen todella tehokkaasti myös kehittävät erittäin hyvin kehon ja nivelsegmenttien hallintaa. 

Kokeile siis hyödyntää näitä keinoja hallitusti, kontrolloidusti ja kuitenkin ilman pyrkimystä aivan äärimmäiseen fleksioon tai ekstensioon kaularangassa.

Lisää voimaa iltaan!

PT-Timppa

ps. Lisää voimantuotosta kannattaa tulla oppimaan Lihastohtori Juha Hulmin ja liikkuntabiologi/leuanvedon SE-mies Tuomas Rytkösen kanssa pitämäämme "Optimoi voimantuotto" -koulutusseminaariin, Tampereelle, maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Lisätietoja ja ilmoittautumislinkin löydät täältä.


Käynnistä kehitys: www.th-valmennus.com
Pysy ajan tasalla Facebookissa! 

Ei kommentteja: