sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Luukku 9. Tämä on tärkein edellytys kehittymiselle -Osa 2.


Jatketaan eilen aloittamaani kirjoitusta itseluottamuksesta. Tämä tekijä on kriittisen tärkeä. Eilen kävimme läpi itseluottamuksen vaikutusta liikuntasuorituksiin ja vaikkapa elämäntaparemontissa onnistumiseen. Nyt vilkaisemme keinoja itseluottamuksen parantamiseen.

1.Uskalla yrittää asioita ja hanki itsellesi onnistuneita suorituksia. Onnistumiset ruokkivat itseluottamusta. Pärjäät hyvin, koska luotat itseesi ja pärjääminen parantaa itseluottamustasi entisestään. Nyt hyppäät positiiviseen kierteeseen. Treenissä on tärkeää valita haastava, mutta mahdollinen taso, josta selviytyminen parantaa itseluottamusta. 

Tässä on yksi syy siihen, miksi laitan ihmiset usein alusta asti kohtuu koville treenissä. Uskon vakaasti, että he saavat silloin parempia onnistumisen elämyksiä ja kokevat ylittävänsä itsensä: "Luulin, etten pysty punnertamaan, mutta minähän sain 8 toistoa!". "Olen itse tehnyt tätä liikettä 3 kilon painolla, mutta minähän pystyin tekemään sarjan 7 kilolla!". Nyt on hyvä jatkaa eteenpäin.

Sopivan rasitustason arviointi yksin voi olla hankalaa. Omissa harjoituksissa on parasta valita lähtötaso, josta varmasti selviää. Nosta sen jälkeen rimaa pikku hiljaa. Pikku hiljaa tunnet itsesi paremmaksi ja pystyvämmäksi.

Yritä asioita. Onnistumiset kasvattavat pikku hiljaa itseluottamustiliäsi!


2.Muistuta itseäsi onnistumisista. Kirjoita vaikka joka ilta paperille, missä olet onnistunut ja mitä olen tehnyt hyvin. Löydät varmasti näistä seikkoja. Itsensä kritisoiminen on joskus liiankin helppoa. Nyt vaiennat kritiikin äänen, nostat eriin positiiviset asiat ja voimaannut.

Kirjaa päivittäin ylös onnistumsesi. Onnistumispäiväkirjasi näyttää pian tältä!


3.Näe itsesi onnistujana. Mielikuvaharjoittelu on mainio keino parantaa itseluottamusta. Näe itsesi nostamassa tavoitepainosi. Kuvittele itsesi unelmiesi kunnossa tai ylittämässä juoksutapahtuman maaliviiva. Mielikuvaharjoittelulla voit silloin tällöin myös valmistautua vastoinkäymisiin. Näe itsesi ruokarepsahduksen jälkeen: Tällä kertaa et vaivu katastrofimielialaan, vaan olet rauhallinen ja toteat tämän olevan vain yksi viikon 35 ateriasta. Sanot itsellesi: ”Se siitä, muut ateriat menevät sitten putkeen!”.

4. Käyttädy kuin onnistuja. Tappio- ja luovuttamisodotus näkyy monista ihmisistä päälle. Kehon kieli on sulkeutunutta. Hartia taipuvat eteen ja katse kääntyy maata kohti. Kiinnitä tähän huomiota. Avaa ryhtisi, nosta katseesi ylös ja hymyile. Tämä kuulostaa  hieman ensimmäisessä osassa mainitsemaltani lätinä-osastolta, ja ilman muita keinoja ja taitojen parantamista se sitä onkin, mutta kehotan kokeilemaan tätä. Uskon, että hämmästyt.

5. Ajattele kuin onnistuja. Itsepuhelu on lauseita ja ajatusten virtaa, joka täyttää päämme joka hetki. Hoe tarvittaessa itsellesi olevasi onnistuja, pystyväsi tekemään suorituksen ja onnistuvasi terveellisessä ruokailussa. Lähde ainan onnistumisesta. Pysäytä negatiiviset ajatuksen, ennen kuin ne pääsevät valloilla ja korvaa ne positiivisilla. Lisää voit lukea täältä.

6. Suunnittele. Suunnitelma parantaa itseluottamustasi. Mieti mitä haluat harjoittelulta ja miten sen saavutat. Laadi suunnitelma ja toteuta sitä. Se on kartta, joka vähentää harhapoluille eksymistä, jotka taas lisäävät riskiäsi takaiskuihin ja itseluottamuksen heikkenemiseen. Hae tähän tarvittaessa apua asiantuntijalta.


No niin, hyvä lukija. Kuten ykkösosassa totesin, itseluottamuksen kohottaminen vaatii myös työtä ja työmoraalia. Nyt on aika alkaa tekemään käytännön toimenpiteitä. Ja muista: Sinä pystyt siihen! :)

Alkavalla viikolla luvassa runsaasti kaikkea mielenkiintoista treenistä, ruokavaliosta ja niitä läheisesti sivuavista aiheista. Pysy mukana Facebookin kautta!

Sujuvaa sunnuntaita!

Timo
www.th-valmennus.com
Pysy ajan tasalla Facebookissa!

ps. Kiinnostaako sinua tavoitteidesi mukaan räätälöity, ilmainen PT -treeni? Vetämäni SAFE -personal trainer koulutusputki lähestyy loppuaan. 15.12. kurssilaiset vetävät 9-15. tasatunnein tsemppitreenituokioita SATS Leppävaarassa, Espoosa. Paikkoja on vielä jukunen jäljellä. Ilmoittaudu tämän tekstin lopusta löytyvien ohjeiden avulla tai vinkkaa keverillesi!

pps. Maanmainio lihastohtori julkaisi kolmannen osan pakaratreenisarjastaan. Käy lukemassa Juhan vinkit timmiin tarakkaan täältä!

Ei kommentteja: