perjantai 21. joulukuuta 2012

Luukku 21. 3 epämieluista faktaa -ovatko nämä seikat heikon kehittymisesi takana?


Filosofiani on lähteä aina liikkeelle positiivista mahdollisuuksista. Fakta kuitenkin on, että pelkät vaaleanpunaiset linssit ja positiivinen ”lässytys” eivät aina ratkaise ongelmia. Se ei korjaa esimerkiksi ravitsemukseen ja harjoitteluun liittyviä käsityksiä tai voimavarojen ja keskittymisen väärää suuntaamista.

Tämä väärä voimavarojen suuntaaminen ja epäoptimaaliset ajatusmallit johtavat heikkoon kehittymiseen tai jopa taantumiseen. Se taas johtaa, turhautumiseen, treeni-innon menettämiseen ja pahimmassa tapauksessa harjoittelun lopettamiseen. Siksi tuon seuraavassa esiin muutaman joskus epämieluisenkin faktan harjoittelusta. Niiden esiin tuominen toivottavasti herättelee lisää treenaajia kehittävän, innostavan ja motivoivan harjoittelun pariin!

1. Tehokas treeni kehittää ilman lisäravinteita!


Mietitkö päivittäin, millä uudella ihmejauheella voisit käynnistää kehittymisesi? Tuntuuko joskus siltä, että treeni on mennyt hukkaan, jos sen sataa eksoottista lisuketta sisältävä palautusjuomasi on jäänyt kotiin? Tässä tapauksessa suosittelisin ohjaamaan fokusta hieman muualle. Hyvin suunniteltu ja oikein toteutettu harjoittelu kehittää erittäin hyvin ilman mitään lisäravinteita.

Lisäravinteet vievät joskus huomion harjoittelun tehostamiselta ja  kehittymisen kannalta kriittisten  ravitsemuksen perusasioiden huomioimiselta. Voin kertoa, että kehittymisen puute ei ole käytännlssä koskaan kiinni riittämättömästä lisäravinnearsenaalista. 


Jahas, kuuluuko PT-Timppa uppiniskaisiin terveysjääriin, joilla ei ole edistyksellistä näkemystä? Tällaisia kommentteja ja epäluuloisia katseita usein saan, kun kärjistävää tyyliä rakastavana luennoitsijana ja kouluttajana lauon tästä asiasta kommentteja, jotka ovat selkeästi edellisiä provosoivampia.  

Mutta minä olen lopulta LISÄravinteiden kannattaja.  Osa asiakkaistani käyttää useitakin lisäravinteita. Näiden tuotteiden nimestä löytyy kuitenkin se kaikkein olennaisin: LISÄravinne. Tietyillä tuotteilla, kuten esimerkiksi oikein ajoitetulla hiilihydraatti-proteiinijuomalla ja kreatiinilla voidaan nopeuttaa tutkitusti lihasmassan ja voiman kasvua. Huom! Nopeuttaa hieman kehittymistä jo sinällään loistavasti kehittävällä treeni- ja ravitsemusohjelmaa.  Ne ovat kuitenkin huomattavasti pienempi tekijä verrattuna oikeanlaiseen harjoitteluun, sopivaan energiamäärään, oikeaan ruokailun ajoitukseen ja perusravinnon laadullisiin tekijöihin verrattuna.

En myöskään saa päähäni tapausta, jossa pelkkä lisäravinteiden lisääminen olisi käynnistänyt kehityksen asiakkaallani. Toisaalta voin kaivaa muistini sopukoista kymmeniä, kymmeniä tapauksia, joissa käytössä on ollut jo koko urheilu- ja terveysravinneteollisuuden tarjoama repertuaari, mutta syyt kehittymättömyyteen ovat löytyneet puutteista harjoittelusta tai perusravitsemuksesta. 

2. Yhtä optimaalista ohjelmaa ei ole olemassa


Kuntoilupiireissä kiistellään usein siitä, mikä on optimaalisin tapa, laji, toistoalue tai intensiteetti treenata voimaa, lihasmassaa, kestävyyttä tai tehostaa rasvanpolttoa ja laihtumista: Pitkiä vai lyhyitä sarjoja? Intervalleja vai rauhallisia rasvanpolttolenkkejä? Vastaus: Yhtä optimaalista tapaa ei ole.

Kuntoilupiireissä keskitytään erittäin paljon yhden viisaankiven löytämiseen ja kiistellään, kenen eksoottisin kirjain- ja numeroyhdistelmin tai ”coolisti” nimetty ohjelmamalli tai treenimenetelmä on paras. Huippu-urheiluvalmennuksessa taas on jo vuosikymmeniä keskitytty väittelemään siitä, mikä on paras tapa jaksottaa fyysisen harjoittelun peruselementtejä, kuten treenimäärää ja -intensiteettiä. Kun päästään tälle tasolle, aletaan olla asian ytimessä. 


"Intervalleja! Ei vaan sauvakävelyä!", "Koko kropan treeniä! Ei vaan jaettuja ohjelmia!", "Margariinia! Ei vaan voita". Lopetettaisiinko jo? :)


Toimiva harjoitusohjelma sisältää tietyt perusperiaatteet, mutta se, mikä on tietylle ihmiselle parasta tietyssä tilanteessa, riippuu täysin siitä, mikä hänen tavoitteensa on, missä hänen lähtötasonsa on ja mitä hän on tehnyt harjoittelun suhteen esimerkiksi viimeisen 3-4 kuukauden aikana. Harjoittelussa tulee siis olla vaihtelevuutta. Yksi harjoitusohjelma toimii aikansa ja sitten se pitää selkeää logiikkaa noudattaen vaihtaa uuteen. Yksilölle optimaalinen harjoitusjaksotus voi löytyä, yksittäistä toistoa-aluetta tai sykealuetta ei. 


3. Ohjelma ei aina ratkaise tuloksia


Olipa sitten kyse harjoitus- tai ravinto-ohjelmasta, pelkkä ohjelma ei välttämättä ratkaise tilannetta. Tarvitaan vielä toteutus. Tässä kohdassa voidaan eritellä kaksi pääryhmää:  Ensimmäinen ryhmä käy säännöllisesti treenaamassa, mutta tuloksia ei tule. Harmittavan usein näen salilla säntillisesti ohjelmalappuja täyttäviä ja palautusjuomashakereita mukanaan kantavia treenaajia, joiden harjoittelun toteutus on sillä tasolla, että harmikseni on todettava treenin olevan pitkälti ajanhaaskausta.  Toinen porukka ei saa liikuntaharrastusta tai terveellistä ruokavaliota jatkumaan kirveelläkään -homma eteneen kaksi viikkoa ja sitten taas tulee puolen vuoden stoppi.

Mennään ensin ykkösporukkaan, näihin säännöllisesti treenaaviin. Järkevästi suunniteltu ja jaksoteltu ohjelma on erittäin tärkeä, mutta harjoittelun toteutus on äärimmäisen tärkeää. PT –Timpan mielipide on, että noin 89,2% harjoittelijoista saisi parempia tuloksia kehittämällä ohjelmanippelien sijasta keskittymistä harjoittelussa, tavoitteenasettelua, itsepuhelua harjoituksessa sekä psyykkausta ennen nostoja. Lisää näistä esim. täällä.

Entä kakkosporukka, ne jatkuvat repsahdukset? Jos treeni on jatkuvaa repsahdusten ja lipsahdusten rallia, ei uusi ohjelmalappu ratkaise tilannetta. Silloin tarvitaan muita menetelmiä. Seurantaa, jatkuvaa tukea ja kannustusta, valmennuksellista otetta.

Tässä syitä sille, miksi en mielelläni tee pelkkiä ohjelmia ihmisille. Joskus kieltäydyn tällaisesta tarjouksesta täysin uppiniskaisesti. Miksi? Se, että tekisin ohjelmia ”rahat taskuun” –periaatteela, olisi moraalisesti väärin, sillä minun  tai kenenkään muunkaan ohjelmat eivät näissä tapauksissa juuri koskaan ratkaise tilannetta.

Tulokset puuttuvat, repsahdukset riivaavat. Uusi, upea ohjelma ei usein ratkaise näitä ongelmia. 


Minua haastateltiin Kunto- ja Terveys -lehteen aikaisemmin tänä vuonna. Jutussa kysyttiin parhaita työn tuottamia fiiliksiä. Vastasin empimättä niitä tuovan heikkojen tulosten turhauttamien ihmisten kehityskäyrän kääntäminen uuteen nousuun ja erityisesti itsensä ja muiden liikunnan ja ruokavalion suhteen ikuiseksi epäonnistujaksi leimanneiden ihmisten onnistujaksi muuttaminen. Niin henkisesti kuin fyysisesti. Nämä asiat tapahtuvat pitkäjänteisellä ja kokonaisvaltaisella valmennuksella. Tästä myös esimerkkejä huomenna.

Sitten vaan positiivisella asenteella harjoittelemaan! Huomenna jatketaan, pysy mukana Facebookissa!

Huomiseen!

Timo
www.th-valmennus.com
Pysy ajan tasalla Facebookissa!

Ei kommentteja: