tiistai 23. joulukuuta 2008

23.12. Laiska joulu?

Joulu sattuu tänä vuonna mukavasti keskelle viikkoa. Tämä tarkoittaa sitä, että monilla meistä on viikon vapaa työkiireistä. Tauon ja vapaa pitämisen merkitystä ei voi kyllin korostaa.

Fyysisen valmennuksen kulmakivi on ns. superkompensaatio -teoria. Se tarkoittaa sitä, että keho saa treenissä ärsykkeen, joka tekee siitä hetkeksi heikomman, mutta palautumisen jälkeen suorituskyky nousee uudelle tasolle. Tästä teoriasta puhutaan paljon fyysisen treenin parissa, mutta teorian kehittäjä, stressitutkija Hans Seleye, ei kehittänyt sitä alunperin urheilun tarpeita varten.

Teoriaa pitäisikin soveltaa säännöllisesti myös henkisiin ominaisuuksiin. On paljon todisteita siitä, että mieliala ja henkinen suorituskyky parantuvat nekin stressaavan jakson jälkeen. Tunnetilojen profiilit paranevat ja stressihormonipitoisuudet laskevat. Mutta tutkimusmenetelmistä viis, levon vaikutukset havaitsee käytännössä uutena positiivisemman maailmankuvan muodostumisena ja ideoiden virtana: Pitkästä aikaa asioita saa tehdä, ei joudu tekemään.

Harrasta siis luovaa laiskuutta tänään, huomenna, ylihuomenna ja vaikka koko viikon ajan. Kuntoile vain, jos siltä tuntuu. Jos haluat mieluummin lukea, lue. Jos haluat mieluummin syödä, syö. Jos teet näin, et suinkaan taannu, vaan keräät itsellesi pettämättömät patterit vuodelle 2009!

Timo Haikarainen
www.th-valmennus.com

ps. Täältä löydät joululuettavaksi jutun tavoitteista sekä raportin golf-ammattilaisen treenien etenemisestä.

Ei kommentteja: