sunnuntai 7. joulukuuta 2008

7.12. Älä tee tätä, kun treenaat!

Kun harrastamme taitoa vaativia liikuntalajeja ajattelemme usein, mitä meidän tulisi tehdä suorituksessa. Se on hyvä juttu, pidä jatkossakin ajatuksesi vain siinä. No mitä sitten ei saisi ajatella? Vastaus: Suorituksen päämäärään liittyviä negatiivisia, "älä tee tätä" -ajatuksia.

De la Pena ym. (2008) havaitsivat tuoreessa tutkimuksessa, että puttausta tehneet ihmiset suorituivat parhaiten, kun heidän käskettiin putata pallo ympyrään (ryhmä 1). Toisia ryhmiä käskettiin joko "Puttaa ympyrään, mutta älä puttaa liian kauas" (ryhmä 2) tai "Puttaa ympyrään, mutta älä puttaa liian lähelle" (ryhmä 3). Kaksi jälkimmäistä ryhmää puttattasivat huomattavasti enemmän ympyrän eteen (ryhmä 2) ja taakse (ryhmä 3). Vältettävä virhe siis korostui käänteiseen suuntaan, lyhyitä putteja varovilla se näkyi ylipitkinä putteina ja päinvastoin. Tämä "ylikompensaatio" on todettu muissakin liikuntatieteen tutkimuksissa.

Pidä siis ajatukset päämäärässäsi, äläkä mieti, mitä sinun ei pitäisi tehdä suorituksessa.
(De la Pena ym. 2008. Implicit overcompensation: The influence of negative instruction on performance of a self-paced motor task. Journal of Sports Sciences, 2008, 26(12), 1323-1331.)

Ei kommentteja: