torstai 6. joulukuuta 2012

Luukku 7. 7,9 kiloa lihasta -ilman treeniä!


Kehittymiseen on tarjolla nopea, ja jopa helppo tie. Ja hieman haastavampi, mutta turvallisempi ja lopulta palkitsevampi tie. Puhutaan ensin tästä nopeasta tiestä. Se voi olla myös äärimmäisen helppo tie, kuten pian huomaatte. 

  • 600 mg testosteronia viikossa 20 viikon ajan kasvatti eräässä tutkimuksessa noin 25 vuotiaiden miesten rasvatonta kehonpainoa keskimäärin 7,9 kiloa, ilman harjoittelua (Bhasin ym. 2001).Tässä rasvattoman kehonpainon kasvua ei etupäässä selitä aineisiin usein liitettävä nestekertymä.
  • Bhasin ym. (1996) tutkimuksessa 600 mg testosteronia viikossa 10 viikon ajan yhdistettynä voimaharjoitteluun kasvatti miestreenaajien rasvatonta kehonpainoa keskimäärin 6,1 kiloa. Puhtain avuin, mutta lumelääkettä saaneet treenaajat jäivät 2 kiloon. Mukana oli myös testosteronia saanut ryhmä, joka ei treenannut lainkaan. Heidän lihasmassansa kasvoin keskimäärin 3,1 kg, eli yli 50% enemmän kuin kuntosalilla huhkineen porukan.
Suuret annokset testosteronia kiihdyttävät rajusti lihasmassan kasvua. Jopa ilman harjoittelua, mutta erityisesti kovaan harjoitteluun yhdistettynä. Tällaisia massoja tosin ei rakenneta kuin photoshopilla.
  • Samassa tutkimuksessa mitattiin myös voiman kehittymistä. Testosteroni+treeni –ryhmällä penkkipunnerrustulos kohosi 22 kiloa, puhtain keinoin treenanneella ryhmällä 10 kiloa. Kyykyssä testosteronin avulla treenaavat paransivat tulostaan 38 kiloa puhtain keinoin treenaavien jäädessä 25 kiloon. Jopa voimassa pelkää testosteronia saaneet treenaamattomat pärjäsivät yllättävän hyvin. Penkkitulos nousi 9 kiloa ja kyykkytulos 13 kiloa. Tämä tulos kertoo myös hermotuksen vaikutuksesta voiman kehittymisessä –monimutkaisempaa hermostollista ohjausta vaativassa kyykyssä puhtain keinoin treenaavat sentään pesivät pelkkää testosteronia saaneet selvemmin.
     
  • Maltillisimmilla korvaushoito-annoksilla testosteroni nostaa vanhempien herrasmiesten rasvatonta kehonpainoa keskimäärin 1,6 kg (Isidori ym. 2005).

Testosteroni ja anaboliset steroidit: Nopeaa kehittymistä, mutta ei ilman pitkää listaa esimerkiksi sydänterveyteen, maksan toimintaan sekä lisääntymistoimitoihin liittyviä sivuvaikutuksia. 


Runsas testosteronin käyttö kovaan voimaharjoitteluun yhdistettynä siis jopa kolminkertaistaa lihasmassan kasvuvauhdin puhtaasti treenaaviin verrattuna. Pelkkä testosteronin käyttö ilman treeniä kehittää lihasta noin 50% nopeammin kuin treeni. Voimatasotkin näyttävät kehittyvän yksinkertaisissa liikkeissä pelkkää testosteronia käyttämällä lähes yhtä nopeasti kuin puhtain keinoin treenaavilla. 

Puhdas urheilu on valinta


Oma kantani kiellettyihin aineisiin kehon esteettisessa muokkaamisessa tai suorituskyvyn parantamisessa on kielteinen. En ole niitä koskaan itse käyttänyt, puhumattakaan siitä, että olisin suositellut niitä jollekin asiakkaistani. Aineilla on toki paikkansa tiettyjen sairauksien hoidossa. Olen myös sitä mieltä, että objektiivinen ja kiihkoton informaatio on aina hyvä asia. Anabolisten steroidien pelkästä lumevaikutuksesta paasannut valistajaporukka on varmasti tehnyt aikoinaan myös karhunpalveluksia, kun aineita kokeillut kaveri kasvaa vieressä silmissä. Se on varmasti johtanut myös valistajan sivuvaikutuksista varoittelun väheksyntään: Miksi ne olisivat todellisia, jos väitetyt heikot hyödytkään eivät ole? 

Puhdas urheilu tuottaa tuloksia –parempia kuin osasit arvatakaan!


Toinen ikävä seikka, joka ei ainakaan vähennä kiinnostusta aineisiin, on puhtaan treenin tehon aliarviointi ja vähättely -esimerkiksi lihasmassan hankkimisessa. Aina, kun minä tai joku muu on laajemmin tuonut esiin tutkimuksillakin todetun, jopa 1 kg/kuukausi rasvattoman kehonpainon kasvuvauhdin täysin puhtailla keinoilla, yleisöstä tai lukijoista on älähdetty tämän olevan sula mahdottomuus. Se ei ole sitä. Ei miehillä, ei naisilla, eikä aina edes harjoitustaustaa omaavilla. 

Kerron tästä esimerkkejä tässä kalenterissa pian. Kerron myös, miksi ja miten on mahdollista päästä jopa tutkimustiedon viittaamaa kehitysvauhtia parempiin tuloksiin. Pysy mukana seuraamalla kalenteria TH-Valmennuksen facebook –sivujen kautta. 

Nyt edessä FIT 250 muuttujien treenipäivä ja pari tsemppitreeniä! 

Huomiseen!

Timo
www.th-valmennus.com
Pysy ajan tasalla Facebookissa!

Lähteet: 

Bhasin ym. 2001. Testosterone dose-response relationships in healthy young men. Endocrinology and metabolism. 281:6.1172-1181. 
Bhasin ym. 1996. The effects of supraphysiologic doses of testosterone on muscle size and strength in normal men. The New England Journal of Medicine. 335:1-7.
Isidori ym. 2005. Effects of testosterone on body composition, bone metabolism and serum lipid profile in middle-aged men: a meta-analysis. Clinical Endocrinology. Sep. 63;3(280-293). 

2 kommenttia:

Bono kirjoitti...

Mikähän pointti tuolla tutkimuksella on ollutkaan? Miksi se on tehty? Tutkimus on "tuore" ja kyllähän 2000 -luvun alussa jo tiedettiin mitä ylimääräisellä testosteronilla voidaan saada aikaiseksi. Tuokin määrä (600mg/vko) on suhteellisen tujakka annos ihmiselle, joka ei tarvitse korvaushoitoa.. Itseasiassa se on tujakka annos jopa ihmiselle, joka tarvitsee korvaushoitoa.

Timo Haikarainen kirjoitti...

Bhasinin porukka halusi 1996 julkaistussa raportissa selvittää kontrolloidulla tutkimuksella, miten suprafysiologinen annos testosteronia vaikuttavat, kun energiansaanti ja harjoitusärsyke on vakioitu.

Ensin mainitussa tutkimuksessa selviteltiin annos-vaste -suhdetta. Siinä oli ryhmiä 25 mg/vk määristä aina 600 mg asti.

Vikassa oli kyse korvaushoidosta.

Näitä on mielestäni sangen perusteltua tutkia, sillä aiheesta oli aikaisemmin heikosti toteutettuja tutkimuksia tai "perimätietoa" ja näillä lääkkeillä on myös mahdollisesti lihasmassahävikkiä aiheuttavien sairauksien hoitoon liittyviä käyttötarkoituksia, jotka kestävät eettisen tarkastelun.