tiistai 10. joulukuuta 2019

Luukku 10. Tässäkö keskeinen salaisuus, joka pitää karistetut kilot poissa?


Painonpudotus on tutkitusti helpompaa kuin painonhallinta, eli karistettujen kilojen pitäminen poissa.

Karisseet kilot tuppaavat kertymään kuin varkain takaisin... 

Mutta joukossa on ihmisiä, jotka onnistuvat pitämään karistetut kilot pois. Ja tähän olen pyrkinyt myös omassa toiminnassani satsaamaan. Eli tehokkaat ja nopeatkin muutokset sisältävät AINA myös treeni ja ravintoperiaatteet, jotka pitävät sisällään sellaisia asioita, jotka yhdistävät painonhallinnassa tutkitusti onnistuneita.

Tässä luukussa esittelen erään tuoreen tutkimuksen. Se paljastaa seikan, joka yhdistää laihduttajia, jotka ovat onnistuneet pitämään karistetut kilot loitolla jo 9 vuotta.


Liikunta on surkea laihduttaja, mutta painonhallinnassa se pelittää! 


Pelkkä liikunta ei ole tehokas painonpudottaja, kuten esimerkiksi tässä luukussa kuvaan. Painonpudotuksessa ruokavalion rooli on keskimäärin tärkeämpi. Mutta kun kilot on karistettu, liikunta ja arkiaktiivisuus nousevat tosi tärkeäksi painonhallinan tehokeinoksi. 

Tämän tuli esiin myös tuoreessa tutkimuksessa. Siinä vertailtiin kolmea eri ryhmää: 1) Ihmisiä, jotka olivat pudottaneet painoaan vähintään 13,6 kg ja onnistuneet säilyttämään laihdutustuloksensa keskimäärin noin 9 vuoden ajan, 2) normaalipainoisia, ja 3) ylipainoisia.


Kuva 1. Painonhallinta on tutkitusti vaikeaa. Mutta mahdotonta se ei ole. Tietyjä ruokailu ja aktiivisuustapoja luomalla onnistumisprosenttia voi lisätä massiivisestija peruuttaa kilojen kertymisen takaisin! 


Fyysinen aktiivisuus erottelee jyvät akanoista painonhallinassa 


Tutkimuksessessa tuli esiin, että painonhallinnassa onnistuneet ottivat päivän aikana keskimäärin 12107 askelta. Normaalipainoinen kontrolliryhmä otti 8935 askelta ja ylipainoinen kontrolliryhmä jäi 6477 askeleeseen. Päivittäinen, painoon suhteutettu kalorinkulutus fyysisestä aktiivisuudesta oli selkeästi korkein painonhallinnassa onnistuneilla. 

Se oli 12 kcal päivässä painokiloa kohti. Normaalipainoisilla tämä luku oli 10 kcal/kg päivässä, ja ylipainoisilla 7 kcal/kg päivässä.

Painonhallinnassa onnistuneet ottivat siis lähes kaksinkertaisen määrän askelia päivässä ylipainoisiin verrattuna. Tutkijat arvelevat, että tämä korkeampi päivittäinen fyysinen aktiivisuus pitää heidät energiatasapainossa (energiansaanti vastaa energiankulutusta) ja sitä kautta karistetut kilot pois.

Näin hyödynnät tietoa ja pidät karistetut kilot pois


·        Muista, että painonpudotuksessa ruokavaliolla on todella keskeinen rooli. Se tuo painonpudotustuloksista noin 70–80%. Liikuntaa kannattaa tehdä terveyssyistä, lihasmassan säästämiseksi sekä terveyshyötyjen takia. Ja saat treenistä pienen lisähyödyn painonpudotukseen.

·       Totta kai myös painonhallintavaiheessa ruokavalio on toki edelleen tärkeä (ja myös unen kaltaiset muut elämäntapatekijät tulee huomioida), sillä paluu täysin samoihin ruokailutottumuksiin johtaa yleensä lihomiseen (siksi ruokavaliossa on pakko ajaa sisään uusia tapoja). Mutta fyysisen aktiivisuuden rooli kasvaa.

Liikunnan ja arkiliikkeen avulla pystyt ottamaan huomattavasti rennommin kuin painonpudotusvaiheessa ja onnistua silti pitämään karistetut kilot pois. Arkiliikkeen lisäämisessä askelmittari on hyvä konkreettinen muistuttaja. Askelmittarista voit lukea lisää tästä artikkelistani.

·        Arkiliikkeen tietoinen lisääminen on tärkeää, sillä nykyisessä ympäristössämme liikettä ei helposti tule itsestään. Istu siis alas ja mieti keinoja, miten saisit mielekästä lisäliikettä vaikkapa työmatkoille tai osaksi niitä, työpäivän tauoille tai esimerkiksi asioiden hoitamisen yhteyteen kaupungilla.Aktiivista arkea ja huomenna jatketaan! 

Timo Haikarainen

Aloita tie tuloksiin: www.th-valmennus.com Lähde:
 Ostendorf ym. 2019.
Physical Activity Energy Expenditure and Total Daily Energy Expenditure in Successful Weight Loss Maintainers. Obesity -A reseach journal. feb. 2019.

Ei kommentteja: