torstai 12. joulukuuta 2019

Luukku 12. Tässä helppo kikka, jolla lisäät syömäsi proteiinin tehoa lihaskasvussa ja palautumisessa!

Moikka!

Tänään käyn läpi nopean vinkin, jolla voit pontentiaalisesti tehostaa kehittymistäsi voima- ja lihasmassaharjoittelussa!

Puhutaan proteiinin imeytymisestä ja hyödynnettävyydestä. Yleensä tätä haetaan kallilla erikoisproteiineilla. Näyttää kuitenkin siltä, että pystyt tehostamaan proteiinin imeytymistä ja vaikuttaa ns. proteiinisynteesiin tehokaasti kauniin yksinkertaisella jipolla, nimittäin:


Lihan tehokkaampi ja parempi pureskeleminen tehostaa proteiiniaineenvaihduntaa!Tämä tuli ilmi tutkimuksessa, jossa vertailtiin lihapitoisen aminohappojen imeytymistä ja aterian aiheuttamaa proteiinisynteesivastetta terveen purukaluston omaavilla ja hammasproteesin ovaavilla. (Remond ym. 2007).

Tämä ei tietenkään ole suora harjoittelututkimus, joka osoittaisi paremman pureskelun kasvattavan emmän lihasta. Mutta tutkimus osoittaa, että pureskelulla voi olla merkitystä!

Kuva 1. Leusiini-aminohappo on tärkeässä osassa lihaskasvun tukemisessa. Leusiinipitoisuus nousee terveet hampaat (valkoiset ympyrät) ja tehokkaamman pureskelun omaavilla merkittävästi nopeammin lihaaterian jälkeen kuin proteesit omaavilla (mustat ympyrät) Remond ym. 2007. On nimittäin erittäin hyvä idea tukea proteiiniaineenvaihduntaa useilla reilummin proteiinia sisältävillä aterioilla päivässä. Jokainen runsaamman proteiinin ateria kiihdyttää proteiinisynteesiä ja sitä kautta palautuminen ja kehittyminen saattavat myös tehostua (muistan vielä, että totta kai tarvitset lihaskasvun todellisen käynnistäjän, eli tehokkaan treenin sopivin väliajoin, tämä on siis "tukitoimi").
¨
2-3 kpl sellaisia aterioita, jotka sisältävät n. 30 grammaan proteiinia on hyvä lähtökohta. Itse tosin toteutan tämän asian tarkemmin asiakkaillani. Erityisesti silloin, jos pyritään erittäin tehokkaaseen kehonmuokkaukseen. 20-30 proteiinigramman väliin meneviä aterioita on 5-6 päivässä.

Kun huomioit tässä vielä huolellisemman pureskelun, homma voi tehostua entisestään!

Lisäetuja huolellisesta pureskelusta 


Proteiinisynteesin kiihtyminen ei ole ainoa etu, jonka voit saada huolellisesti pureskelusta. Nimittäin enemmän "mindfullness" -tyyppinen, rauhassa syöminen auttaa usein myös syömään järkevämmin ja tulemaan enemmän tietoiseksi kylläisyyssignaaleista. Tämä ei kuitenkaan ole tämän päivän aihe, mutta tämä pikku lisäetu kannattaa huomioida!


Mukavaa päivää ja pureskele päivällisesi tai iltapalasi huolella!


Timo Haikarainen

Aloita tie tuloksiin: www.th-valmennus.com 

Lähde: Remond ym. 2007. Postprandia whole-body protein metabolism after a meat meal is infeluenced by chewing efficienfy in elderly subjects. American journal of clinical nutrition. 85(5):1286-92.

Ei kommentteja: