tiistai 17. joulukuuta 2019

Luukku 18. Haastattelu ja harjoituksia -mitä tapahtuu tyypillisen työpäiväni aikana? Tässä esimerkki!

Ihmisiä kiinnostaa usein PT:n arki ja saan siitä kysymyksiä. Millaisia tyypilliset päiväni ovat?

Tässä luukussa kuvaan eilisen päivän ohjelmani ja samalla kerron muutamia ajatuksia ja tärkeitä pointteja, jotka liittyvät päivän valmennustapaamisiin/harjoituksiin. Niin ammattini harjoittamisen kuin tuloksellisen harjoittelun suhteen. Joten aloitetaan!

Valmistatuminen päivään - ensin päivän tarkka agenda läpi! Itse olen aamuvirkku ja herään yleensä 05-06. Eilinen meni aavistuksen pidempään ja pomppasin sängystä klo 06:22.

Valmennan tyypillisesti joko iltapainotteisesti, jolloin aloitan harjoitukset klo 12-14 ja jatkan siitä iltaan klo 18-20 TAI aamupainotteisesti, jolloin aloita klo 9-10 ja jatkan siitä klo 15-17 saakka.

Aloitin päivän tyypillisellä valmistautumisella, jossa käyn läpi kaikki päivän tapaamiset etukäteen. Ohjelmien tilanteen, sähköpostiraportoinnin tapaamisten välillä ja etukäteissuunnitellun agendan tapaamiselle/harjoitukselle. Aloitin päiväni tällä klo 07:00. Eilinen päiväni oli normaalia pidempi, johtuen päivän startista.

8:30 - 9:30 Päivä alkaa haastattelulla


Päivä alkoi klo 8:30 FIT Gym salilla haastattelulla. Anna medialle säännöllisesti haastatteluja kunnon kohottamiseen, lihaskasvuun, rasvanpolttoon, ja hyvinvointiin, sekä personal training alaan ja yrittäjyyteen liittyvistä aiheista. Näitä haastattteluita olen antanut vuosien varrella satoja ja murto-osan niistä löydät täältä. 

Toimittaja Kaisa-Liisa Ikonen otti minuun yhteyttä pari viikkoa sitten ja pyysi haastattelua Luontaisterveys -lehteen. Nyt oli siis sen aika. Aihe käsitteli rasvanpolttoa. Koska lehti ei ole vielä ilmestynyt, en tietenkään käy kaikkea sisältöä läpi, mutta kerron sinulle alla erään mielikuvan, jota käytin rasvanpolton työkaluista.

Kuva 1. Haastattelu pulkassa! Toimittaja Kaisa Tirkkonen haastatteli minua rasvanpoltosta Luontaisterveys -lehteen. 


Keskeinen pointti liittyen haastattelun aiheeseen: Usein rasvanpolttoon lähdetään jokin eksoottinen ja muodikas väline, dietti, tai treenitapa (vaikkapa HIIT -treeni) edellä. Tämä EI ole paras tapa. Se vastaa tilannetta, jossa huippu-golfari haluaisi pärjätä kisassa käyttämällä VAIN putteria. EI toimi! Golfari käyttää kaikkia maila-bägissään olevia mailoja tilanteen mukaan ja ”synergisesti”. Sama homma rasvanpoltossa! Yhdellä vanteella tai ääri-ketoosilla EI saa optimaalisia tuloksia. Niitä saa juuri oikealla yhdistelmällä treeni- ja ruokailutyökaluja!

Klo 12-13 Asiakasharjoitus: Viimeinen yhteistreeni 7 kk projektissa


9:30 - 11:45 kävin lounaalla ja vietin hieman päivävapaa olemalla valoisaan aikaan ulkona, mikä on tärkeää kaamosväsymyksen kampituksessa, kuten voit tästä videosta kastoa. Sitten oli päivän ensimmäisen valmennustapaamisen aika. 

Nyt menemme hieman takapuoli edellä puuhun :) Eli mitä tapahtuu tyypillisen PT-projektini lopussa? Siinä yleensä käymme läpi kokonaisuutta, reflektoimme asioita ja katsomme suuntaviivoja jatkoon. 

Myös tällä kertaa keskustelimme projektista ja kävimme läpi sitä, miten tekemiämme harjoittelumalleja voi hyödyntää jatkossa. Asiakkaani asetti erääksi jatkotavoitteekseen keskivartalon voiman, jossa olimme edenneet ennemmän kuntouttamista painottavasta lähestymistavasta kohti tiukempaa harjoittelua. Niinpä kävimme läpi ja treenasimme myös harjoitteita, jotka ovat looginen ja tehokas jatkumo sille, mitä olimme tähän asti tehneet. 

Ajatuksia ja pointteja tästä tapaamisesta: Järkevä harjoittelu koostuu yleensä viikkomalleista (mikrosykli), kuukausimalleista (mesosykli) ja 4-6 kk periodeista, jotka ovat koko tyypillisen PT-kokonaisuuteni ”punainen lanka”. Kävimme läpi tätä syklitystä, ja miten näitä syklejä toistaen ja varioiden voi jatkaa tulosten tekemistä.

Uskon opettavaan valmennukseen. Sen kautta asiakkaalle jää AINA loistavia työkaluja, tietoja ja taitoja jatkaa tavoitteensa edistämistä myös valmennuksemme jälkeen. 

13-14 Kehonkoostumus, voima, terveys ja jännittävät harrastukset tavoitteena! 


Seuraava asiakkaani saapui treeneihin Kaakkois-Suomesta. Eilinen päiväni oli poikkeus siinä mielessä, että 5/6 harjoittelijoista tuli Jyväs-Seudulta. Tyypillisenä päivänä noin 50/50 asiakkaistani tulee harjoituksiin Jyväs-Seudulta ja loput ympäri Suomea.

Keskeisiä pointteja: Valmennukseni rakenteeseen vaikuttaa luonnollisesti asiakkaan tilanne ja tavoitteet, mutta myös asuinpaikka. ”Logistisista syistä” pidemmällä, jopa Lapissa tai ulkomailla asuvien asiakkaideni kanssa näemme harvemmin, 4-6 vk välein. Ja mukana on enemmän sähköpostikommunikaatiota, raportointia ja seurantaa. 

Erittäin monen asiakkaani kanssa jatkan yhteistyötä tyypillisten 4-6 kk aloituspakettien jälkeen jopa vuosia. Samoin tämän asiakkaani kanssa. Jos ensimmäisessä paketissa saavutimme mainioita kehonmuokkaus (ks. ennen-jälkeen kuva), suorituskyky ja harrastusparannuksia. Myös nykyään treenaamme niin, että kropan koostumusta tukevan treenin mukana on kehonhallintaa ja voimantuottoa sekä räjähtävää voimaa tukevia harjoitteita. 


En tee henkilökohtaisessa personal training -työssä lainkaan puhdasta etävalmennusta ilman tapaamisia. Miksi? Siksi,että yksi suurimmista lisä-arvoista, jonka voin asiakkaalle tarjota, on Suomen laajimpaan kokemukseen (tällä hetkellä yli 26 000 face-to-face PT-kertaa) kautta kehittynyt "koutsin silmä". Hermolihasjärjestelmäanalyysini kautta tähän kovaankin päähän on tarttunut kyky nähdä hetkessä, mistä asiakkaan kehityslukot johtuvat, millainen harjoittelu ja harjoitteet ovat sopivia, tehokkaita ja turvallisia. Myös esimerkiksi kehonkoostumuksen seurantaan kehittämäni seurantayhdistelmä vaatii face-to-face kontaktin. 

Olen tässä periaatteessani sen verran tinkimätön, että esimerkiksi alkuvuodesta 2020 aloitan projektin Sveitsissä asuvan asiakkaan kanssa. Myös hänen kanssaan valmennuksessamme on säännöllisiä tapaamisia täällä Suomessa. 


14-15 Herättelysykli on herättänyt jumiutuneen rasvanpolton tehokierroksille! 


Seuraavassa valmennustapaamisessa teimme tehokkaan koko kehon harjoituksen Jyväs-Seudulla asuvan, melko tuoreen asiakkaani kanssa. Aloitimme yhteistyön reilu kuukausi sitten.
Tämän asiakkaani kanssa. 

Keskeisiä pointteja: Tässä tilanteessa asiakkaani kehitystä on rajoittanut hieman liian niukka ruokailu. Jos haluat lukea ja katsoa lisää, miksi voit laihtua/polttaa rasvaa syömällä enemmän, katso tämä vlogi- videoni. Myös tästä toisesta vlogi-videostani löydät tietoa, mitä energian lisääminen joskus saa aikaan, miksi sitä tämän takia välillä pelästytään ja miksi lisääminen on kuitenkin hyödyllistä.


Harjoittelun, palautumisen ja syömisen optimointi on jo NYT johtanut asiakkaallani fantastisiin voimanlisäyksiin. Esimerkiksi alaraajoissa toistomaksi askelkyykyssä on noussut 9-10*3 kg tasolta 12*10 kg tasoon. Samoin kehonkoostumus on alkanut muuttua erittäin nopeasti.

Klo 15-16 Tavoitteellista kehonkoostumus - ja suorituskyky harjoittelua jatkumona 


Seuraavassa harjoituksessa kävimme läpi edistyneitä harjoitustekniikoita jo mainiolle harjoitustasolle päässeen asiakkaani kanssa, esimerkiksi eksentrisiä harjoitteita.


Tämän asiakkaani kanssa olemme tehneet menestyksekkäitä voima-, rasvapoltto- ja voiman ja kestävyyden yhdistäviä syklejä.

Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten usein etenemme asiakkaideni kanssa tavoitteissa. Aluksi tavoite voi olla kehon rasvamäärän optimointi. Siitä siirrymme ns. plussakaloreille ja pyrimme pelkästään lisäämään lihasmassaa ja voimaa ilman rasvanpolttotavoitetta. Välillä mukaan tulee vaikkapa puolimaratonprojekti, jolloin luonnollisesti voimaharjoittelupainotus vähenee ja kestävyysharjoittelu korostuu.

Kuva 2. Klo 15-16 asiakkaani alussa ja tänä syksynä: Hän on pudottanut vyötärönsä leveintä kohtaa 102,5 cm tasolta 78 cm tasoon (24,5 cm) ja tiputtanut rasvaprosenttinsa 22,4% tasosta 7,2% tasoon. Paino putosi samalla 15,5 kg.  Asiakkaani voimatasot ovat nousseet samalla liikeriippuvaisesti 50-150%. Kyseisten kuvien jälkeen (elokuu), olemme käynnistäneet voima- ja lihasmassasyklin. Sen tavoite on hankki lihasmassa ja voimaa minimaalisella rasvakertymällä. Klo 16-17 tauko


Jokaisessa hommassa tarvitaan taukoja. Niin myös tässä. Taukojen aikana tyypillisesti käyn kahvilla, syömässä tai kuuntelen musiikkia. Mitä tahansa, joka poistaa ajatuksen työmoodista ja virkistää.

Klo 17-18 Kehonmuokkausta, kunnonkohotusta ja rasvanpolttoa arkeen sopien, mutta tulokset varmistaen 


Nyt oli vuorossa ylävartalopainotteinen harjoitus painonpudotus- ja kehonmuokkaus-asiakkaalleni. Yhteisharjoitteissa parannamme harjoittelun laatua, keskustemme projektin etenemisestä ja tottakai annamme todellisen tehoärsykkeen kehittymiseelle. Samoin teemme usein erilaisia seurantamittauksia, joilla varmistamme etenemisen. 

Tärkeitä pointteja: Tässä projektissa olemme edenneet tasaisen varmasti, mutta tavoitteena ei ole rasvanpolttovauhdin maksimointi. Tavoitteiden intensiteettitaso vaihtelee. Joskus päätämme edetä erittäin nopeasti, joskus valitsemme hieman maltillisemman polun. Silti vyötärönympärys on tullut jo 11 cm alas ja rasvaprosentti tippunut 6 % yksikköä. Varo väitteitä, joiden mukaan tietty tapa olisi AINA lähtökohtaisesti paras (pienen pienet muutokset vs. hyvin systemaattinen ja nopeiden tulosten kautta eteneminen). Tämä tulee aina määrittää tilanne- ja asiakaskohtaisesti.

18-19:30 pariskunnan kuntoiluprojekti etenee edelleen! 


Tämä harjoitus kesti 1,5 tuntia. Miksi? Siksi, että minulla on tyypillisesti jatkuvasti valmennuksessa 2-3 pariskuntaa. Silloin teemme harjoitukset samaan aikaan. Yleensä tämä sopii hyvin suht samankaltaisiin harjoitustavoitteisiin. Silloin ohjelman ”iso kuva” on yleensä melko samankaltainen, mutta nyansseissa, kuten liikevalikoimassa, toistomäärässä ym. voi olla usein melko suuriakin eroja.


Keskeisiä pointteja: En tee henkilökohtaisessa työssä lainkaan 2 henkilöä isompia ryhmiä. En sano, että on väärin tehdä isompia ryhmiä. Mutta itse en pääse haluamalleni tasolle henkilökohtaisessa tekniikan ja tekemisen viilauksessa, jos ihmisiä on kahta enemmän. Kaksi henkilöäkin vain silloin, kun tavoitteet ja lähtökohdat ovat riittävän lähellä toisiaan.

Sitten päivä oli pulkassa ja oli aika suunnata kotiin! Koska päivä oli hieman tavanomaista pidempi, kaikki ”ammattiviestimet” menivät tässä vaiheessa kiinni, sillä työ- ja vapaa-ajan erottaminen tarkasti on äärimmäisen tärkeää jaksamiselle. Tämä on tullut joskus aikoinaan opittua kantapään kautta, kuten monet muutkin asiat tässä työssä!

Tässä oli tyypillinen päiväni! Viskaa kysymystä alle, jos sinulle tulee jotain mieleen PT -työstä!

Huomenna jatketaan!

Timo Haikarainen

Aloita tie tuloksiin: www.th-valmennus.com Ei kommentteja: