lauantai 21. joulukuuta 2019

Luukku 21. 3 parjattua, mutta oikeasti toimivaa motivaatiokikkaa! Oletko jättänyt nämä väliin "yleisen mielipiteen" takia?


Jos jostain on ollut minulle hyötyä tässä 18 vuoden valmennus ja myös yrittäjätaipaleen aikana, niin se on seuraava periaate:

Tarkastele maailmaa sellaisena kuin se on, sen sijasta, että tarkastelisit sitä sellaisen kuin sen toivoisit olevan. 

Itse asiassa vasta tämän kautta maailmaa voi tehokkaasti myös alkaa muuttamaan. Ei ummistamalla silmiään maailman realiteeteilta. 

Tähän asiaan liittyy myös tämän päivän luukku. Kirjoitan siinä nimittäin motivaatiokonsteista, jotka ovat a) sosiaalisen korrektiuden kaiken muun (mukaan lukien tutkitun tiedon) yli nostavien "moraalinvartioiden" jatkuvien hyökkäysten kohteena ja b) jotka kuitenkin ovat tutkitusti tehokkaita keinoja parantamaan liikunnan tai muiden terveystapojen jatkuvuutta. No niin, asiaan:

"Löydä vaan liikunnan ilo, älä välitä muista ja älä varsinkaan lyö vetoa tai lähde rahapalkinnosta liikkumaan!" Oletko joskus kuullut näitä neuvoja? Olen aika varma että olet, sillä muutahan ei hyvinvointi- ja liikunta-alan asiantuntijana "saa" sanoa! Jos ja kun olet kuullut, lue eteenpäin, sillä tämä teksti voi muuttaa käsitystäsi näistä vinkeistä ja buustata treenimotivaatiotasi!

Raha motivoi -myös terveystapojen kohdalla 


Rahaa on pidetty perinteisesti todellisena motivaatio-pahiksena. Sitä ei lasketa terveystapojen kohdalla sädekehän saaneisiin sisäisiin motivaatiotekijöihin, joihin taas kuuluu esimerkiksi paljon puhuttu liikunnan ilo.

No mutta.. Näyttää kuitenkin siltä, että välitavoitteisiin liittyvät rahapalkkiot saavat terveystavat jatkumaan helpommin. Toki liikunnan ilonkin on hyvä ja oikeastaan lopulta välttämätöntäkin syttyä liekkeihin. Silti voit hyvin hyödyntää tätä parjattua, mutta tutkitusti tehokasta motivaatiokonstia! Miksi unohtaa se keino-arsenaalista, jos se tutkitusti toimii? 

Kuva 1. Tätä ei nykyisessä "liikunnan ilo" -ilmapiirissä saisi sanoa, mutta sanonpa kumminkin: Laadi itsellesi myös rahapalkintoja liikuntatavoitteen suhteen. Sitoudut siihen tehokkaammin.


Kappas, naapurikin.. Muiden tekeminen vaikuttaa sinuunkin PALJON enemmän kuin itsellesi kuin itsellesi (puhumattakaan muille) haluat tunnustaa!


Myytti itsenäisesti ja järkiperäisesti päätöksensä tekevästä ihmisestä elää vahvasti. Näyttää kuitenkin siltä, että teemme monia päätöksiä sen perusteella, mitä enemmistö näyttää tekevän.

Esimerkiksi terveellinen syöminen yleistyy, jos ihmisille kertoo useimpien heidän kaltaisten tai samassa ympäristössä elävien ihmisten syövän terveellisesti. Tämä vaikutus on usein alitajuinen ja sen vaikutus omaan päätöksen tekoon yleensä kielletään, kun ihmisille esitellään tutkimustuloksia.

Naapurisopua! ;) Ympäristön valinnat ja muiden ihmisten (kuten vaikka naapureiden ja työkavereiden) tekemiset ohjaavat valintojamme HUOMATTAVASTI enemmän, mitä itsellemme tai muille myönnämme. Tätä kannattaa hyödyntää myös terveystapojen motivoinnissa! 


Pakko on paras muusa -myös terveystapojen aloittamisessa Entä myytti siitä, että terveystavan luominen epäonnistuu, kun sitä vain ei halunnut tarpeeksi? Tämä sanonta näyttää pitävän paikkaansa. Ihmiset onnistuivat todennäköisemmin painonpudotustavoitteessaan, jos he ilmoittivat, että heidän on pakko tiputtaa painoa verrattuna tilanteeseen, jossa he kertoivat vain haluavansa pudottaa painoa.

Näin otat hyödyn irti parjatuista konsteita (ja pääset kovempaan kuntoon kuin naapurisi 😉)

Tässä vielä pari vinkkiä, joiden avulla voit ottaa hyödyn irti näistä "moraalinvartioiden" parjaamista motivaatiokonsteita! 

·        Laadi itsellesi rahaan tai muuhun materiaan perustuva palkitsemisjärjestelmä, jossa saat palkinnon tietyn välitavoitteen saavuttamisesta. Se voi olla vaikkapa 8 tai 12 treeniä kuukauden aikana.

·         Pyri tarvittaessa itse muokkaamaan koti-, työ- tai asumisympäristöäsi sellaiseksi, että treeniaktiivisuus kasvaa. Kun harjoittelemisesta ja aktiivisesta elämäntavasta, kuten vaikka portaiden nousemisesta, tulee normi ympäristössäsi, onnistumisen mahdollisuudet kasvaa. Voit jopa luoda erilaisia infoja, jotka kannustavat ja muistuttavat liikunnallisuudesta. Esimerkiksi: ”91% työntekijöistä valitsee portaat hissin sijasta. Valitse sinäkin!”.

·         Voimakas halu, jopa sisäinen pakko tehdä muutoksia näyttää kohottavan motivaatiota. Voit joskus positiivisten mielikuvien lisäksi käyttää myös negatiivisia mielikuvia terveystulevaisuudestasi, jos et liiku. Näin sisäinen pakkosi tehdä muutoksia kasvaa. Kun sitten alat liikkua ja nähdä itsesi liikkujana sekä parempikuntoisena, itseluottamuksesi liikkujana ja muut positiiviset asiat alkavat korostua!

Pakko lisätä vielä pari sanaa vaa'asta..


Lopuksi haluaisin vielä nostaa yhden "sosiaalisesti korrektien" valistajien lempi-argumentin ja haastaa sitä. Se on: "Unohda vaaka painonpudotuksessa ja painonhallinnassa!" 

Hmm.. Tutkimustieto näyttää, että a) vaaka tehostaa MASSIIVISESTI painonhallinnan tulosta ja b) että valtaosalle sen käyttö EI tuota psykologista epämukavuutta ja ahdistusta. Eli: Yleispätevänä vinkkinä tämä suosittu heitto on täysin järjetön. Jospa muutettaisiin se muotoon: "Vaaka on todella tehokas keino pitää karistetut kilot pois. Sitä kannattaa lähtökohtasesti käyttää. Mutta jos se aiheuttaa sinulle hankalia tunteita ja ahdistusta, jätä se silloin pois!" 

Jes, tarkastellaan maailmaa sellaisena kuin se on! :) 

Mukavaa iltaa (ja tsekkaa, joko se naapuri lähti lenkille)!

Timo Haikarainen

Aloita tie tuloksiin: www.th-valmennus.com

Lähteet:
Promberger, M., & Marteau, T. M. (2013). When do financial incentives reduce intrinsic motivation? Comparing behaviors studied in psychological and economic literatures. Health Psychology. 32(9), 950-957.
Olander ym. 2013. What are the most effective techniques in changing obese individuals’ physical activity self-efficacy and behaviour: a systematic review and meta-analysis. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity. Volume 10, Article number: 29
Stok ym. 2013. Don't tell me what I should do, but what others do: The influence of descriptive and injunctive peer norms on fruit consumption in adolescents. 14 February 2013

Ei kommentteja: