lauantai 14. joulukuuta 2013

Joulukalenteri luukku 15. Tehokiinteytystä 57 -vuotiaana -innostava tarina

Käsittelen eilen luukussa no. 14 yleisiä ajatuksia, jotka estävät kiinteytymisen, laihtumisen, lihasmassan hankkimisen tai vaikkapa fyysisten kunto-ominaisuuksien kehittymisen. TH-Valmennuksen facebook –sivuille tuli mainioita ajatuksia aiheeseen liittyen. Eija totesi hyvin meidän olevan luovia etsimään syitä sille, miksi emme tee jotain asioita –heikoista geeneistä, ruuhkaisesta harjoituspaikasta vanhoihin vammoihin. Heidi taas kertoi innostavan esimerkin siitä, miten hän oli voittanut ajatustensa asettamat rajoitteet.

Näiden juttujen ja eilisen treenimme innoittamana kerron tässä hieman eräästä asiakkaastani, joka on selättänyt pari erittäin yleistä syytä harjoittelemattomuuteen tai oman treeniunelman hylkäämiseen: Ne ovat ikä ja selkäkipu.

Ikä rajoittaa, kolmekymmentä ja game-over?Ajattelemme usein, että aineenvaihdunta hidastuu ja iän karttumisen takia haaveet hoikasta ja sporttisesta kunnosta voi haudata. Aineenvaihdunta ei hidastu kovin merkittävästi iän mukana. Ja jos se hidastuu, sen sitä voi harjoittelun ja ruokavalion yhdistelmällä nopeuttaa. 57-vuotias asiakkaani otti minuun yhteyttä tavoitteenaan laihtua, kiinteytyä ja saada senttejä pois vyötäröltä, reisistä, lantiolta ja käsivarsista.

Vajaan 4 kuukauden aikana hän on treenillä ja ruokavaliolla tiputtanut rasvaprosenttinsa 32,2 tasolta 23,3% tasolle ja karistanut vyötäröltä 9,5 cm, lantiolta 9,5 cm ja reisistä 7 cm. Olemus on muuttunut totaalisesti. Matka jatkuu ja kehonkoostumusta aiomme muokata edelleen.

Kuva 2. Joulukuu: Sporttiset muodot ovat tulleet esiin!
Kuva 1. Elokuussa kehon rasvaprosentti oli 32,2 ja kiinteytysprojekti starttasi.Syksyn aikana minulla on ollut useita +50 asiakkaita, jotka ovat osoittaneet kehon muokkaantumiskyvyn samankaltaisella, erittäin nopealla muutostahdilla. Joskus kehon toimintaa pitää herätellä hieman enemmän, ennen kuin kroppa alkaa muuttua silmissä, mutta muutostahtia ei yleensä tarvitse häpeillä parikymppisiin verrattuna. Muista: ikä ei ole este. Lisää iästä, aineenvaihdunnasta ja siihen liittyvistä rajoittavista ajatuksista voit lukea täältä ja täältä 

Selkäkipu uhkasi lopettaa homman alkuunsaAsiakastani on kiusannut vanha selkävamma. Aluksi lähtökohta oli jopa projektin lopettaminen alkuunsa. Mutta emme tyytyneet ratkaisuun, vaan päätimme kääntää kiviä. Kuitenkin ilman haitallista jääräpäisyyttä tai terveydenhuollon ammattilaisen kommenteille selät kääntäen. Alkusyksyn jälkeen altaat ovat tulleet tutuksi ja kaikilla mittareilla kova treeni salilla on kuin onkin ollut mahdollista.


Ajatuksia: Selkäkivut ja muut tuki-ja liikuntaelimistön vaivat voivat olla hankala rajoite. Jopa suoraan sanottuna selkä-helvetti. Silti tapoja harjoitella, ja harjoitella tehokkaasti yleensä löytyy. Ennen kovan harjoittelun alkamista kannattaa kuitenkin ehdottomasti konsultoida terveydenhuollon ammattilaista. Vaikka itse tiedän yhtä sun toista selän biomekaniikasta ja kuormitettavuudesta ja olen treenannut useita vaikeista selkävaivoista kärsiviä kovempaan ja kiinteämpää kuntoon, olen ollut tarkkana ortopedin antamien suuntaviivojen kanssa.

Hyvä lähtökohta on, että harjoittelun pitää viedä tilannetta eteenpäin. Vaikka keho kiinteytyy, mutta kipu lisääntyy, tilanne on kestämätön ja sille pitää yrittää tehdä jotain.

Asiakkaani tapauksessa jalkojen kuormittaminen perinteisillä jalkatreenimenetelmillä on täysin mahdotonta. Lisäksi monet ylävartalon harjoitteet aiheuttavat selkään sellaisia pysty- ja vaakavoimia, että niiden käyttäminen on mahdotonta. Sama pätee kiertoliikkeisiin. Silti mahdollisuuksia yleensä kuitenkin löytyy –treeneistä on lähdetty rajoituksista huolimatta ”tumput täristen” ja ”jalat vatkaten”, hyvällä tavalla tietenkin!’


Voimaantumista -tämä on kiinteytettyjä senttejä tärkeämpää!Olen sitä mieltä, että kehon muokkaamisen ja kiinteytymisen pitää olla ”isossa kuvassa” voimaannuttava ja arkeen lisää energiaa, virtaa, itseluottamusta ja positiivisuutta tuova kokemus. 

Aurinkoinen asenne jaseuraava kommentti eilisen treenimme aluksi vahvistivat minulle, että olemme oikealla tiellä: ”Yleensä olen syksyisin kuin talviunille kömpivä karhu –nyt olen täynnä virtaa, ja ihmiset kysyvät, mitä minulle on tapahtunut!”. Tämä on tärkeämpää kuin sentit ja rasvaprosentit!

Kalenteri jatkuu taas huomenna, ensi viikolla luvassa taas asiaa kehon muokkaamisesta, suorituskyvystä ja liikuntatieteestä. Pysy mukana TH-Valmennuksen Facebook-sivuilla! 

Sujuvaa sunnuntaita! 

PT-Timppa

www.th-valmennus.com
Pysy ajan tasalla Facebookissa!

3 kommenttia:

arska kirjoitti...

Oli mukava saada vahvistusta omalle kokemukselle: Koskaan ei ole myöhäistä aloittaa kuntonsa kohentamista siltä varalta, jos sattuu elämään iäkkääksi :)

Kaksi vuotta vaimon kuoleman jälkeen aloin etsimään uusia harrastuksia, joihin ei yrittäjyyden aikana ollut mahdollisuuksia eikä aikaa.

68 vuoden iässä löysin sitten kuntosali treenauksen.
Kolme kertaa olen tänä vuonna saanut mavella 190 kg ja tavoite joulukuun aikana saada vielä 200 kg ylös..

Syyskuussa menin lyömään hierojani kanssa vetoa, että tammikuun lopulla sixpack erottuu pinnistelemättä ;)
Mitähän se rasvaimu maksaa?

https://plus.google.com/photos/102464933727710545711/albums/5924989550908488273/5924989560665020018?pid=5924989560665020018&oid=102464933727710545711

http://www.youtube.com/watch?v=ibt6LVsk6Rc

t.arska

arska kirjoitti...

Ei näköjään linkit aukee..

Aukeeko tämä?

http://www.arskashobbies.com/kuntosali.htm

t.arska

Timo Haikarainen kirjoitti...

Loistavaa Arska! Erinomaista kehittymistä on luvassa oikeastaan missä iässä vaan! Tiettyjä rajoitteita ja esimerkiksi tuki-ja liikuntaelimistön ongelmia pitää huomioida, mutta innostava ja kehittävä harjoittelu on monesti juuri se suola, joka innostaa jatkamaan! :)