tiistai 17. joulukuuta 2013

Joulukalenteri -luukku 18. Kiinnostava ja kiehtova kiinteytyminen -Osa 2.


Viime viikolla lupasin palata kiinteytymisteemaan, jota käsittelin jota käsittelin jutun ensimmäisessä osassa.  Nyt käsittelen kahta yleistä, kiinteytymistavoitteen estävää toiminta- ja ajatusmallia. Ne ovat liian hidas kiinteytystahti (mitä ihmettä?!!) ja pelko lihasmassan menettämisestä.

 

Kiinteytystuloksia ei kannata odottaa tuomiopäivään asti


Kun konstit ovat kohdallaan, muutoksia kropassa tulee tapahtua nopeaan tahtiin. Allekirjoitan ehdottomasti tietyt hitaan ja kestävän muutoksen periaatteet. Silti on usein melko turhauttavaa odotella, ”että askel kerrallaan, muokkaan kroppani vuoden 2017 rantakeleihin”. Tällä meiningillä koko prosessi sekoittuu epämääräiseksi mössöksi: kaksi askelta eteenpäin, yksi taakse, puolitoista eteen, kolme taakse, missäs nyt oikein mennään? Putositko kärryiltä? Niin minäkin. Ja niin käy myös erittäin monissa kiinteytysprojekteissa. Tähän liittyy usein myös se, että napataan yksi tapa ja prisiipi sieltä ja toinen täältä. Sitten iskee infoähky.. Kuva systemaattisesta kokonaisuudesta häviää, eivätkä nämä "tiedot" välttämättä enää ole lähelläkään sitä ydintä, joka lopulta tuottaa tuloksia.
Kuva 1. Kiinteytystuloksia saa nopeasti, "ilman kärvistelyä", kuten tämä asiakkaani totesi. Aloitimme hommat syykuun puolivälissä ja tällä viikolla, 3 kuukaudessa, hänen rasvaprosenttinsa on tippunut melko rieppaasta "ylimääräisestä" kielivältä 29,2% tasolta sangen sporttiselle 18,7% tasolle.
 

Nopeiden muutosten juju tulee olla se, että niiden takana ovat samat periaatteet, jotka takaavat pitkäkestoiset muutokset. Toteutus tulee vaan olla napakampaa kuin ylläpitovaiheessa. Ruokavaliossa niitä ovat ateriarytmin, ruuan matalan energiatiheyden, sopivan energiamäärän ja ravinnerikkauden kaltaiset tukipilarit ruokavaliouskontojen, ihme-dieettien, lisäravinteiden, terveystuotteiden ja laihdutusvalmisteiden sijaan. Treenipuolella oleellista on määrältään maltillinen, vaihteleva ja yksilöity harjoittelu tolkuttoman jumppaamisen, kilpatason harjoittelijan ohjelman apinoimisen, tietyn trendivälineen tai trendi-harjoitusmenetelmän ”maagiseen voimaan” uskomisen tai tyhjällä mahalla räntäsateessa ravaamisen sijasta.
Siispä: Jos haaveilet kiinteytymisestä, ota härkää sarvista. Sinä pystyt siihen. Olen siitä varma.  Tulokset kertovat, teetkö oikeita asioita riittävällä intensiteetillä. Ja muista, että intensiteettikin voi olla erittäin kova, mutta asiat voivat olla vääriä. Jos kiinteytymisesi ei mene eteenpäin, muuta jotain. Hyvin todennäköisesti teet jotain epäoptimaalisesti. Esteet ja kompastuskivet ovat yksilöllisiä. Jotkut esimekiksi syövät liian paljon, jotkut liian vähän. Yleisesti ottaen liian paljon syöminen on huomattavasti yleisempää ;). Harvoin kyse on jostain aineenvaihduntasairaudesta tai kropan toimintahäiriöstä. Se ei ole mahdotonta, mutta se on harvinaista. Hae tarvittaessa ulkopuolista näkemystä asiaan. Ja pakko minun on muistuttaa, että suurimmalle osalle meistä tuloksia ei tule pelkällä "rentoilulla", vaikka "kärsimyksen" välttäminen onkin ykkösprinsiippi näissä hommissa.  Tästä kirjoitin noin viikko sitten six-pack -luukussa.


Pelko lihasten sulamisesta estää kiinteytymisen


Kun ryhdyn keskustelemaan uusien asiakkaideni kanssa, törmään usein pelkoon lihasten menettämisestä rasvanpolton aikana. 99% rasvanpolttoa ja kiinteytymistä miettivistä tämä pelko on täysin turha.
Läheskään kaikki asiat harjoittelussa eivät ole sukupuolineutraaleja, kuten ei tämäkään. Pelko lihasten sulamisesta vaivaa erityisesti meitä herrasmiehiä. Kyse on monesti psyykkisestä tekijästä –illuusio ”isoudesta” on merkittävä, eikä jo treeniin tottunut haluaisi sitä menettää. Hartiat tuntuvat ladon ovilta ja reidet tammipölkyiltä, kun rasvaprosentti on +20. Silti on usein erittäin palkitsevaa, opettavaa ja monesti terveydelle todella hyödyllistä vetää kerrankin ne rasvat sinne 10% (+/- 2%) tasolle(miehellä). Eli rasva vaan rohkeasti palamaan!

Jos harjoittelu ja ruokavalio toteutetaan oikein, eikä treenipuolella mennä äärimmäisyyksiin, ei tälle pelolle ole mitään syytä. Itse asiassa suuressa osassa tapauksissa tähtäämme lihasmassan kasvattamiseen rasvanpolton aikana. Löydämme lähes aina harjoittelussa, suorituskyvyssä ja ruokavaliossa sen verran vuotokohtia  ja optimointia, että voimme hyvillä mielen asettaa tavoitteeksi rasvanpolton ja lihasten lisäämisen samanaikaisesti.

Tämän osan pointit

-Melko nopea kiinteytyminen on usein suositeltavaa. Jos ainoastaan opettelet juomaan vettä ensimmäiset kaksi kuukautta, et innostu jatkamaan.

-Nopeiden tulosten tulee perustua kestäville periaatteille. Toki tiettyjä rajoituksia on enemmän, mutta ilman mitään rajoituksia et voi odottaa mitään tuloksia.

-Kestävät periaatteet opittuasi voit soveltaa niitä sallivammin elinikäisinä, terveellisen olemisen ja elämisen tapoina.

-Lihasmassahävikki pelottaa suotta erityisesti miehiä, jotka haluavat sulattaa rasvat pois, eli kiinteytyä, vaikka termi naisten treenaamiseen yleensä liitetäänkin. Pelko on 99% treenaajista turha.
 
Tästä jatketaan, tällä viikolla luvassa asiaa palautumisesta, edelleen kiinteytymisestä ja kehon muokkaamisesta ym. ym. Pysy mukana TH-Valmennuksen Facebook -sivuilla!
 
Kiinteyttävää keskiviikkoa!
 
PT-Timppa

Käynnistä kehitys: www.th-valmennus.com
Pysy ajan tasalla Facebookissa!

2 kommenttia:

Pumpumkatti kirjoitti...

Moi, saankos kysyä tuosta kuvasta, että millä mittarilla rasvaprosentti on mitattu ja mitä arvioit mittauksien virhemarginaaliksi?
Kuvien välillä näkyy eroa yläselän lihaksistossa, mutta ero on mun silmään niin pieni, etten millään tahdo uskoa rasvaprosentissa olevan yli 10 prosenttiyksikköä eroa. Oman kokemukseni mukaan tuollaisen eron lihaserottuvuudessa saa aikaan salitreenin tuomalla pumpilla tai kuukautiskierron nestevaihteluilla.
Tietysti yksi kuva ei kerro kaikkea, tai ehkä tällä henkilöllä rasvaprosentin tippuminen näkyy selvemmin esim. vatsassa, tai ehkä on joku muu selitys.
Kiitos kiinnostavasta joulukalenterista :)

Timo Haikarainen kirjoitti...

Moi!

Totta kai saa, kuten olen monesti todennut, mulla ei ole testauksessa tai tuloksissa mitään salailtavaa, vaan kaikesta kerron mielelläni lisää, jos kysytään :)

Mitattu pihdeillä. ko. henkilöllä voimakasta rasvan kertymistä reisiin ja lantiolle. Niistä lähtenyt 4,5 cm (reisi) ja 6,5 cm (lantio). Vyötäröstä lähtenyt 7 cm, erottuvuus siellä aivan nollasta orasvavaan 6-packiin.

Nuo salikuvat ovat aina hieman ongelmallisia valotuksen, rusketuksen (jälkeen kuvassa ei enää ole), etäisyyden ym. takia, mutta aika totaalimuutoksesta tässä puhutaan. Mitään pumppeja jälkeen kuvissa ym. manipulaatioita tässä ei tietenkään ole, koska kuvat on tarkoitettu henkilökohtaiseen seurantaa ja sen käyttäminen tälaisessa tilanteessa siitä mainitsematta olisi muutenkin sangen kyseenalaista. "oikea" muutos aivan eri svääreissä kuin kuuukaustiskierto-vaikutus/pumppi -manipulaatio.

Pihtimitan virhemarginaaliksi tässä arvelisin +/-1,5 alussa ja lopussa. Muut menetelmät tosin näyttävät jo nyt matalampia lukuja (impedanssi 16 risat).

Kehonkoostumuksen mittaus on aina ongelmallista elävältä ihmiseltä, mutta liikuntabiologin ja kohtuu paljon käytäntöä nähneen sivistynyt arvio on, että muutos on kaikkein pessimistisimmilläkin marginaaleilla vähintään 8+ %.

Tattista, yritän pitää kiinnostavana jatkossakin :)