maanantai 23. joulukuuta 2019

Luukku 24. PT:n kolme toivomusta joulupukille

Myös minä tein toivomuslistani joulupukille. Siinä on asioita liikunta-, terveys- ja hyvinvointialalta, joiden muuttamiseen toivoisin, että te, hyvä Joulupukki, käyttäisitte arvovaltaanne!

Ja hyvä lukija, vaikka alussa toivon muutosta ja kritisoin, lopussa on positiivinen nuotti, kunten aina! 

Ensimmäinen toivomus joulupukille: Toivon, että turhat lupaukset loppuisivat


Luin tuossa viikonloppuna pitkän linja kuntotestaajan ja kestävyysliikunta-ihmisen, Matti Jääskeläisen oivaa opusta ”Suomalaisten kuntokirja”. Pidän kirjassa muun muassa sen rehellisyydestä. Jääskeläinen toteaa sivulla 31. pätkäliikunnasta, että ”Yksilöä ei tulisi harhauttaa, vaikka jokainen otettu askel ja tehty liike on hyväksi”.

Tämä on totta. Jos ihmisellä ei heikon kunnon takia ole virtaa tehdä muuta kuin kaatua sänkyyn työpäivän jälkeen, muutaman rapun nouseminen tai päivittäisen askelmäärän lisääminen parilla tuhannella EI saa hänellä aikaan nopeita muutoksia kestävyyskunnossa ja lihasvoimassa. Jos yleensä saa aikaan minkäänlaisia muutoksia. Miksi tämä on traagista?

Siksi, että ihminen EI saa niitä fantastisia hyötyjä, joita liikunnalla luvataan olevan. Ja kun hän ei niitä saa, hän pettyy, eikä jatka. Jos taas huomioidaan liikuntatieteen tutkijoiden tuottama fantastinen tieto siitä, mikä oikeasti saa aikaan muutoksia ja sovelletaan se valmennuksen taiteella ihmisen arkeen, jo 2-3 harjoituksella viikossa voi saada aikaan fantastisia, jopa mullistavia juttuja 1-2 kuukaudessa!-

Traagista se on myös siksi, että miljoonia maksaneiden tutkimusten tuottamaa tieto siitä, mitä oikeasti tarvitsee tehdä merkittävien fyysisten muutosten eteen ohitetaan. Niitä ei useinkaan näe informaatiossa tai asiantuntijakommenteissa.

Tätä ilosanomaa aion itse levittää jatkossakin. Ja ET kuule minun sanovat mediassa kysymykseen: ”Mitä pitäisi tehdä, että kunto nousee?”.  ”No, pääasia että teet jotain. Aloita vaan rauhallisesti ja etsi oma lajisi!”.

Olen tavannut liian monta tähän pöyristyttävän ympäripyöreään ja mitäänsanomattomaan ohjeeseen pettynyttä ja siitä hämmentynyttä!

Kirjoitanko tässä toivelistaa joulupukille? Vai teenkö merkintöjä asiakkaani harjoituspäiväkirjaan? Se jääköön arvoitukseksi! (kiitos kuvasta SK!) :) 


Toinen toivomus joulupukille: Toivon, että sosiaalisen korrektiuden pakko ja ”eihän nyt vaan kukaan missään nimessä loukkaantuisi” -asenne tiedon jakamisessa poistuisi


Anteeksipyytäminen on ollut muotia viimeiset pari kuukautta. Yhtenä päivänä pyydetään anteeksi sitä, toisena tätä, kolmantena useaan otteeseen vielä varmuuden vuoksi tuota.

Jos mokattu on, niin silloin tietenkin pyydetään anteeksi ja korjataan homma. 

Mutta asenne siitä, että kaiken pitää olla pumpulikäsinein hissuttelua ja jo valmiiksi anteeksipyytävää hyssyttelyä, on luisunut jo voimakkaasti liikunta- ja terveysvalistuksen puolelle. Pelätään, että kommenteista loukkaannutaan. Ei uskalleta tuota esiin totuutta, sillä joku voi ottaa siitä nokkiinsa. Tämä sotii perustavanlaatuisesti omia arvojani vastaan. 

Ylipaino on yksilölle iso terveysriksi. Piste. Liikkumattomuus ja heikkokunto lisää satojen tuhansien suomalaisten riskiä ennenaikaiseen kuolemaan ja heikentää valtavasti heidän elämänlaatuaan, ja muutaman portaan nouseminen tietyistä pienistä eduista huolimatta ei muuta tätä tilannetta heidän arjessaan.

Eikä ”vain parin pienen muutoksen tekeminen” ruokavaliopuolella vaikuta ihmisen rasvan määrään tai esimerkiksi sisäelinrasvan määrään merkittävällä tavalla, eikä näin tuo merkittäviä terveyshyötyjä. Hieman tehokkaammalla (mutta täysin arkeen sopivalla tavalla) muutokset sen sijaan voivat olla räjähdysmäisiä.

Tämä pitää sanoa ääneen. Ja voimakkaasti. Mutta samalla tuoda esiin sitä fantastista mahdollisuutta, mikä yksilöllä on vaikuttaa näihin asioihin! Ja luoda tätä kautta hänelle henkistä lujuutta ja itseluottamusta, ja parantaa hänen elämänlaatuaan monipuolisesti! Näitä asioita tulen jatkossakin tuomaan esiin.

Kolmas toivomus joulupukille: Toivon, että liikunta-alan ammattilaiset pystyisivät jeesaamaan mahdollisimman montaa ihmistä kohti parempaa elämää!



Onneksi aika, jolloin personal trainereita pidettiin jonkinlaisena ”julkkisten Hollywood -juttuna” on kaukana takana päin. Silti toivon, että entistä usempampi ihminen saisi ammattimaista ohjausta kunnon kohottamiseen, terveelliseen syömiseen ja elämäntapojen muuttamiseen. 

Itse olen jo kauan aikaan sitten siirtynyt urallani vaiheeseen, jossa alalla ”kilpailemisen” sijasta haluan auttaa mahdollisimman monia ihmisiä pääsemään liikunta-alalle ja menestymään siellä, jotta he pystyisivät auttamaan mahdollisimman montaa ihmistä. Koulutan personal trainereita, pidän luentoja ja jaan tietoa siitä, mitä ihan käytännössä pitää tehdä, jotta muutoksia saa aikaan. 

Viimeksi torstaina pidin Helsingin, Espoon ja Vantaan liikunnanohjaajille luennon, jossa kävin läpi teorian ja menestyksekkäästi toteuttamani käytännöt seniorien voimaharjoitteluun.

Toivon, että työterveyshuollon ja PT-palvelujen yhteen nitominen jatkuu ja fantastiset, kunnallisten palveluntuottajien tarjoamat liikuntaneuvonta-palvelut saisivat lisää ja lisää resursseja. Olen jutellut vuoden aikana monien näitä palveluja tarjoavien kanssa ja ollut totaalisen fiiliksissä, kun esimerkiksi kunnissa on voinut tehdä treenejä kimpassa ihmisen kanssa pelkän neuvonnan lisäksi! 

Näin enemmän ja enemmän ihmisiä pystyy saavuttamaan paremman elämänlaadun tutkitun tiedon ja loistavien käytäntöjen ja alan ammattilaisten kautta!

Tähän positiiviseen loppunuottiin on hyvä lopettaa tämä joulukalenteri!


Lopuksi haluasin vielä mainita muutamasta työkalusta, valmennuksesta ja koulutuksesta, joilla voin auttaa Sinua (tai asiakastasi, jos olet liikunta-alan ammattilainen) elämäsi tuloksiin vuonna 2020!

Henkilökohtainen personal training valmennukseni: Henkilökohtasen valmennuksen valmennuspaikkani ovat täynnä huhtikuulle 2020, mutta jos olet kiinnostunut tästä palvelusta, ja haluat varmistaa aloituksen kevätkaudella 2020, ota yhteyttä täältä!

Verkkovalmennuksillani pääset aloittamaan lähes heti. Kuntokompassin kanssa yhteistyössä toteuttamani, jo legendaariseen maineeseen nousseet ”Karista joulukilot 2 kuukaudessa” valmennukset alkavat 13.1.2020. Mukaan naisten valmennukseen pääset täältä. Mukaan miesten valmennukseen pääset täältä.

Jos olet tavoitteellinen treenaaja tai liikunta-alan ammattilainen, 18.1.2020 Helsingissä järjestämäni ”Lihaskasvu ja rasvanpoltto 2.0.” -koulutusseminaari tarjoaa Sinulle superkattavat ohjelma- ja ravintotyökalut tehdä tulosta koko vuosisyklissä. Seminaariin on jäljellä enää 5 paikkaa, joten nappaa omasi täältä ennen kuin ne loppuvat!


Ja nyt, kiitos kun olit mukana ja rauhallista joulua! 😊

Timo Haikarainen

Ei kommentteja: