perjantai 3. joulukuuta 2021

Luukku 3. Näin venäläinen valmentaja avasi silmäni tulosten tekoon!

 Moikka!

Tänään kerron yhden tarinan valmennustaipaleeltani, joka oli käänteentekevä sekä ajattelumaailmalleni että asiakkaani tuloksille...

2002 syksyllä aloitin Valmennus- ja testaustestausopin opintoni Jyväskylän yliopistossa. Opintojen ohessa valmensin kuntoilijoita ja urheilijoita JA osallistuin myös moniin yliopiston ulkopuolisiin koulutuksiin. Tämä stoori liittyy jälkimmäisiin:


Venäläisen valmentajan oppitunti valmennuksen systematiikasta

2004 osallistuin Kuortaneen urheiluopiston kansainväliseen valmennusseminaariin. Sillä oli paljon mielenkiintoisia esityksiä ja tämä jäi erityisesti mieleen. 

Esiintymisvuorossa oli Venäläinen valmentaja ja hänen kolmiloikkaaja -valmennettavansa. Hän alkoi esitellä ulkomuodoltaan yksinkertaisten, jopa vanhanaikaisten kalvojen (ei "fantsuja" PowerPoint -grafiikoita) valmennusta. Se oli a) todella loogista, b) todella systemaattista, c) todella järkeenkäyvää ja d) vaikka "kiekuroita ja kommervenkkejä", siis ulkoisesti. 

Oli TODELLA vaikuttunut. 

Esitys herätti tunteita... 

Esityksen jälkeen pulkauduimme päivän päätteeksi ulos Kuortaneen hallista. Seurasin mielenkiinnolla ihmisten keskustelua aiheesta (olen luonteeltani introvertti tarkkailija). Osa oli vaikuttuneita ja innostuneita. Mutta suuri osa ei: "Ei noin voi valmentaa, koska______". "Ei tuo toimi Suomessa, koska_____" (tyhjille riveille voisi syöttää valtavan määrän syitä, osa hyviä, suurin osa ei). 




Kuva 1. Tämä kuva löytyi netistä, Ylen arkistosta, koskien juuri tätä vuoden 2004 seminaaria! 

Myös minä vetäydyin majoitukseen pohtimaan päivää. "Ei hemmetti, kyllä tuo systematiikka on KAIKEN ydin, kun halutaan tuloksia!"
-
Aloin muuttaa toimintaani. Sen sijasta, että tein PT-valmennuksessa "Mitä asiakas haluaa tehdä", kuten minulle oli erityisesti kuntoilijoiden valmennuksessa opetettu, tiedäthän, "liikunnan iloa ja uusia lajeja!"

Tein täyskäännöksen. Lähdin AINA siitä, mitä PITÄÄ tehdä, jotta asiakkaan tavoitteet saavutetaan. 

Aluksi mietin, miten asiakkani suhtautuvat tähän. Samoin pelkäsin suoraan sanottuna hieman sitä, miten muuta ammattilaiset tai kouluttajat suhtautuvat tähän. 

Mutta pidin linjan, ja se on toiminut fantastisesti, koska


Pelkkä kiva EI motivoi, TULOKSET motivoivat, ja tekevät tekemistä kivaa! 

Tämä oli suuri oivallukseni, joka alkoi tuottaa todenteolla hedelmää. Varmistin lukuisilla keinoilla, että asiakkaani saavat erinomaisia, jopa huomiota herättäviä tuloksia! Kun näin käy, ihminen innostuu valtavasti! 

Jos tuloksia ei tule, homma enemmänkin turhauttaa, vaikka se olisi lähtökohtaisesti "Kivaa". 

Toki huomioin mieltymyksiäkin tiettyyn rajaan saakka, mutta aina vain niissä raameissa, että ohjelma on vähintään erittäin lähellä fysiologista optimointia sen suhteen, mikä on asiakkaani tavoite ja hänen ajankäyttömahdollisuutensa! 


Kysy itseltäsi lopuksi:

  • Oletko vain pyrkinyt etsimään itsellesi "sopivaa lajia", mutta motivaatiosi ei ole ollut oikein kohdallaan ja tuloksia ei ole tullut? 

  • Tiedätkö, mitä sinun tulisi tarkalleen tehdä tulostesi eteen? 

  • Osaatko sanoa, sisältääkö harjoittelusi nämä komponentit?
     
  • Oletko viime aikoina kehittynyt harjoittelussa? 


Jos et löydä suoraan vastausta, suosittelen konsultoimaan alan ammattilaista, joka ymmärtää tämän systematiikan tuloksia tuottavan harjoittelun kohdalla :) 

Jos tavoitteenasi on kehonkoostumuksen muokkaaminen, yksi hyvä starttipaikka voi olla a) tämän joulukalenterin seuraaminen, b) kirjani hankkiminen tai c) verkkovalmennukseni (joiden tammikuun startista ilmoittelen lähipäivinä). Toki voit kysäistä täällä myös henkilökohtaisesta PT-valmennuksestani ja varata paikkasi jonotuslistalla, mutta aloitus on mahdollista tällä hetkellä vasta maaliskuussa, sillä valmennuspaikkani ovat täynnä. 


Huomenna jatketaan! :) 



Timo Haikarainen 



Ei kommentteja: