keskiviikko 22. joulukuuta 2021

Luukku 21-22. 54-vuotias nainen karistaa kropastaan 14 voipakettia ja 14,3 cm vyötäröltä sekä nostaa treeni-innon liekkeihin!

 Moikka!

Nyt on vuorossa yksi mahtavien asiakkaideni caseista vuoden 2021 aikana. Kerron lisäksi jutussa tärkeitä asioita ja oppimispaikkoja omien tulostesi suhteen. Aloitetaan!

Sain viime vuoden lopulla yhteydenoton 54-vuotiaalta naiselta. Hän kertoin hyvin tyypillisen tilanteen:


"Tavoitteenani olisi saada kiinteä, elastinen ja vahva kroppa. Ja salilla ei ole aikaa treenata koko päivää".

Samalla laitoimme tavoitteeksi jaksamisen parantamisen haastavaa työssä. 

Parin kuukauden jonotusajan jälkeen pääsimme hommiin. Harjoittelu eteni erinomaisesti 


4 kuukauden kuluttua, kesäkuun alussa tuloksia oli tullut tiukasta aikataulusta huolimatta loistavasti: 


Paino:   -6,9 kg

Vyötärönympärys: -9 cm (kapein kohta) / 14,3 cm (levein kohta) 

Rasvaprosentti: 29,2% > 21,2%


14,3 cm kavennus vyöröllä ja 14 "voipaketin" sulaminen kropasta näkyy loistavasti esim. selän "rasvapoimujen" katoamisena kuin tuhka tuuleen ja kropan tiimalasimuodon korostumsena! 


Mennään sitten muutamiin oppimispaikkoihin! 

Ensin: Kukaan ei ole "optimitilanteessa" aloittamiseen 

Usein mietimme enemmän rajoituksiamme kuin mahdollisuuksiamme. Ei pysty aloittamaan, kun se ja se paikka on kipeä, tuota ja tuota tapahtuu ensi kuussa, jne jne. Ääritapauksissa saan kommentteja tyyliin: "Vasemman kämmenen sormeni on kipeä, mites nyt kun en pysty harjoittelemaan?". Hieman normaalimmassa tilanteessa esimerkiksi polvet ovat kovin kipeä ja harjoittelu ei  tunnu onnistuva, vaikka mikä olisi. Ymmärän paremmin kuin hyvin tämän rajoittavan tunteen. Jos sinulla on sellaisia, älä soimaa itseäsi, sillä tämä ajattelu on täysin meille ihmisille luontaista toimintaa! Muistuta sen sijaan itsellesi, että toivoa on yleensä AINA! 

Nimittäin lähes aina on löydettävissä todella paljon harjoitusmahdollisuuksia. Olen kuluvan vuoden aikana harjoittanut tehokkaasti ja kehittävästi asiakkaita, joilla on ollut vakavia rajoituksia muun muassa polvissa, lonkissa, ranteissa, selässä ja olkapäissä. 

Asiakkaallani oli esim. muutamia haasteita tuki- ja liikuntaelimistössä. Silti saimme kampitettua haasteet ja harjoiteltua hyvin tehokkaasti ja kehittävästi! Muista, että kukaan ei yleensä ole täysin optimitilanteessa aloitukseen. Ja rajoituksia on lähes kaikilla. Silti kannattaa aloittaa! 


Oppimispaikka 2. 50+ treenaajan erityishuomiokohdat 

Ruokavaliossa kiinnitimme aina välttämättömien perusteiden (lue niistä lisää täältä) lisäksi huomiota muun muassa riittävään ja oikein ajoitettuun proteiininsaantiin. 

Esimerkiksi asiakkani kanssa lisäsimme proteiinin kokonaismäärää ja tähtäsimme sen ajoitusta lisää iltaan. Ilta ja yö on todella tärkeää palautumisaikaa, ja huomaan usein erityisesti asiakkaikseni tulevilla naisilla, että iltapala on melko proteiiniköyhä, esim. hedelmä ja jogurtti. Niistä proteiinia saa pari grammaa, vaikka sitä olisi hyvä tällä ateriaalla saada 25-35 grammaa! 

Tässä usein ajatellaan (täysin nurinkurisesti ja suoraan sanottuna väärin), että "ne proteiinijututhan ovat sellaisia nuoria ja kovaa treenaavia varten!". Tutkimustieto ja (ja valtava määrä käytännön valmennuscasejani) osoittavat täysin päinvastaista! Proteiinin määrän ja sen ajoituksen kanssa pitää olla TARKEMPI kun ikää tulee lisää. Tämä siksi, että kroppa ei vastaa aivan yhtä tehokkaasti samaan proteiinimäärään kuin pari kymppisenä. Siksi sitä tarvitaan hieman enemmän. 


Mikä parasta, kuntoiluinnostus jatkuu!

Erityisesti viime aikoina sosiaalisessa (ja perinteisessä) mediassa ovat ääntään korottaneet jälleen hyvinvoinnin "hälläväliä-tyypit", joiden mukaan treenissä ja ravitsemuksessa ei pitäisi tehdä mitään oikeasti haastavaa -ja herra paratkoon - ei varsinkaan mitään systemaattista (Lue: oikeasti tuloksia tuottavaa)! Koska "Se ei ole kestävää ja pitää tehdä aivan kevysti ja pikku hiljaa elämäntapamuutosta!" ja se "ylirasittaa ihmiset" ja "pitää tehdä vaan hyvällä fiiliksellä vähän jotain, tärkeintä että on vaan kivaa, kunhan teet joitain!".

No, tämä ajatus on kiehtova ja houkutteleva! Ei tarvitse muuttaa paljon mitään, ja luvataan että sitten "joskus pikku hiljaa tulevaisuudessa" on odotettavissa tuloksia. Valitettavasti käy yleensä niin, että ihminen sutii paikallaan 3-6 kk, ja sitten lyö hanskat tiskiin, kun "Tiesin, etten pysty kehittymään!". 

Tiedätkö mikä oikeasti innostaa? Se, että kroppa muuttuu ja kuntokohoaa NOPEASTI, mutta arkeen sopivalla tavalla! Se tuo potkua ja intoa jatkaa! Ja tähän lähestymistapaan luotan itse! Päätimme projektimme jo loppukeväästä, silti asiakkaani treenaa loistavalla fiiliksellä edelleen ja mukava oli myös saada seuraa viesti häneltä pari päivää sitten! 😊





Koska Sinä aloitat muutoksen?!

Kuten näitä, tulokset eivät ole iästä, mahdollisista rajoitteista tai vastaavista kiinni. Ei, kun käytät tutkimustietoon ja 20 vuoden aamusta iltaan valmentamisen kokemukseen perustuvia menetelmiä! 

Laadi siis NYT tavoitteesi vuodelle 2022 ja mikä tärkeintä, ala toteuttamaan niitä järkevällä suunnitelmalla! 

Jos haluat siihen minun apu, voit toki kysellä henkilökohtaista valmennusta, mutta siinä pystyn valitettavasti auttamaan sinua vasta huhtikuusta alkaen, sillä valmennuspaikkani ovat täynnä.

Mutta jos 11.1.2021 alkaen jeesaan Sinua mielelläni verkkovalmennuksillani! Alla olevasta linkistä löydät kuvaukseni siitä, millaisia valmennuksia minulla on tarjolla silloin! 😊

https://th-valmennus.blogspot.com/2021/12/luukku-9-tata-on-kyselty-vuoden-2022.html


Mukavaa päivää!

Timo Haikarainen, LitM, Suomen kokein PT


Ei kommentteja: