lauantai 18. joulukuuta 2021

Luukku 17. & 18. Jälleen hyvä syy treenata: Parantaa vastustuskykyä flunssille, vähentää kuolemanriskiä ja parantaa rokotteiden tehoa!

Moikka!

 

Flunssa, lentsu, influessa... ja Iso-K....

Kyllä, hengitysteiden infektiot ovat olleet viimeisen vuoden aikana jatkuvasti esillä -sattuneesta syystä. Uudenko tutkimusyhteenveto osoittaa jälleen, miten hyödyllistä harjoittelu on flunssan ja influenssan ehkäisyssä ja siitä toipumisessa!

 

Säännöllinen fyysinen aktivisuus pitää sinut paremmin terveenä, laskee kuolleisuutta ja parantaa rokotteiden tehoa

Tutkijat vetivät hiljattain yhteen tietoa harjoittelun vaikutuksista vastustuskykyyn, kuolleisuuteen ja siihen, miten hyvin rokotteet toimivat. 

Tulokset olivat todella innostavia: Säännöllinen harjoittelu laskee infektioriskiä 31%, kuolleisuutta infektioon 37%. Lisäksi harjoittelu parantaa rokotusten tehoa. Tämä on innostavaa, sillä sen sijasta, että etsisi otsikoista ”parasta” rokotetta itselleen, voi omilla toimilla vaikuttaa saamansa rokotteen tehoon!


Tämän pirulaisen kanssa ollaan kamppailtu kohta 2 vuotta. Liikunta on yksi loistava keino auttaa kamppailussa. Se parantaa tutkitusti vastustuskykyäsi!



Mikä on liikunnan teho takana? 

Tutkijat toteavat, että  taustalla on kaksi seikkaa:

1) Liikunta parantaa immuunipuolustuksen tehoa. 

2) Toiseksi, liikunnan ansiosta hengitys- ja verenkiertoelimistö on vahvempi ja paremmassa kunnossa. Näin se pystyy vastustamaan infektioita paremmin ja kestää ne paremmin.

Vaikutus voi olla myös osittain psyykkinen, sillä liikunta vähentää koettua stressiä. Stressi taas voi heikentää immuunipuolustusta.

 

Kuinka paljon pitää liikkua, että saa näitä hyötyjä?

Tutkijat analysoivat tutkimuksia, joissa tehtiin aerobisia lajeja, kuten kävelyä, juoksua tai pyöräilyä. Mukana oli myös voimaharjoittelututkimuksia. Tutkimustieto ei anna täysin selkeää vastausta siihen, mikä liikuntamäärä on optimaalinen vastustuskyvyn tukemiseen. On kuitenkin viitteitä siitä, että noin 150 minuuttia liikuntaa viikossa toimii. Tämä on linjassa kansallisten liikuntasuositusten kanssa, jossa suositellaan viikkoon noin 2,5 tuntia matalatehoista liikuntaa, kuten reipasta kävelyä.

 

Tuumasta toimeen – näin vahvistat vastustuskykyä liikunnalla tai arki-aktiivisuudella

2,5 tuntia liikuntaa viikossa voi kuulostaa äkkiä isolta määrältä. Mutta jos jaat se esimerkiksi 30 min pätkiin, se tarkoittaa tällaista melko lyhyttä reippailua 5 päivänä viikossa. Voit jakaa tämän edelleen pätkiin, nimittäin pätkäliikunta, esimerkiksi 15 min työmatkaliikunta reippaana kävelyä aamuin illoin, toimii yhtä hyvin kuin putkeen tehty pätkä.

Ja tietenkin voit laskea kuntoliikunnan tähän. Itse yleensä suosittelen asiakkailleni arkiliikuntaa kuntoliikunnan rinnalle. Samoin uskon "elä niin kuin opetetat" -periaatteeseen: Pyri kävelemään siirtymät vaikkapa kotoa valmennussalille tai asemalta kotiin aina kun se vaan on mahdollista. 


Jatketaan seuraavassa luukussa! 

Timo Haikarainen

 

Lähde: Chastin ym. 2021. Effects of Regular Physical Activity on the Immune System, Vaccination and Risk of Community-Acquired Infectious Disease in the General Population: Systematic Review and Meta-Analysis. Sports Medicine. April.

Ei kommentteja: