torstai 5. joulukuuta 2024

Luukku 5. Miksi se painonhallinta on niin pirun vaikeaa? Tässä vastaus!

 Moi! 

Suomalaiset lihovat. Valtaosa meistä on jo ylipainoisia painoindeksillä mitattuna. 

Ja ei, syynä EI ole lisääntynyt kuntosalitreeni vaan lisääntynyt syöminen ja vähentynyt liikkuminen. 

Valtaosa tuskin olisi samalla vyötärölihavia, ellei ilmiö johtuisi rasvasta. Lihasmassa kun ei tuppaa pakkaantua aivan mahdottomasti keskivartaloon tuomaan lisäsenttejä. 

Miksi painonpitäminen sopivissa lukemissa, eli painonhallinta, (painonpudotus, rasvan vähentäminen kehosta, ts. laihduttaminen on eri asia, ja vaatii eri keinot, vaikka usein annetaan ymmärtää muuta) on niin vaikeaa? 

Syynä ei ole jokin kummallinen ympäristökemikaali tai "elintarviketehollisuus ja ravitsemussuositusten laatijat, jotka myrkyttävät meidät". Ei, kyse on obesinogeenisestä, eli ylipainoa ruokkivasta ympäristöstämme: Vähän (usein äärimmäisen vähän) välttämätöntä liikettä ja  valtavan yltäkylläinen valikoima kaikkea ah niin herkullista ja maittavaa. Sekä ruokaa että juomaa. 


Arki vielä 1950-1960 -luvulla: Mannavelliä, läskisoosia, perunaa ja kuivaa leivänkänttyä 4000-6000 kcal kulutuksen kylkeen 

Ennen kuin ylipainoepidemia alkoi kurittaa länsimaita ja myös Suomea, ihmisen arki oli kovin toisenlainen. Iso osa väestöstä teki työtä, joka saattoi kuluttaa energiaa 4000-6000 kcal päivässä. Kesällä hyvin fyysistä maataloustyötä ja talvella äärimmäisen fyysistä metsätyötä. 

Samalla ruokavalikoima oli melko karu: Perunaa, silakkaa, läskisoosia, leipää... siinäpä se. Jokunen pullasiivu siihen päälle. 

Tulos oli se, että tukkikämpän saunan lauteilla ei paljon kansankielellä "paskamahoja" näkynyt, vaan joka jätkällä näkyi vatsalihakset. Työ tehtiin jopa 1960-luvulle saakka pitkälti täysin lihasvoimin. Ensimmäiset moottorisahatkin sopivan vain puun kaatamiseen, karsiminen meni edelleen kirveellä.  Eli homman nimi oli pokasahalla tai justeerilla puut poikki, karsinta kirveellä ja puut pinoon tai hevosen kyytiin käsipelissä. 


Kuva: Perinteisen metsätyön rankkuus muistui taas mieleen, kun olin pari päivää maalla lataamassa akkuja pitkän työrupeaman jälkeen. Parin viikon takainen myrsky oli kaatanu ison kuusen tien yli ja pokasahalla ja kirveellä puun paloiksi laittaminen sai todella hien pintaa. Kyseistä homma tein kesätyönä 13-19 vuotiaan joka kesä, pari ensimmäistä vuotta ilman moottorisahaa, kuten nyt. 


Nyky-arki: Pitsaa, hampurilaista, subwayta, wolttia, foodoraa, mäkkiä, Taco Belliä, Burger Kingiä, seisovaa pöytää, bisseä, mässyä, bernareita, kermapersemunkkeja, suklaata, juustoja, hyviä oluita, viskejä, makkaraa, grillikylkeä 2000-2500 kcal kulutuksen kylkeen 

Nykyään elannon hankkimiseen ei useimpien tarvitse pahemmin fyysisesti ponnistella. Samalla esim kaikki kotityöt hoituvat moottorivoimin tai robotilla, ruohonleikkuu, jne. Valtaosa siirtymistä tehdään autolla. Myös vapaa-aikaan liittyvä liike on motorisoitu: Moottorivene, sähköpyörät, moottorikelkat (joo, tiedän, "miten yllättävän rankkaa" sähköpyöräily voi olla, mutta silti se ei vastaa kulutukseltaan tavallista pyöräilyä ja tiedän, että kelkkailu voi olla melko fyysistä, mutta se ei ole yhtä fyysistä kuin umpihankihiihto). 

Kyse ei siis ole mysteeristä. Ja se on hyvä homma. Jälleen kaikki valttikortit muutokseen ovat käsissäsi. Pyri a) aktiivisesti lisäämään kulutusta arjessasi, ja b) pyri yksinkertaistamaan ruokailuasi terveelliseen suuntaan. 

Mennään myöhemmissä luukuissa siihen, miten tämä käytännössä toteutuu! :) 


Timo 


Yli 200 sivua takuulla toimivaan ravitsemusta ja treeniä uudesta kirjastani (mukaan lukien täydelliset ohjeet obesinogeenisen ympäristön selättämiseen ja oikeasti toimivaan painonhallintaan): https://www.siltalapublishing.fi/product/hammastyttavaa-rasvanpolttoa-ja-lihaskasvua-suomen-kokenein-treenari-paljastaa-salaisuutensa-signeerattu/ 8 tuntia verkkokoulutusta, ohjelmat, ruokavalio ym ym, Lihaskasvu ja rasvanpoltto 2.0. verkkokoulutukseni: https://www.th-valmennus.com/seminaari-x Henkilökohtaista valmennusta voit kysyä täältä (HUOM varaudu 2-5 kk jonotusaikaan!): https://www.th-valmennus.com Timo Haikarainen, LitM, Suomen kokenein PT



Ei kommentteja: