sunnuntai 22. elokuuta 2010

Valmentajan sapuskat –osa 6.

Moi!

Olemme viimeisen parin viikon aikana seuranneet, mitä pistän poskeeni tyypillisen lepopäivän aikana. Nyt näemme, kuinka paljon energiaa ja suojaravintoaineita päivän aikana kertyy.

3.8.2010

Energiansaanti: 2156 kcal


Energiaravintoainejakauma:

· Hiilihydraattia 117g, 22% kokonaisenergiasta.
· Proteiinia 195 grammaa, 36% kokonaisenergiasta.
· Rasvaa 102 grammaa, 42 % kokonaisenergiasta.
· Vitamiinit ja kivennäisaineet: Jokaisen analysoidun vitamiinin ja kivennäisaineen kohdalla vähimmäissaantisuositus ylittyy selvästi, jopa moninkertaisesti.
· Kuitua 37 grammaa


Energiansaantini on ko. päivänä kulutustani pienempi, mikä oli tarkoituskin, sillä tavoitteenani oli pienentää kehon rasvaprosenttia. Tiukkana harjoituspäivänä energian- ja hiilihydraatin saanti on suurempaa. Huolimatta pienestä energiamäärästä, ruokaa on kertyy päivän aikana suuri määrä, kiitos suuren kasvispitoisuuden. Muista, että energiantarve riippuu yksilön koosta, fyysisestä aktiivisuudesta ja tavoitteista, ja se pitää määritellä yksilöllisesti. Kyseessä on tiettyyn tilanteeseen sopiva esimerkki.

Energiaravintoaineiden kohdalla näkyy, että ravinto on proteiinipainotteista ja sisältää melko vähän hiilihydraatteja. Rasvaa on melko runsaasti, mutta tyydyttynyttä rasvaa ei kuitenkaan kerry kohtuuttomia määriä. Energiaravintoaineiden kohdalla tämänhetkinen saanti tulee ensi selvittää ja tehdä sitten muutokset sen mukaan, millaiset yksilön liikunta-aktiivisuus ja tavoitteet ovat. Energiaravintoaineiden kohdalla ei ole olemassa yhtä totuutta ja vaihtoehtoa, joka toimii kaikilla ja kaikissa tilanteissa.

Vitamiineja ja kivennäisaineita kertyy erittäin suuri määrä. Jokaisen vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti ylittää vähimmäissuosituksen selvästi. Myös suomalaisten kannalta ongelmallisten D-vitamiinin ja foolihapon kohdalla. Usein väitetään, että vitamiineja on vaikea saada proteiinipitoisemmalla ja vähähiilihydraattisemmalla vaihtoehdolla. On toki, jos ateriat koostuvat pelkästä pekonista ja kermasta. Jos taas syödään todella reippaasti kasviksia, tulee niitä enemmän kuin tarpeeksi.

Kyseessä on eräs esimerkki ruokailustani. Emme käsitelleet eri harjoituskausien tai tavoitteiden vaikutusta ruokavalioon. Itse esim. syön huomattavasti enemmän hiilihydraatteja silloin kun minulla ei ole tiukempaa tavoitetta esimerkiksi kropan kiinteyttämisen suhteen. Samoin silloin, kun harjoittelen määrällisesti paljon, eli 5-6 kuormittavampaa harjoitusta viikossa.

Ruokavaliosuositukset, ruokamäärät, ym. ovat siis vahvasti yksilöllisiä ja tapauskohtaisia. Ruokavalio tuleekin aina laatia sellaiseksi, että se tulee tietyn ihmisen tiettyjä tavoitteita ja sopii hänen elämärytmiinsä ja myös makumieltymyksiinsä.

Onko sinulla hyviä esimerkkejä aterioista tai ruokavalion toteutuksesta? Jos on, kirjoita ihmeessä sellainen kommentteihin!

Timo Haikarainen
www.th-valmennus.com

Ei kommentteja: