lauantai 7. elokuuta 2010

Valmentajan sapuskat -osa 1.

Moi kaikille!

Annan säännöllisesti ravintovinkkejä, niin personal training- kuin fysiikkavalmennus -asiakkailleni, sillä terveellinen ruokavalio on avain niin tehokkaaseen laihduttamiseen, kiinteytymiseen kuin suorituskyvyn parantamiseenkin.

Periaatteenani on ”practise what you preach”, eli pyrin syömään myös itse antamieni oppien mukaan. Tämän viikon aikana käyn läpi tyypillisen päiväni ruokailut ja kommentoin yhtä ateriaa yhtenä päivänä. Loppuviikosta myös näemme, paljon energiaa ja suojaravintoaineita päivän aikana kertyy. Sitten asiaan: Aamu alkaa A:lla, kuten Juice Leskinen totesi –nyt tosin kyseessä on aamiainen. Tervetuloa mukaan!

3.8.2010

Aamupirtelö klo 8:00

· 1 dl mustikoita
· 1 dl mansikoita
· 0,75 dl heraproteiinia
· 10 g grammaa (2 keittiölusikkaa) rypsiöljyä
· 2 teelusikallista kaakaojauhetta (huom. ei kaakaojuomajauhetta)
· 4 desiä vettä
· Kahvi maidolla

Valmistus: Yksinkertaista, ainekset kannuun ja tehosekoitinta peliin. Pirtelön valmistukseen kuluu noin 1 minuutti!

Aamiaista sanotaan usein päivän tärkeimmäksi ateriaksi. Se antaakin hyvän startin päivälle -tai sitten petaa huonot lähtökohdat niin treeneille kuin syömisen hallinnallekin. Erityisesti, jos sen jättää väliin. Itselläni tämän päivän aamiainen oli melko kevyt, sillä suunnittelin syöväni lounaan hieman aikaisemmin iltapäivän työmenon takia.

Syön usein aamuisin pirtelöitä, joissa käytän pääaineksina suomalaisia marjoja. Suosittelenkin niiden käytön lisäämistä kenelle tahansa. Hiilihydraatinlähteenä marjat ja hedelmät ovat erinomaisia –hiilihydraatteja tulee ruuan määrään verrattuna niukasti, mutta suojaravintoaineita marjat ja hedelmät ovat pullollaan! Marjoja kulutan vähintään litran viikossa, usein kaksi.

Proteiinin lähteenä pirtelössäni toimii heraproteiini. Se on edullista ja erittäin laadukasta proteiinia, mutta tällaisessa pirtelössä voi hyvin käyttää proteiininlähteenä vaikkapa maitorahkaa.

Rasvan lähteenä käytän rypsiöljyä. Siinä on hyvä rasvahappokoostumus ja lisäksi se tuo pehmeää makua pirtelöön.

Aamiaisella siis tarvitset tasaisesti kaikkia energiaravintoaineita: hiilihydraatteja, proteiinia ja rasvaa. Täysjyvätuotteista, kuten ruisleivästä ja kaurapuurosta saat myös hiilihydraatteja, ja ne ovatkin osa useimpien aamiaista. Aamiaisestani olisikin saanut hieman tuhdimman lisäämällä siihen vaikkapa pienen kaurapuurolautasellisen. Joskus teen pirtelön myös maitoon, mikä nostaa energiamäärää noin 120 kcal.

Itselläni hiilihydraatteja on tällä aamiaisella vähemmän, koska tavoitteenani on tällä hetkellä ns. ”kesäkunto”. Suosittelenkin marjoja, hedelmiä ja vihanneksia hiilihydraatin pääasiallisiksi lähteiksi, jos tavoitteena on a) laihtua, b) työ ei ole fyysisesti kuormittavaa, c) kuormittavaa liikuntaa ei tule harrastettua useammin kuin 3-4 kertaa viikossa.

Kahvia juon 2-3 kuppia päivässä, maidon kanssa. Kahvi ei ole terveydelle haitallista kohtuudella käytettynä, päinvastoin, sillä saattaa olla suotuisia terveysvaikutuksia. Se ei myöskään tutkitusti kuivata kehoa yhtä paljon kuin aikaisemmin on luultu.

Seuraavaksi jatketaan lounaalla!

Timo
www.th-valmennus.com

Ei kommentteja: