keskiviikko 1. joulukuuta 2010

Kysymyksiä ja vastauksia

Moi pitkästä aikaa!

Kiireisen syksyn jälkeen on taas aika palata tiheämmän blogin päivityksen pariin! Niin uutta asiaa kuin vanhoja, hyviksi havaittuja periaatteitakin on luvassa tässä vuoden vaihteen tienoilla.

Syksyn aikana minulla on ollut mahdollisuus pitää luentoja ja koulutustilaisuuksia useissa eri paikoissa. Niissä esitetään aina mainoita, ihmisten arkea koskettavia liikunta-aiheisia kysymyksiä
Käyn parissa seuraavassa blogikirjoituksessa läpi näitä kysymyksiä.

Aloitetaan tällaisella kysymyksellä:

”Onko venyttelystä hyötyä palautumisen ja lihasvoiman – ja massan kasvun kannalta?”

Staattista venyttelyä, eli pidempiä 30-60 sekunnin venytyksiä on ehditty parjatakin viime aikoina. Usein kehotetaan korvaamaan niitä aktiivisilla, ”toiminnallisilla” venytyksillä. Tällaiset toiminnalliset liikkuvuusharjoitteet ovatkin mainioita niin liikkuvuuden kuin yleisen motoriikankin kehittämisen kannalta, mutta silti staattisilla ja pidemmillä venytyksillä on ehdoton paikkansa kuntoilijoiden ja urheilijoiden ohjelmissa, muun muassa seuraavista syistä:


1.Staattisen venyttelyn on todettu lisäävän nivelten liikelaajuutta nopeammin kuin aktiivisten liikkuvuusharjoitteiden. Jos jossain nivelessä, vaikkapa lonkankoukistajissa on todella paljon liikerajoituksia, on staattinen venyttely käytännössä ainoa keino korjata tilanne. Esimerkiksi urheilijoiden parissa teemme usein n. 2 tuntia viikossa aktiivisia liikkuvuusharjoitteita, mutta silti esimerkiksi lonkankoukistajilla tarvitaan usein staattista venyttelyä. Muuten liikkuvuus ei kireyteen taipuvaisissa lihaksissa parane riittävästi.

2.Staattinen venyttely auttaa kehittämään voimaa, jos sitä ei tehdä ennen kuntosaliharjoitusta. Kun vertailtiin kahta ryhmää, jotka tekivät samaa harjoitusohjelmaa, havaittiin, että ryhmä joka teki venyttelyä ohjelman ohessa kehittyi nopeammin. Syynä voi olla nopeampi palautuminen lihaspituuden palauttamisen kautta, jota tarjotaankin usein syynä venyttelyyn. Silti todennäköisempi vaihtoehto on muutokset lihaskudoksessa. Venytys saattaa olla ylimääräinen stimulus lihaskasvulle ja silloin treenin ohella myös venyttely kehittää voimantuottoa.

Tässä aluksi, jatketaan pian uusilla kysymyksillä!

Timo

Ei kommentteja: