keskiviikko 3. lokakuuta 2012

PT -Timpan hatunnostoja osa 1. Yhteisöt, kollegat ja kirjat


Syksy etenee mainiosti. Treenit kulkevat kuin karavaani, mainiota fiiliksiä tuottavat personal training asiakkaideni tulokset ja innostuneet treenitunnelmat. Tiukan treenin, sopivan ruokavalion, sekä innostuneen ja itseensä uskovan asenteen kautta vain taivas on rajana. Tästä esimerkkinä vaikkapa kaikkien aikojen koutsausuran rekordiani hipova 14,5 cm vyötärön kaventuminen vajaassa 4 viikossa mainiolta tsempillä treenaavalla asiakkaallani J Koulutukset ja luennot taas ovat antaneet ja opettaneet valtavasti myös minulle, kiitos mainioiden ja oppimishaluisten opiskelijoiden. Viime viikonlopun fiilikset löytyvät täältä.

Blogini päivitykset ovat olleet pari viikkoa jäissä, koska olen keskittynyt 100% valmentamiseen ja kouluttamiseen –kiitos kärsivällisyydestä. Toivon pystyväni taas antamaan hieman enemmän käytännön näkemystä, teoriaa, sekä niiden kenttätestattuja sovellutuksia Sinulle, hyvä lukija!

Nyt taas näppis sauhuamaan: Tämän kirjoituksen idean sain ystävältäni, Lihastohtori JuhaHulmilta. Juha listasi seuraamansa blogit tässä kirjoituksessaan ja haastoi minut samaan. Blogosfääri kehittyy koko ajan ja mielenkiintoista luettavaa löytyy erittäin paljon. Niistä saa sekä tietoa että innostusta omaan tekemiseen. Itseäni hieman harmittaa, että blogien seuraamiseen on viime aikoina jäänyt vähänlaisesti aikaa. 

Ajattelin kuitenkin ottaa aluksi hieman erilaisen näkökulman kirjoitukseen ja listata henkilöitä/yhteisöjä sekä kirjoja, jotka ovat vaikuttaneet paljon tekemisiini. Tekemisiään on hyvä myös hieman analysoida, ja tarjoan myös Sinulle pari vinkkiä, miten voit hyödyntää tällaisia asioita omassa tekemisessäsi, liittyivätpä ne sitten treeniin ja ruokavalioon tai muille elämän osa-alueille.


1. Tietoa ja sosiaalista tukea yhteisöiltä ja kollegoilta: Jyväskylän ”valmentajayhteisö”

Jyväskylässä vaikuttaa iso määrä eri lajien pitkän linjan valmentajia. Opiskeluaikanani sain mahdollisuuden paljon mukana suomalaisen pikajuoksuvalmennuksen pitkäaikaisen vaikuttajan, Petteri Jousteen, harjoituksissa. Seurasin Petterin treenejä, olin apukoutsin paikalla ja Petteri myös tarjosi minulle useita työkeikkoja valmennuksen parista, jotka mieluusti otin vastaan. Myös muiden muassa liikuntatieteilijä, valmennuskirjailija ja valmentaja Antti Mero, uintivalmentaja Marko Malvela, pikajuoksuvalmentaja Miska Viiri ja KIHUn tutkija ja valmentaja Tapani Keränen ovat auttaneet ja tukeneet minua sekä mieluusti antaneet vinkkejä treeniasioissa. Myös monet opiskelukollegani ovat vaikuttaneet paljon tekemisiini. Lihastohtorin ja muiden liikuntabiologian laitoksen tutkijaporukan kanssa ajatustenvaihto käy myös tiiviinä. Suuri kiitos myös heille. Monia jäi tässä mainitsematta, mutta heistä varmasti jatkossa lisää. 



Kuva. 1. Opiskelu- ja työyhteisön tuki on tärkeää ammatillisessa kehittymisessä ja myös treeni- ja painohallintaprojektien onnistumisessa. PT-Timppa liikuntabilsan labralla vuonna 2007 lihasaktiivisuusmittareilla ja liikeanalyysimarkkereilla koristellun Milan Sedliakin kanssa. Milanin kanssa kävimme kymmeniä hedelmällisiä keskusteluita treenaamisesta -korkealentoisesta teoriasta perustason toteutukseen. 

Vinkit: Treenikaverit, koutsit ym. luovat ympärille verkostoa, jolta saa tietoa, näkemystä ja sosiaalista tukea. Tämä pätee niin ammatilliseen kehittymiseen kuin vaikkapa treenissä tai laihdutusprojektissa etenemiseen. Yksinkin pääsee eteenpäin, mutta jos tukea ja apua löytyy, on se helpompaa. Jos porukka ympärilläsi on tekemistäsi vastaan, esimerkiksi harjoittelun aloittamisessa tai laihduttamisessa, nosta ”kissa pöydälle”. Muuten etenemisestä tulee erittäin vaikeaa. Tähän ilmiöön olen törmännyt usein viimeisten viikkojenkin aikana. Sosiaalista ympäristöä kannattaa muokata onnistumista tukevaksi.

1. Kirjallisuus –perusteet kunniaan, kotimaisesta kirjallisuudesta löytyy helmiä.


Treenin, ravitsemuksen ja fysiologian perusteokset ovat yleensä hedelmällisimpiä. Ne luovat kokonaiskuvaa kehon toiminnasta ja harjoittelun vaikutuksesta kehoon. Erilliset ”vinkkikirjat” ovat hyviä nekin, mutta kokonaisvaltaisemman käsityksen luomisessa perusteoksia ei voita mikään. Suomalainen valmennustietous ja –kirjallisuus ei aina saa arvoistansa osaa huomiosta, ainakaan näin internet-aikana. Jännää sinänsä, sillä esimerkiksi monet suomalaisen voimaharjoittelututkimuksen löydökset tulevat monesti myös ryvettyneenä, puutteellisesti tulkittuna ja erilaisen markkinointihötön kuorruttamina tänne takaisin, usein jenkkiläisten ”internet-gurujen” kautta. On mukana tosin myös mainioita sovellutuksia.

Suosittelemani peruskirjat (joista monet suomenkielisiä) löydät helposti mainion bloggaajan, Jussi Riekin blogiin alkuvuodesta tekemästäni vieraskirjoituksesta (kohta 3.)  Myös muutama viikko sitten esittelemäni Jan Sundelinkirja on oiva perusteos kuntosalitreenin ja sitä tukevan ravitsemuksen toteutuksesta. Hieman korkealentoisempaa ravitsemus- ja lisäravinneasiaa voi lukea tästä mainiosta kirjasta . Myös Antti Meron toimittamat valmennuskirjat ovat täynnä tuhtia asiaa.

Kuva 2. Internet on mainio tietolähde. Tiedon spesifisyys ja nopeaan selailuun kannustava internetin luonne ovat toisaalta joskus myös haittapuolia. Perusteosten lukeminen kirjamuodossa on siksi usein erittäin hyödyllistä. 

Vinkit: Jatka ihmeessä spesifien oppaiden ja internetin tutkailua, mutta ota tavoitteeksesi ottaa hanskaan harjoittelun ja ravitsemuksen perusteita. Tarvittaessa kannattaa etsiä näille perusteille tekemisensä pohjaava koutsi. Tämä on tärkeää, sillä jos minun pitäisi yksilöidä isoin yksittäinen harjoittelu- tai ravitsemusvirhe, se on epäolennaisiin ja kehittymisen kannalta lähes minimaalisen merkityksen omaaviin harjoittelun tai ravinnon yksityiskohtiin keskittyminen. Nämä vievät silloin lähes kaiken huomion kehittymisen kannalta olennaisimmilta seikoilta. Entä mistä tiedät, satsaatko olennaisiin perusteisiin vai hyödyttömään nippeliin (siis hyödyttömään, jos perusteet vuotavat)? Katso saavuttamiasi tuloksiasia -tulokset eivät valehtele. 

Laitan tässä lähiaikoina myös listaa blogeista. Luvassa myös laajempaa juttuasiaa treeneistä sekä käyntännön että teorian tasolla. Pysy ajantasalla TH-Valmennuksen facebook -sivuilla!

Pöhinää treeneihin!

Timo
TH-Valmennus

Facebook

Ei kommentteja: