perjantai 13. heinäkuuta 2012

7 salaista konstia, joilla lisäät treenienergiaasi vähintään 57,8%!


Mikä on paras ja nopein keino lisätä treenienergiaa? Laturijuomat? Riittävä uni? No, kyllä nekin toimivat, mutta suosittelen silti mentaalipuoleen liittyviä konsteja, erityisesti negatiivisten ajatusten vähentämistä. 
Kuva 1. "Harjoitussalaisuudet" ovat usein arkisempia kuin uskommekaan!

PT-Timppa heittääkin nyt viikonlopuksi listan tyypillisistä negatiiviseen ajatteluun liittyvistä energiasyöpöistä. Tunnistatko itsesi seuraavan listan kohdista? Varmasti. Jokainen meistä sortuu näihin henkistä ja fyysistä energiaa ryövääviin ajatuksiin. Mutta jos niistä ei tule tietoiseksi, ei niihin voi vaikuttaa eikä niitä voi muuttaa. Jos vaikutat näihin, saat takuulla lisäenergiaa niin treeniin kuin työ-ja kotiaskareihin.

  1. Puhut itsellesi negatiiviseen sävyyn, ”minä en pysty”. Tunnista negatiivinen itsepuhelu, huuda vaikka ääneen ”stop”! Korvaa negatiivinen lause positiivisella lauseella. Viikonloppuna voit aloittaa tunnistamalla negatiivisen itsepuhelun. Hämmästyt sen määrästä. Lisää voit lukea näistä joulukalenterini teksteistä "Jos et usko itseesi, kuka sitten uskoo?" ja "Epäonnistumisia ei ole.." 
  2. Hermostut, jos joku hidastelee edelläsi liikenteessä. Et voi asialle mitään. Aja kiltisti perässä. Jos sinulla on kiire, opit toivottavasti lähtemään ensi kerralla aikaisemmin. Jos myöhästyt tämän takia, ilmoita siitä, ja rauhoitu.
  3. Hermostut ruuhkassa tai aikataulujen pettäessä. Katso edellinen kohta. Tästä tulee mieleeni kuvaava tarina: Matkustin huhtikuussa pitämään Personal Trainer -koulutusta Helsinkiin. Junan moottori meni rikki Hämeenlinnan ja Riihimäen välillä. Vaihdoimme junaa keskellä peltoa. Istuin sitten alas ja vieressäni ollut mieshenkilö ajoitti 15 minuutin valitus- ja sadattelumonologin tilanteesta. Päästin puhetta reippaasti ulos toisesta korvasta, mutta kun viimein sain suunvuoron, kysyin häneltä, "Onko sinulla kiire johonkin tänään?". Hän vastasi "Ei". Sitten totesin, "No, eihän tässä sitten mitään hätää ole.". Hän hiljeni. 
  4. Annat sään vaikuttaa voimakkaasti mielialaasi. Sää on mukava small talk –aihe, mutta jos havaitset vaikkapa sateen lannistavan mielialaasi edes vartin verran, puhumattakaan koko päivän ajan, tee asialle jotain. Et voi vaikuttaa tilanteeseen mitenkään. Mitä kaikkea hyödyllistä ja mukavaa voisit tehdä sateella
  5. Pidät yllä vihaa ja riitaa puolisosi, ystäväsi tai työtoveri kanssa. Mitä hyödyt tilanteesta? Miten voisit ratkaista tilanteen ja käyttää haaskaamasi energian johonkin hyödylliseen
  6. Syytät muita, jos harjoittelusi tai ruokavaliosi ei pysy reilassa. Kukaan ei laita ruokaa suuhusi, vaikka tällaistakin iltapäivälehtien mukaan nykyään tapahtuu. Uskotko todella, että ajanhallintataitosi eivät riitä esimerkiksi 3-5 tunnin viikoittaisen harjoitteluajan järjestämiseen? 
  7. Keskityt enemmän muiden tekemiseen kuin omaan harjoitteluusi. Luuhaat foorumeilla tuntitolkulla päivässä. Mietit kovasti, miten isoilla painoilla ja eksoottisella ohjelmalla tuokin harjoittelee. Ruokavalionikin pitäisi tuon ja tuon foorumihemmon mukaan laittaa täysin uusiksi, vaikka se juurihan vaihdettiin.. Keskity hetkeksi tekemään omat asiasi mahdollisimman hyvin ja kiinnitä hyvin vähän huomiota siihen, mitä muut tekevät. Riittämättömyydentunteesi vähenee, tuloksesi paranevat. Ja muistutus, yli-ihmisiä ei löydy kuin internerfoorumeilta.
  8. Keskityt valtavasti siihen, mitä muut ihmiset sinusta ajattelevat. Kuinka monta kertaa olet jättänyt viimeiset toistot ja niiden vaatiman irvistyksen ja ääntelyn tekemättä salilla, lykännyt kiinteys- tai lihasmassaprojektia, syönyt epäterveellisesti, juonut alkoholia tai jopa päättänyt hylätä sinulle tärkeän asian tai unelman vain siksi, että olet ollut kovin huolissasi siitä, mitä muut sinusta ajattelevat? Vinkki: Se miltä näytämme ja mitä teemme kiinnostaa muita ihmisiä huomattavasti vähemmän kuin luulemme. Ja vaikka kiinnostaisikin, onko vain muiden miellyttämiseen keskittyminen arvokasta elämää? 


Kuva 2. Käytätkö energiaasi huonosta säästä murehtimiseen? Räyhäätkö liikenteessä? Voisitko napata näissä aktiviteeteissa haaskatun energian hyödyllisempään käyttöön?

Kappas, konsteja olikin 8. No, määrällä ei ole väliä, tärkeintä on, huomioit tämän asian. Mitä voisit tehdä näille jo tänä viikonloppuna? Mihin muuhun olet huomannut haaskaavasi henkistä ja fyysistä energiaa, jonka voisit käyttää rakentavammin? 

Timo
www.th-valmennus.com
Pysy ajan tasalla facebooksissa!Ei kommentteja: