keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Syksyn "blogi-strategiani"+uusi, kiinnostava kirja


Hei ystävät!
Pitkiä päiviä täynnä hikisiä treenejä asiakkaideni kanssa, liikunta-alan ihmisten kouluttamista ja valmennuksen suunnittelua. Tätä PT –Timpan arki on ollut 17 päivää, eli ajanjakso edellisestä blogikirjoituksestani. Kiitos ymmärryksestä. Mutta kerron silti, että myös lähikuukausina postaukset saattavat venyä, koska en suurin surminkaan halua olla pelkkä bloggaaja tai sosiaalisessa tahi epäsosiaalisessa mediassa liehuva asiantuntija. 

Asetin jo yli 10 vuotta sitten tavoitteekseni olla mahdollisimman hyvä valmentaja. Mitä se vaatii? Opiskelua, lukemista, mutta ennen kaikkea valmentamista – tuhansia ja tuhansia tunteja raakaa, hikistä käytännön kenttätyötä. Totean aina Personal Trainer –koulutettavilleni ”jokaisen on maksettava oppirahat” –eikä se tässä tilanteessa tarkoita PT -koulutuksen kurssimaksua.

Nämä ovat periaatteestani ja tavoitteeni, joista en tingi. Siksi blogini saattaa päivittyä tulevan syksyn aikana välillä tiuhaan, välillä harvemmin. Mutta vastineeksi näistä bloggaamisen ja sosiaalisen median etikettiohjeiden rikkomisesta pyrin tarjoamaan Sinulle, hyvä lukija, mahdollisimman laajan käytännön kokemuksen kautta suodatettua tietoa ja vinkkejä. Pysy mukana!

Opi, sovella, analysoi, kehitä


Johtava periaatteeni on seuraava: opi, sovella, analysoi tuloksia, tee parannuksia, opi lisää, sovella, analysoi tuloksia jne..  Suosittelen sitä myös Sinulle. Sovella tätä harjoitteluusi ja ravitsemukseesi -eikä sitä ole haitaksi käyttää muillakin elämän osa-alueilla. Tämä lähestymistapa vaatii kärsivällisyyttä, mutta sen hyödyt ovat vertaansa vailla: Pikku hiljaa sekavista kokonaisuuksista ja mielipiteiden tulvasta alkaa erottua ne suuret linjat – oleelliset, tuloksia tuottavat asiat.  Erään tällaisen synteesin tulokseen ajattelin nyt purkaa teille, hyvät lukijat.

Uutuuskirja - Jan Sundell: "Hanki lihasta, polta rasvaa"


Jan Sundell julkaisi hiljattain ”Hanki lihasta, poltarasvaa” – kirjan. Sundell toimii TYKSin ylilääkärinä. Hän on koulutukseltaan sisätautiopin dosentti ja erikoislääkäri. Sundellilla on myös yli 20 vuoden kokemus voimaharjoittelusta ja hän on kilpailut menestyksekkäästi classic bodybuildingissa, eli ns. ”luomubodauksessa”. Sundellilta siis löytyvät teoriakannukset, mutta hän on myös maksanut oppirahat tuhansien ja tuhansien käytännön harjoittelutuntien parissa. Se näkyy lopputuloksessa.
Kuva 1. Jan Sundellin uutuuskirja ilmestyi loppukesästä

Sundellin kirja on kattava ja käytännöllinen pakkaus voimaharjoittelusta ja ravitsemuksesta. Sundell avaa pelin käymällä läpi lihasvoimaharjoittelun hyödyt, myös rohkeasti esteettistä näkökulmaa perustellen. Se on hienoa, sillä harjoittelun ulkonäkötavoitteita ja- hyötyjä ei usein uskalleta ”poliittisen korrektiuden” nimissä tuoda rohkeasti julki, vaikka kokemukseni mukaan vankalla enemmistöllä liikuntaa harrastavista ja sitä harkitsevista ne ovat korkealla sijalla tavoitelistalla.

Sundell antaa kirjassa perustiedot treenin toteuttamisesta hyvin kansankielisesti. Joku saattaisi kritisoida häntä ”itsestäänselvyyksien” kertomisesta, mutta hän puuttuu ohjeissaan juuri niihin asioihin jotka ovat a) hukassa aloittelevalla treenaajalla ja b) puutteellisesti toteutettuja monella kokeneemmalla harjoittelijalla. Epäilen, että Sundellin kokemus asiakastyöstä lääkärinä on vienyt vinkkejä juuri tähän suuntaan. Asiantuntijan, joka antaa vinkkejä omaten laajaa kokemusta niiden antamisesta erilaisille ihmisille sekä näiden annettujen vinkkien toimivuudesta, kyllä tunnistaa vinkeistään. Sundell kuulu juuri näihin asiantuntijoihin.

Sundellin kirjasta löytyy harjoittelukirjoille ”pakollinen” lihasryhmien ja niille suunnattujen treeniliikkeiden esittelyosio. Tämä kokeneelle vähemmän antava osio on toki välttämätön konkreettisia ohjeita hakevalle aloittelijalle, sillä ilman sitä kirjassa tarjottujen harjoitusohjelmien toteuttaminen sangen vaikeaa. Lihasryhmien esittelyissä Sundell sekoittaa latinaa, suomenkielistä anatomiaa ja bodarislangia. Jokaiselle jotain –linja pätee tässäkin.

Kirjan treeniohjelmat ovat loogista back-to-basics –osastoa. Eksoottisia, englanninkielisiä treenimenetelmähärpäkkeitä etsivät joutuvat pettymään. Mutta toisaalta Sundellin tarjoamilla ohjeilla (erityisesti pienillä valmennusopillisilla jaksotushöysteillä kuorrutettuna) voi kehittyä vuosia, ellei vuosikymmeniä –toisin kuin ”mega-crap/UDFRS2-ultra-undulating/5*8*9*12 –constantan-tension-set” –ohjelmista toiseen poukkoilemalla.

Kirjan ravitsemus- ja lisäravinneosiossa lihasvoimaharjoittelua, hyvinvointia ja painonhallintaa tukeva ravitsemus käsitellään riittävän teoreettisesti ja tutkimustietoon nojaten, mutta silti Sundell antaa tilaa pinnalla olevien trendeille ja omakohtaisille kokemuksille sekä ruokavaliosta että lisäravinteista. Myös käytännön vinkkejä on mukana runsaasti. Näiden aiheiden kohdalla liikutaan tasolla, joka riittää lähes harjoittelijalle kuin harjoittelijalle. Jos huomaat liikkuvasi selkeästi Sundellin prinsiippejä syvemmällä, vilkaise nopeasti saavuttamiaan tuloksia –jos ne ovat erinomaiset, jatka hifistelyä. Jos eivät, palaa takaisin kohti ravitsemuksen perusteita ja luo kriittinen katsaus myö harjoitteluusi.
Kilpailudieetti -osiossa Sundell avaa perusteet todella tavoitteelliseen kropan kiristelyyn. Osiosta saa hyvän kuvan siitä, mistä on kyse. Ensimmäistä kertaa asiaa kokeileva saattaa tosin tarvita ulkopuolista apua henkilökohtaiseen soveltamiseen.
Kuva 2. Jan Sundell soveltaa oppejaan käytäntöön.

Yhteenvetoa


Sundell otti suuren haasteen pyrkiessään tarjoamaan asiaa niin täydelle noviisille kuin edistyneelle harjoittelijalle. Se on sekä kirjan vahvuus että heikkous. Monesta asiasta joutuu tinkimään, mutta Sundell on onnistunut hyvin juuri sen oleellisen tiedon kasaamisessa samoihin kansiin.

Kirja sopii erittäin hyvin henkilölle, joka

  • Etsii kattavaa, luotettavaa tietoa sisältävää kirjaa lihasvoimaharjoittelusta ja sitä tukevasta ravitsemuksesta
  • On hukassa lehtien, blogien, nettisivujen, television ja vaihtelevien asiantuntijalausuntojen luomassa harjoittelun ja ravitsemuksen infovirrassa, jossa täysi hevonpaska, lopputulosten kannalta merkityksetön (tai jopa haitallinen) nippelivouhotus sekä käytännölliset, konkreettiset ja toimivat vinkit kelluvat sikin sokin. Tähän kirjaan on koottu ne viimeksi mainitut.

Kirja sopii huonommin henkilölle,

  • Joka on harjoitellut kauan ja hakee tietoa hyvin tapauskohtaisiin ongelmanratkaisutilanteisiin erityisesti harjoittelun kohdalla. Mikään ”troubleshooting” –opas tämä ei ole.
  • ”Hifistelijälle”, joka etsii nippelitietoa ruokavaliosta tai erityisesti harjoittelusta. (paitsi ajoittain kaivattuna herätyksenä perusteiden pariin).
Tsemppiä alkusyksyn treeneihin!

Timo
www.th-valmennus.com

Pysy ajan tasalla Facebookissa!

2 kommenttia:

Taikamaha kirjoitti...

Tullut pohdittua, että kannattaako opus hommata, mutta ehkä tämäantaa siihen oivan perusteen...Ostamaan siis.

Timo Haikarainen kirjoitti...

Itse en kadu kauppaani! :)