maanantai 5. huhtikuuta 2010

Kaipaatko kesäkuntoon? Näin pääset alkuun!

Pääsiäinen notkuvine herkkupöytineen alkaa olla ohi. Veivätkö tuhdit lammaspaistit, suklaamunat, pasha ym. herkut viimeisenkin uskon kesäkunnon tavoittelusta? Heittäydytkö välinpitämättömäksi ja jätät unelmasi jälleen kerran? Valitsetko tämän helpon tien, jota useimmiten seuraamme päivästä, viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Vai teetkö jotain toisin?
Jos päätät ottaa härkää sarvista, tässä suuntaviivoja, joilla mahdollisuutesi onnistua paranevat huimasti.

Tavoitteet

Istu ensin alas, ja mieti, mitä todella haluat.
Ympäripyöreydet eivät nyt riitä. Visualisoi esteettinen tavoitteesi, millainen se on? Kuinka pitkän matkan haluat juosta? Kuinka paljon painoa haluat pudottaa? Kuinka paljon lisää voimaa tai lihasmassaa haluat? Selvä. Kirjoita nyt tämä tarkka tavoite ylös, aseta sille aikaraja, jaa se tarvittaessa välitavoitteisiin, aseta tavoitteet näkyville ja kerro myös muille. Jos tarvitset apua tavoitteiden realistisuuden selvittämiseen, konsultoi asiantuntijaa.

Työkalut

Tavoite on se maali, jonka saavuttamiseen tarvitset tietyt työkalut:

Ruokavalio

Pelkkä liikunta kehittää tehokkaasti kuntoa, mutta painoa se ei ilman ruokavaliota pudota edes reippaasti ylipainoisilla kuin muutaman hassun kilon 3-4 kk aikana. Pelkän ruokavalion avulla taas paino hujahtaa samassa ajassa alaspäin noin 10 kiloa. Silti sekä kropan muokkaamisessa että suorituskyvyn parantamisessa todelliset tulokset tehdään yhdistämällä ruokavalio ja liikunta. Oikein syöminen on yksinkertaista, mutta helppoa se ei ole. Jos haluat tuloksia tehokkaasti, vaatii se itsekuria. Pidemmällä aikavälillä kannattaa pyrkiä rentoon painonhallintaa. Varmista että:

·Syöt 5-6 kertaa päivässä
·Syöt PALJON kasviksia
·Syöt proteiinia joka aterialla
·Kontrolloit hiilihydraattien saantia tavoitteidesi mukaan. Laihduttajat ja kiinteyttäjät tarvitsevat niitä vähän, paljon treenaavat ja lihasmassaa hakevat melko paljon
·Saat riittävästi hyvää rasvaa
·Suunnittelet ruokailusi etukäteen
·Et selittele, keksi tekosyitä ja valehtele itsellesi –älä silti masennu pikku repsahduksista.

Huom. Seuraa blogia lähipäivinä, liitän sinne esimerkkipäiviä ruokavaliosta, jolla pyritään kiinteyttämään kroppaa tehokkaasti, mutta ilman kurnivaa nälkää.

Liikunta

Tarvitset monipuolisen liikuntakokonaisuuden, jonka sisältö riippuu toki tavoitteistasi, mutta jos mielit kiinteämpään kesäkuntoon, varmista, että teet ainakin seuraavat asiat:

·Riittävän raskasta lihaskuntoharjoittelua vähintään 2 kertaa viikossa
·Eritehoista kestävyysharjoittelua 2 kertaa viikossa
·Venyttelyä ja lihashuoltoa 2 kertaa viikossa

Nämä voivat olla myös yhdistelmäharjoituksia, joissa harjoitellaan eri ominaisuuksia samassa treenissä. Et välttämättä tarvitse 3-4 viikoittaista liikuntakertaa enempää. Laatu ratkaisee, ei määrä. Tämä laatu kannattaa myös tarkistuttaa asiantuntijalla.

Seuranta

Arvailetko 4-6 viikkoa, alkaako ohjelmasi toimia? Voit toki tehdä niinkin, mutta silloin eletään jo toukokuun puoliväliä. Siinä vaiheessa alkaa olla kiire, ellei mitään ole tapahtunut. Yllättävän moni meistä treenaa vuodesta toiseen jokin tavoite mielessään -vailla mitään käsitystä, vievätkö treeniin kulutetut, tuhannet tunnit lainkaan lähemmäs tätä tavoitetta. Ethän sinä haksahda tähän virheeseen. Kartoita siis lähtötilanteesi tavoitteisiisi sopivilla testeillä, ja seuraa edistymistäsi. Suosittelen ammattitaitoista kuntotestausta, mutta pääset alkuun kotikonsteillakin, kuten aamupainon seurannalla.

Motivointi

Oletko kokeillut em. konsteja? Kenties useammankin kerran, mutta laihoin tuloksin? Selkeät tavoitteet ja välitavoitteet parantavat jo onnistumisen mahdollisuuksia, mutta seuranta, tsemppaus ja tilivelvollisuus ulkopuoliselle tehostavat matkasi kohti tavoitteitasi. Säännöllisen yhteisharjoittelun ja valmentajan tai personal trainerin johdolla tehdyn harjoittelun on havaittu kontrolloiduissa tutkimuksissakin johtavan huomattavasti nopeampaan kehittymiseen.

Varmista siis, että mietit näitä seikkoja, kun aloitat kesään tähtäävät treenit. Jos tarvitset apua ja tsemppiä taipaleella, autan mielelläni!

Loistavaa viikkoa!

Timo
www.th-valmennus.com

Ei kommentteja: