tiistai 8. joulukuuta 2009

PNF -tehokeino venyttelyyn!

Aloitimme venyttelyn käsittelyn jo syksyllä. Nyt venyttelyä on jo takana useampia viikkoja, ja siksi vaihtelu onkin tarpeen.

Aivan kuten muussakin treenissä, myös liikkuvuusharjoittelussa tulee käyttää erilaisia venytystekniikoita. Eräs niistä on PNF-, eli jännitä-rentouta-venytä -venyttely.
Tekniikassa venytettävää lihasta jännitetään 5-10 sekunnin ajan, jonka jälkeen se rentoutetaan hetkeksi ja viedään sitten venytykseen. Noin 30 sekunnin jälkeen lihas jännitetään uudestaan ja viedään venytykseen. Tämän kierron voi toistaa 2-3 kertaa.

Menetelmä perustuu siihen, että lihasjännitys "huijaa" lihasta venymään pidemmälle, sillä se vähentää lihaksen pituutta aistivien lihasspindelien herkkyyttä.

PNF:ää on väitetty tehokkaimmaksi venytystekniikaksi, mutta sen aivan selkeää ylivertaisuutta ei ole voitu osoittaa tutkimuksin. Suurin hyöty onkin sen tuoma vaihtelu silloin, kun vanha venyttelyohjelma ei enää tuota tulosta tai kun tietty lihasryhmä ei tunnu ottavan venytystä tehokkaasti vastaan. Tuolloin se saattaa tehota hämmästyttävälläkin tavalla.

PNF -tekniikoita tehdään yleensä parin kanssa, mutta niitä voi hyvin tehdä myös yksin. Katso videosta esimerkki, ja aloita jo tänään!Venyttelemisiin!

Timo Haikarainen
www.th-valmennus.com

ps. Mitä olet tänään tehnyt sen eteen, että liikuntatavoitteesi toteutuisi?

Ei kommentteja: