maanantai 7. marraskuuta 2011

Vievätkö mailit ja Facebook kuntoiluaikaasi?

Ajan puute on yleisin syy, jonka ihmiset antavat liikkumattomuudelle. No, onko kyseessä sitten syy vai tekosyy? Siitä voidaan tietenkin olla montaa mieltä. Joka tapauksessa elo nykyisin on hektistä. Liikunnalle voi todella olla vaikea löytää aikaa. Eräs aikasyöppö, joka heikentää työtehoamme niin työelämässä kuin opiskelussakin on sähköposti. Myös Facebook kuuluu tavallaan tähän kategoriaan.

Älypuhelimet edelleen pahentavat ongelmaa. Sähköposti ja viimeiset tilapäivitykset ovat nyt saatavilla paikassa kuin paikassa. Mailista ja Facebookista on toisaalta suurta iloa ja hyötyä, mutta toisaalta ne saattavat häiritä todella tehokkaasti tärkeiden työtehtävien ja opiskeluhommien hoitamista. Hoitamista niin, että meillä olisi aikaa ja energiaa tehdä asioita -vaikkapa liikuntaa- vielä työpäivän jälkeenkin. Tässä muutamia herättäviä seikkoja:

Australialaisen selvityksen mukaan ihmiset käyttävät keskimäärin jopa 14,5 tuntia viikossa sähköpostin lukemiseen, käsittelyyn ja vastaamiseen. Tämä vastaa kahta työpäivää.

Arvellaan, että lyhyen keskeytyksen jälkeen kestää jopa 15 minuuttia orientoitua takaisin haastavaan työtehtävään. Entäpä jos maili piippaa useita kertoja tunnissa ja siihen reagoidaan aina?

Jatkuvat keskeytykset siis ovat ongelma, mutta miksi emme aina edes halua tehdä asialle mitään? Tai vaikka haluaisimmekin, tuntuu siltä, että tunnemme pakottavaa tarvetta avata maili tai Facebook? Kenties taustalla on sama seikka, joka viehättää meitä vaikkapa lotossa ja muissa veikkauspeleissä. Psykologi B.F. Skinner havaitsi, että rotat ovat innokkaampia painelemaan astinlautaa silloin, kun ne saavat makupalan satunnaisesti. Jos joka sadas painallus tuotti aina makupalan, into loppui lyhyeen, kun ruuansaanti loppui. Satunnaisesti herkkupalan saaneet jatkoivat ja jatkoivat. Miten tämä liittyy turhan tiuhaan mailin tarkastamiseen?

Professori Dan Ariely on kehittänyt Skinnerin kokeiden pohjalta nykypäivän mailimaailmaan sopivan teorian. Mailissa saattaa odottaa positiivinen yllätys. Ylennys, yllättävä maili ”siltä oikealta”, tieto kivoista kekkereistä. Ja nämä yllätykset eivät tule järjestelmällisesti, vaan erittäin satunnaisesti. Mailin ja facebookin avaaminen on siis ikään kuin astinlaudan painelua tai hedelmäpelin käynnistysnapin naputtelua. Olemme koukussa mahdollisiin mukaviin asioihin, joita maili saattaa tuoda. No, tämä teoriahan ei ratkaise asiaa, mutta auttaa kenties meitä ymmärtämään näiden vimpaimien viehätystä.

Silti meillä jokaisille olisi varmasti mahdollisuus vähentää mailintarkastelua. Vaikkapa seuraavilla tavoilla:

·Tarkasta maili vain 1-2 kertaa päivässä ja varaa kunnolla aikaa maileihin vastaamiseen

·Jos tämä ei ole mahdollista, järjestä itsellesi esimerkiksi kahden tunnin aikajaksoja, jolloin pidät mailin pois päältä. Tee keskity silloin 100% työ- tai opiskelutehtävään, jota teet. Pidä sitten 10 minuutin tauko, jolloin tsekkaat mailin, jos työsi sitä ehdottomasti vaatii.

·Tarkkaile toimiasi, reflektoi, pyri tekemään muutoksia. Kokeile vinkkejä käytännössä välittömästi. Tämä on tärkeintä! Tuntuivatko nämä vinkit itsestäänselvyyksiltä? Mutta toteutatko niitä? Jos et, kokeile niitä, aja niitä sisään, vältä lipsumista vanhoihin tapoihin!

Kenties mailin parissa vietetystä 14,5 tunnista 20% voisikin käyttää kuntoilun lisäämiseen? Silti mailiin ja viestiehin liittyvät asiat saisi hoidettu -järkeistämällä niitä. Ja tunnistamalla tuon rottia kalvavan piirteen, joka meistä kaikista löytyy.

20 prosenttiahan tekisi jo lähes 3 tuntia viikossa. Ja enempää ei välttämättä terveyden kannalta tarvita. Jos tavoitteet taas ovat korkealla, saa kolmella lisätunnilla aikaan aivan valtavasti.

Mukavaa viikonjatkoa!

Timo
www.th-valmennus.com

2 kommenttia:

Tiina kirjoitti...

Erittäin hyvä pointti tuo "positiivisten yllätysten" toivominen, enpäs ole ennen ajatellutkaan, mutta niin se on. :)

Timo Haikarainen kirjoitti...

Näin se tosiaan tuppaa olemaan. Kun tämän tiedostaa, osaa siihen varautua. Ehtiihän ne mukavat asiat sieltä lukemaan vaikka 2 kertaa päivässäkin -ei 20 minuutin välein :)